NavMenu

Plato kod Bitefa biće kao bečki trgovi - Uređenje Ulice cara Dušana i skvera Mire Trailović u drugoj polovini 2018.

Izvor: Novosti Utorak, 13.03.2018. 15:42
Komentari
Podeli
Skver Mire Trailović (Foto: Google Maps/screenshot)Skver Mire Trailović
Prema planovima gradske uprave Beograda, ove godine konačno će biti preuređen skver Mire Tarilović. Biće postavljene nove kamene kocke, klupe, česma i dva monumenta. Pjaceta ispred Bitefa, urediće se u okviru rekonstrukcije Ulice cara Dušana. Prema rečima Milutina Folića, gradskog urbaniste, građevinski radovi počeće u drugoj polovini godine.

Idejno rešenje je završeno, a narednih meseci treba da se raspiše tender za izvođače radova.

- Plato će biti uređen u jednom nivou. Postojaće prolaz za automobile. Ipak, suština je da ćemo nastaviti gradsku strategiju, a to je da se prednost daje pešacima i biciklistima - objašnjava Folić.

Ovaj urbani džep zamišljen je kao slični manji trgovi koji se mogu videti u Beču. A da bi on potpuno blesnuo, prema Folićevim rečima, mora da se rekonstruiše i pijaca. Zelena tržnica urediće se najkasnije u naredne dve godine.

- Želimo da građani uživaju u otvorenom prostoru. Da tu što duže provode vreme - objašnjava Folić.

Zbog toga će biti postavljen i urbani mobilijar za odmor i česma. Centralni deo popločanog trga krasiće dva monumenta posvećena našim proslavljenim umetnicima. Možda najinteresantniji detalj biće čelična konstrukcija - zid, koji će pratiti smer Knez Miletine i odvajati pjacetu od pijace.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, čelična konstrukcija zida kao prostorna instalacija može biti animator javnih sadržaja. Postoje potencijali za zeleni zid, projekcije filmova, projekcije sportskih dešavanja, olimpijade, umetničke izložbe, muzičke koncerte, festivale i osvetljenje trga.

Skver Mire Trailović će se urediti po idejnom rešenju pobednika konkursa. Pobednici su Dejan Milanović, Dušan Cvetković, Petar Opačić, Nikola Milanović i Hristina Stojanović.

Spomenici Ćirilovu i Miri Trailović

Prema rečima Milutina Folića, glavnog gradskog arhitekte, na skveru Mire Trailović biće postavljena dva spomenika. Jedan će biti posvećen legendarnom dramaturgu Jovanu Ćirilovu. Na istoimenom trgu svoje spomen-obeležje imala bi legendarna Mira Trailović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.