Izvor: Novosti | Utorak, 13.03.2018.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Plato kod Bitefa biće kao bečki trgovi - Uređenje Ulice cara Dušana i skvera Mire Trailović u drugoj polovini 2018.

Skver Mire Trailović (Foto: Google Maps/screenshot)
Prema planovima gradske uprave Beograda, ove godine konačno će biti preuređen skver Mire Tarilović. Biće postavljene nove kamene kocke, klupe, česma i dva monumenta. Pjaceta ispred Bitefa, urediće se u okviru rekonstrukcije Ulice cara Dušana. Prema rečima Milutina Folića, gradskog urbaniste, građevinski radovi počeće u drugoj polovini godine.

Idejno rešenje je završeno, a narednih meseci treba da se raspiše tender za izvođače radova.

- Plato će biti uređen u jednom nivou. Postojaće prolaz za automobile. Ipak, suština je da ćemo nastaviti gradsku strategiju, a to je da se prednost daje pešacima i biciklistima - objašnjava Folić.

Ovaj urbani džep zamišljen je kao slični manji trgovi koji se mogu videti u Beču. A da bi on potpuno blesnuo, prema Folićevim rečima, mora da se rekonstruiše i pijaca. Zelena tržnica urediće se najkasnije u naredne dve godine.

- Želimo da građani uživaju u otvorenom prostoru. Da tu što duže provode vreme - objašnjava Folić.

Zbog toga će biti postavljen i urbani mobilijar za odmor i česma. Centralni deo popločanog trga krasiće dva monumenta posvećena našim proslavljenim umetnicima. Možda najinteresantniji detalj biće čelična konstrukcija - zid, koji će pratiti smer Knez Miletine i odvajati pjacetu od pijace.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, čelična konstrukcija zida kao prostorna instalacija može biti animator javnih sadržaja. Postoje potencijali za zeleni zid, projekcije filmova, projekcije sportskih dešavanja, olimpijade, umetničke izložbe, muzičke koncerte, festivale i osvetljenje trga.

Skver Mire Trailović će se urediti po idejnom rešenju pobednika konkursa. Pobednici su Dejan Milanović, Dušan Cvetković, Petar Opačić, Nikola Milanović i Hristina Stojanović.

Spomenici Ćirilovu i Miri Trailović

Prema rečima Milutina Folića, glavnog gradskog arhitekte, na skveru Mire Trailović biće postavljena dva spomenika. Jedan će biti posvećen legendarnom dramaturgu Jovanu Ćirilovu. Na istoimenom trgu svoje spomen-obeležje imala bi legendarna Mira Trailović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.