Izvor: Politika | Subota, 22.11.2008.| 11:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

"MPC properties" gradi šoping molove u bivšim jugoslovenskim republikama - u narednih pet godina u zemlji i inostranstvu investicije od milijardu evra

PC "Ušće" (Foto: b)

Ako ponuda "MPC properties", po okončanju tenderske procedure, i zvanično bude rangirana kao najbolja za zakup tri hektara građevinskog zemljišta na Autokomandi u Beogradu, kompanija Petra Matića biće upamćena iz dva razloga.

U prvom, direktnom nadmetanju sa konkurentskim "Delta real estate" Miroslava Miškovića, MPC je, kako tvrde u toj kompaniji, otkinuo komad atraktivnog placa pokraj autoputa i okrnjio "Deltin" plan da izgradi šoping mol i dve dvadesetjednospratne poslovne kule. Pored toga, spremnošću da u vreme svetske finansijske krize izdvoji dve milijarde dinara ili 23,4 mil EUR, MPC se upisao u red kompanija koje su u poslednjih šest meseci na licitaciji platile najveću sumu za građevinsko zemljište u ovom regionu, tvrde upućeni.

Upitani da li je ponuđena suma za Autokomandu realna ili je posledica borbe sa konkurencijom, u kojoj se ne pita koliko šta košta, u MPC podsećaju da na licitacijama nastupaju sa suvlasnikom – američkom investicionom i konsultantskom kućom "Merrill Lynch", čije procene za ulaganja važe kao konzervativne i realne.

Bez obzira na to što "Delta" već skoro tri godine najavljuje izgradnju "prvog beogradskog komercijalnog kompleksa treće generacije" na 220.000 m2, sa dve poslovne zgrade, koje će se u novoj i za nju verovatno neočekivanoj preraspodeli naći na MPC placu, u Matićevoj kompaniji negiraju da je reč o sukobu dva najveća investitora, iako im se putevi u biznisu vrlo često prepliću.

Na pitanje da li i "Delta" deli takvo mišljenje nismo dobili odgovor.

Zvanično, MPC ne doživljava "Deltu" kao glavnog konkurenta na tenderima, već se isključivo drži svog zacrtanog biznis-plana. A taj plan je osvajanje bivših jugoslavenskih republika šoping molovima, čemu teži i Miroslav Mišković.

"Delta" je, podsećanja radi, već sagradila "potrošački hram" u Podgorici, ugovorila je još jedan u Ljubljani, a planira da se pozicionira i u Makedoniji. Ta kompanija je, doduše, zakoračila i malo dalje, otisnuvši se i u Bugarsku, Ukrajinu, a namerava da se širi i u Albaniji.

MPC-ova strategija je nešto drugačija – isključivo ekskluzivne lokacije u zemljama u okruženju. Finansijsku podršku će mu pružiti "Merrill Lynch" , a nemačka kompanija ECE, specijalizovana za rukovođenje šoping molovima, upravljaće njima. Do sada je MPC kupio lokacije u dva grada, ne želeći da otkrije u kojim. Sveukupno, u zemlji i regionu namerava da investira milijardu evra u narednih pet godina.

Ovogodišnje investicije MPC-a teške su oko 200 miliona evra. Reč je uglavnom o beogradskim lokacijama: trgovinskom centru na Ušću, poslovnom prostoru u Bulevaru kralja Aleksandra, luksuznoj stambenoj zgradi pored Kalemegdana, poslovnom prostoru u novobeogradskim blokovima… ukupne površine 190.000 m2. Pored toga, računaju da će ubuduće izgraditi još 500.000 m2.

Iz MPC demantuju spekulacije da će sa Predragom Rankovićem Peconijem na placu kineske ambasade na Novom Beogradu graditi poslovno-stambeni kompleks. U MPC takođe negiraju i to da udruženim snagama sa Milijom Babovićem, "Energoprojektom", "Napredom" i izraelskim milionerom Julijom Oferom planiraju da se upuste u izgradnju 500.000 kvadrata poslovnog, stambenog i trgovinskog prostora između palate Srbije i Beogradske arene na Novom Beogradu.

(npomena:tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 22. 11. 2008.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.