Izvor: eKapija | Petak, 13.04.2018.| 12:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prodato zemljište u Bloku 63 - Za 32 ara u Novom Beogradu 327,7 miliona dinara

Iz tenderske dokumentacije
Zemljište u Novom Beogradu, površine 3.118 kvadratnih metara, prodato je za gotovo 328 miliona dinara na licitaciji u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, prenosi Beoinfo.

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić kaže da je za zemljište na uglu Vojvođanske i Gandijeve ulice, prispela jedna prijava preduzeća iz Novog Sada, koje će izlicitirani iznos uplatiti u budžet Grada Beograda.

- Na zemljištu se mogu graditi objekti komercijalne namene sa stanovanjem, kao i višespratna kolektivna garaža. Orijentaciona bruto-površina moguće izgradnje na lokaciji je oko 16.000 kvadratnih metara, sa objektima od osam spratova - saopštila je Gradska uprava.

Početna cena građevinskog zemljišta utvrđena je na osnovu procene tržišne vrednosti, koja je iznosila 105.104 dinara po kvadratnom metru, tako da je plac prodat po početnom iznosu od 327.716.891,12 dinara. Uz to, kupac mora da plati i doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta.

On je podsetio da je direkcija ove godine prodala gradsko građevinsko zemljište za 580 miliona dinara.

Direkcija je tokom 2018. utvrdila 435 obračuna doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekata neto-površine 450 hiljada kvadratnih metara, te su investitori Grada platili više od milijardu dinara.

Kako se navodi u saopštenju, po ranije zaključenim ugovorima na ime naknade za uređivanje građevinskog zemljišta investitori su ove godine uplatili još 600 miliona dinara.

– U prethodne dve godine od prodaje zemljišta u javnoj svojini u budžet grada uplaćeno je 1,1 milijarda dinara, a samo tokom 2017. godine Direkcija je izvršila obračun doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za preko 1.100 objekata, odnosno za površinu od 1,6 miliona kvadrata. Time je u 2017. godini obezbeđeno da investitori u budžet grada uplate 5,5 milijardi dinara na ime doprinosa, a još 1,3 milijarde dinara investitori su platili na ime naknade za uređivanje građevinskog zemljišta – precizirao je Vesić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.