Izvor: Vijesti | Petak, 02.03.2018.| 09:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada Crne Gore planira prodaju Budvanske rivijere - Sveti Stefan i Miločer ostaju državni

Budva
Vlada Crne Gore će ove godine prodati Institut Simo Milošević u Igalu, kao i Hotelsku grupu Budvanska rivijera, nakon što se iz nje u novu državnu kompaniju izdvoje Sveti Stefan i Miločer, odlučio je u četvrtak (1. marta 2018. godine) Savet za privatizaciju.

Prodaja Budvanske rivijere, kako je navedeno, uslediće nakon restrukturiranja, odnosno podele na dve kompanije.

Prema planu Vlade, jednu kompaniju koja će biti 100% državna činiće Sveti Stefan i Miločer, kompleks koji je dat u zakup biznismenu Petrosu Statisu. Za vrednost te imovine biće umanjen državni kapital u preostalom delu Budvanske rivijere, koji će činiti hoteli Slovenska plaža, Mogren, Aleksandar, Palas i Kristal. Zbog toga će porasti procenat vlasništva malih akcionara, a sada 30% akcija imaju Miodrag Kostić i Nil Emilfarb. Oni će na ovaj način imati ili biti vrlo blizu većinskog paketa akcija.

Plan Vlade je da proda sve svoje akcije koje joj preostanu u toj novoj Budvanskoj rivijeri.

Privatizacija Instituta Igalo obuhvatiće prodaju 56,48% akcija države, uz obavezu kupca da realizuje investicioni program.

Planom je predviđena i valorizacija Ade Bojane preko javno-privatnog partnerstva, a kroz "razvoj, izgradnju, finansiranje i upravljanje ekskluzivnim turističkim kompleksom i dugoročni zakup ostrva Ada".

Turistički kompleksa Ada ostala je jedina vrednost Ulcinjske rivijere, nakon što je Vlada prošle godine dala u zakup na 30 godina hotele Bellevue i Olimpic.

Vlada po istom principu traži partnere za bivši vojni kompleks Mediteran na Žabljaku, za buduća skijalište Kolašin 1.600, Cmiljača i Žarski i sadašnje Savin kuk, za Uvalu maslina u Baru, kao i za lokalitet između Njivica i ušća Sutorine, kao i za lokacije Donja Arza, Kabala for i Mrkovi-Bijela Stijena sve u Herceg Novom. U ponudi je i kompleks Ecolodge na Lovćenu.

Iz Vlade je saopšteno da su u plan uvrštene samo kompanije i lokacije kod kojih ne postoje sudski sporovi i pitanja restitucije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.