Izvor: eKapija | Utorak, 02.12.2008.| 10:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Projekat Wellness centra CORPORE u Beogradu, na divnom mestu, ispod Kalemegdanske tvrđave

Objekat: Wellness centar CORPORE (www.corpore.rs)

Investitor: VEM MODA d.o.o., Karađorđeva 2-4, Beograd

Projektant: Yues Architectico d.o.o., Trnska 3/1, Beograd

Izvođač: Yues Architectico d.o.o., Trnska 3/1, Beograd

Autor projekta : Vladimir Todorović, dia

Opšti je trend, kako u svetu tako i kod nas, da se zapušteni i devastirani objekti koji su pozicionirani u užem gradskom jezgru i zauzimaju neprocenjive lokacije prepoznaju i prenamene u veličanstvene ambijentalne atrakcije koje ostavljaju posmatrača u večitoj dilemi šta je to novo i savremeno u starom i tradicionalnom. Primera je mnogo: dokovi na Seni u Parizu, Temse u Londonskoj luci, obala Dunava u Budimu itd.

Gradovi Evrope neprestano nam daju smernice i putokaze u kom pravcu trebamo da razvijamo, ali u isto vreme i da čuvamo vrednosti Beograda.

Predugo je Beograd bio okrenut leđima Dunavu i Savi. Čini mi se da je poslednjim aktivnostima u domenu urbanističkih ideja (Europolis, Staro Sajmište,Treći Milenijum, Stanica Prokop, Most na Adi, Luka Beograd, Izmeštanje Rečnog brodogradilišta...), ali i konkretnih arhitektonskih zahvata, napokon kormilo razvoja usmereno u pravcu rečnih tokova i spuštanje grada, ali pre svega ljudi na reke.

Potez od Ade Ciganlije preko Savskog amfiteatra, Ušća, pa sve do Pančevca i Ade Huje je prostor koji treba definisati, transformisati, unaprediti i na kraju iskoristiti.

Reka kao neprekidan tok, kretanje, pokret, podstiče i ljude da joj pariraju ili je prate. Sportsko rekreativni, kulturno-istorijski, turistički, uslužni i zabavni sadržaji su metodi kojima ljudi mogu da se naslone na reku, da joj priđu i da zajedno sa njom žive i dišu kao jedno.

U tom kontekstu postojala je ideja od strane investitora da svoja iskustva stečena u profesionalnom bavljenju sportom u svetu, prenese i kod nas i predstavi kroz Wellness i Spa kulturu. Odabir lokacije je bio najteži, ali i najznačajniji deo posla.

Na našu veliku sreću magacinski prostor tkz ‘’Beton hala’’ podno Kalemegdanske tvrđave, otkrili su ljudi koji su prepoznali značaj ove lokacije i vrednost koju rečna obala ovog dela grada ima. Uložili su sredstva, ali više od svega entuzijazam i volju da započnu jedan veliki poduhvat prenamene kroz adaptaciju i sanaciju u tom trenutku potpuno davastiranog prostora namenjenog skladištenju carinske i druge robe.

Prostor za Wellness klub je odabran, uslovi i kriterijumi postavljeni prvo od strane Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a zatim i od strane samog Investitora.

Beton hala je imala osnovnu funkciju u vidu magacina, ali promenom namene od strane novog vlasnika postojeći magacinski prostori su prenamenjeni u različite uslužne sadržaje. U skladu sa takvim uslovima postojeće nefunkcionalne prostorije je bilo potrebno privesti nameni u smislu tehničkih i tehnoloških potreba novih sadržaja.

Prateći kolonadu stubova spolja, ali i niza novih različitih sadržaja unutar Beton hale, kontinuitet različitosti je zadovoljen sadržajem Wellness Centra, a ujedno predstavlja i kariku na koju će se nadovezati novi sadržaji (galerije, muzeji, restorani, antikvarnice...)

Osnovna ideja u koncipiranju prostora bila je stav da se budućim korisnicima pruži nesvakidašnji doživljaj u centru grada-sportska rekreacija i hedonizam spa kulture, sa najboljim pogledom na reku.

Primarni motiv bio je da korisnicima pružimo pogled na reku u trenucima rekreacije, te je iz tog razloga fitness zauzeo centralno mesto u dva polja, dok je jedno mesto ostavljeno za ulaz u centar i prateći kafe. Veliki stakleni portali predstavljaju vizuelnu komunikaciju između korisnika i reke, a ujedno i protok energije i dovoljne količine prirodnog svetla koja je i osnovni imperativ definisanja bilo kog prostora.

Multifunkcionalnost fitnes prostora je postignuta efektima veštačkog osvetljenja u tome što je to preko dana aktivni prostor osvetljen hladnom fluo rasvetom, a noću pasivni izložbeni prostor osvetljen ambijntalnom halogenom toplom rasvetom koja naglašava fitnes i kardio sprave renomiranog Američkog proizvođača ‘’Freemoution’’ koju Investitori i zastupaju za Istočnu Evropu.

Deo prostora koji je uvučen, dugačkim hodnikom povezuje prateće sadržaje u vidu sanitarnih čvorova, svlačionica, kupaonica, sve do ulaza u Spa zonu koja je fizički, ali i tehničko-tehnološki potpuno odvojena od ostatka celine. Ovaj prostor zbog nepostojanja prirodnog svetla definisan je kroz upotrebu prirodnih materijala, toplih boja i halogene ambijentalne rasvete ne bi li prostor što više učinio svežijim i životnijim. Na galeriji se ređaju različiti uslužni sadržaji (kozmetički salon, solarijum, masaža, kancelarije, vešeraj, tehničke sobe, svlačionice za instruktore, svlačionice za VIP posetioce) do kojih se dolazi preko staklene pasarele.

Spa centar je organizovan u dva nivoa sa dobro definisanom tehnološkom šemom. Zasebna spa recepcija na ulazu je ujedno i kontrolna soba iz koje se kontrolišu programi za korišćenje sauna, parnog kupatila, hidromasažnog bazena, bunara sa hladnom vodom i raindance-hidromasažnog tuša, tepidarijuma. Na galeriji je zen soba za odmor i dve sobe za masažu.

U materijalizaciji enterijera i završnoj obradi korišćeni su vrhunski materijali koji su ovaj prostor učinili toplijim i jednostavnijim, po ugledu na tradicionalnu japansku kulturu koja se preslikava kroz pojam minimalizma. Stakleni mozaik, porcelanska keramika, staklo, prirodni kamen, jasen drvo u kombinaciji sa čisto belim zidnim površinama odišu toplinom i prirodnim koloritom. Jednostavnost prostora čini ga elegantnim, a vidljivost samih čeličnih konstruktivnih elemenata galerije kao i klimatizacionih kanala, sve obojeno u tamno sivu feromikaćo nijansu na belim zidovima u pozadini naglašavaju tehnološku složenost prostornog sistema Wellness-a.

Taj splet složenog i jednostavnog čini ovaj prostor sofisticiranim, kristalno čistim, prijatnim, ali i posebnim.

Vladimir Todorović, dia

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.