NavMenu

Izgradnja Kargo-logističkog centra u okviru Aerodroma “Konstantin Veliki” u Nišu počinje u maju 2009. godine – investicija vredna 62 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 05.11.2008. 15:08
Komentari
Podeli

Izgradnja Kargo-logističkog centra u okviru Aerodroma “Konstantin Veliki” u Nišu, čija je ukupna vrednost sa pratećim objektima 62 mil EUR, trebalo bi da počne u maju 2009. i bude završen za oko 6 godina od dana početka gradnje. Kako je istakao Nebojša Glišić iz projektantske kuće “Modular”, koja je uradila projekat, na 26 hektara zemlje, osim kargo-distributivnog centra površine 16.146 m2, u 6 faza izgradnje, biće podignuti i manipulativni kargo magacin (42.228 m2), dva logistička centra površine 16.000 m2 odnosno 23.187 m2, shopping mall (19.870 m2), poslovno-administrativni centar površine 9.000 m2, kao i hotel sa 4 zvezdice, koji će se prostirati na 9.000 m2.

Realizacija ove zajedničke investicija Aerodroma u Nišu i autrijskog “EyeMaxx”, koji je na tenderu nastupio uz podršku britanskog fonda “Chayton Capital”, trebalo bi da počne, kako za "eKapiju" naglasio Glišić na Sajmu investicija Investexpo u Novom Sadu, na proleće, i to izgradnjom manipulativnog kargo magacina i logističkog centra, ukupne površine oko 60.000 m2 i vrednosti 10 mil EUR. Ova dva objekta trebalo bi da budu završena za 18 meseci od dana početka izgradnje, kada bi, prema očekivanjima, trebalo da budu i stavljeni u funkciju.

- U planu je da se ceo projekat završi u kontinuitetu, ali sve će zavisti od finansijske situacije na tržištu. Ako sve bude teklo prema planu, u drugoj fazi, koja bi trebalo da počne odmah po okončanju prve, trebalo bi da se izgrade još jedan logistički centar i kargo-distributivni centar, a u trećoj shopping mall. U četvrtoj i petoj fazi trebalo bi da se gradi poslovni objekat koji bi trebalo da “pokrije” poslovanje svih objekata koji se nalaze u okviru kargo centra, a u petoj će biti podignut hotel koji bi trebalo da zadovolji potrebe putnika na Aerodromu “Konstantin Veliki” – objasnio je Glišić u razgovoru za "eKapiju".

Prema njegovim rečima, i razvitak postojećeg Aerodroma “Konstantin Veliki” trebalo bi da se odvija paralelno sa izgradnjom ovog kompleksa.

- Razvitak postojećeg Aerodroma je neminovan, jer će bogat teretni saobraćaj pospešiti i ostale sadržaje u okviru “Konstantina Velikog”. Projektom su predviđeni svi objekti neophodni za njegovo funkcionisanje na svetskog nivou i moći će da primi avione iz celog sveta, kako putničke, tako i teretne. Projekat je urađen tako da se maksimalno iskoriste svi njegovi kapaciteti. Rekonstrukcija piste je već završena i u toku je dobijanje sertifikata neophodnih za obavljanje predstojećih velikih poslova. Prema planu detaljne regulacije ipak nije predviđeno njegovo proširenje. On se prostire na 126 hektara i u okviru njega će ovaj kompleks biti i građen.

Osim velikog potencijala, Glišić naglašava i da odličan položaj Aerodroma „Konstantin Veliki“ garantuje izuzetnu budućnost ovog projekta.

- Sigurni smo da će Aerodrom „Konstantin Veliki“ postati jedna od najbitnijih, ako ne i najbitnija tačka Jugoistočne Evrope u oblasti logistike, kargo i distributivne mreže. Postojećim i izgradnjom još pristupnih saobraćajnica, kargo-logistički centar biće povezan i sa putnim i železničkim „Koridorom 10“ što omogućava brzo i lako dopremanje i otpremanje robe. Tu se nalazi čvorište koje je već potpuno infrastukturno izgrađeno, jer postoje sve petlje, tako da će se roba iz budućeg cargo centra u Nišu brzo distribuirati do Beograda, Slouna i Sofije. Nijedan od aerodroma u regionu trenutno nema mogućnosti da primi teži avio saobraćaj, a niški to može, jer je bio vojni aerodrom, niti je ovako, kako sam već objasnio, povezan sa putnom i železničkom infrastrukturom – završava Glišić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.