NavMenu

Jeftini stanovi kao slamka spasa? - Da li su domaći građevinari spremni da iznesu veliki državni projekat

Izvor: Novosti Ponedeljak, 19.03.2018. 18:36
Komentari
Podeli
(Foto: Dagmara_K/shutterstock.com)
Masovna izgradnja jeftinih stambenih kvadrata trebalo bi da počne ovog proleća. Nameće se pitanje imamo li građevinske kapacitete za ambiciozne planove države. Zvanično, u građevinarstvu radi svaki deveti zaposleni građanin Srbije, upućeni tvrde da nam ne fali firmi, i da ako želimo da opstanu - treba im poveriti ove poslove.

U šest gradova biraju se lokacije za gradnju ukupno 20.295 jeftinih stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti. Srpski građevinari veruju da oni mogu da odrade posao, ali kada bi se za njega takmičili sa stranim konkurentima - neophodna bi bila pomoć države.

- U oblasti stanogradnje ima kompanija koje bi mogle da se udruže i iznesu izgradnju stambenih objekata velike površine - kaže Aco Popović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

- Opstanak ovih kompanija je preduslov razvoja građevinarstva. To je opšti interes društva. Da bi oni opstali, država mora da obezbedi garancijske fondove i stvori uslove da ove kompanije dobiju poslove kao glavni izvođač sa nekakvim profitom. Naše građevinarstvo je u poslednje dve decenije ostalo bez 40% kapaciteta, u operativi i radnoj snazi. Kao takvo ono nije sposobno za nastup na stranim tržištima. Za izvođenje najvećih infrastrukturnih radova u Srbiji i u visokogradnji stambenih i poslovnih objekata, još ima kapaciteta. Dokaz za to je što gotovo sve poslove u Srbiji izvode kao podizvođači, svojom opremom i radnom snagom.

Napominje da je neophodno podići plate u ovom sektoru i zaustaviti odliv radnika.

- Nastavi li ovako, ostaćemo bez radne snage i kompanija - ističe Popović. - U tom slučaju Srbija će postati zavisna od stranih kompanija, a to znači da će izgradnja i održavanje biti i skuplji i neizvesniji.

U Građevinskoj komori ističu da je stanogradnja pokretač razvoja velikog broja industrijskih grana.

- Naša operativa nije što je bila, ali je ovo šansa da se ona oporavi - ističe Goran Rodić. - Projekte u stambenoj visokogradnji prati više od 55 industrijskih grana. To je šansa za veliki broj proizvođača. Ovo je idealna šansa za sva ta mala i srednja preduzeća. Dobra je prilika i za dualno obrazovanje kadrova. Mi imamo problem i sa obučavanjem mladih generacija, a zanatlije se traže svuda u Evropi.


Podizvođači bez profita

- Srpska građevinska industrija se posle rata razvijala na poslovima obnove zemlje i kroz te poslove su stasala i preduzeća, i stručna radna snaga i tehnička elita - kaže Aco Popović iz PKS.

- Liberalizacijom tržišta izgradnje, pre svega infrastrukturnih poslova u funkciji obnove zemlje posle bombardovanja, došlo je do urušavanja srpskih građevinskih kompanija. Mnogi od tih poslova nisu na vreme i adekvatno plaćeni. Nametani su takvi kreditni uslovi Srbiji da su naše kompanije radile kao podizvođači, najčešće bez profita.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.