Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.02.2018.| 15:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za rekonstrukciju centra Beograda 430 miliona dinara - Evo kako će izgledati Vasina ulica, Studentski i Trg republike (FOTO)

Trg republike u Beogradu nakon rekonstrukcije (Foto: Beoinfo)
Nakon rekonstukcije Kosančićevog venca, slede pripreme za drugu fazu izgradnje pešačke zone u centru Beograda, koja će obuhvatiti Trg republike, Vasinu ulicu i Studentski trg, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić prenosi Beoinfo.

- Radovi na Trgu republike podrazumevaju popločavanje celog trga granitnim pločama, sa novom rasvetom i mobilijarom, dok će se u jednom delu nalaziti zelena površina. Predviđeno je uklanjanje svih prepreka za nesmetano kretanje, kao što su žardinjere, ograde i kiosci. Takođe je predviđeno da i dalje funkcioniše saobraćaj sa četiri saobraćajne trake kroz Kolarčevu i Makedonsku ka Francuskoj ulici - objasnio je gradski menadžer.

Vesić je naveo da će na mestu današnjeg Staklenca nići zgrade Opere i baleta.

- Time će Trg republike, sa Narodnim pozorištem i Narodnim muzejom, konačno postati integrisana celina po uzoru na evropske gradove - ukazao je Vesić i dodao da će radovi obuhvatiti 1,5 hektara, čija je vrednost oko 430 miliona dinara.
Vasina ulica u Beogradu (Foto: Beoinfo)
Takođe je za ovu lokaciju raspisan tender za prikupljanje ponuda javno-privatnog partnerstva za izgradnju javne garaže koja će, pored garaža na Studentskom trgu i Kosančićevom vencu, omogućiti nesmetano parkiranje na obodima pešačke zone, ukazao je gradski menadžer.

On je najavio da se u martu oćekuje usaglašavanje ponuda za izgradnju buduće garaže i napravi detaljan plan realizacije projekta na Trgu republike.

- U nastavku se očekuje rekonstrukcija Vasine ulice koja će postati dominantno pešačka, za koju je projekat uradio arhitekta Boris Podreka. Potom sledi rekosntrukcija Studentskog trga, koja će uključiti i plato kod Filozofskog fakulteta, postavljanje spomenika Zoranu Đinđiću i uređenje ograde oko Studentskog parka, koji se neće dirati. Predviđeno je da trg bude namenjen mlađoj populaciji zbog blizine više fakulteta i Rektorata, dok je pre tih radova ispod trga predviđena izgradnja još jedne javne garaže - najavio je Vesić i dodao da će sve fasade na potezu od Trga republike do Studentskog trga biti rekonstruisane.

Vesić je takođe najavio da će donji deo Ulice kralja Petra biti povezan sa Karađorđevom ulicom, koju takođe čeka rekonstrukcija ove godine - preko laguma, kao i izgradnju Beogaradske galerije ispod Patrijaršije.

Fotogalerija
Budući izgled Vasine ulice, Studentskog i Trga republike

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.