Izvor: Tanjug | Utorak, 06.02.2018.| 10:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mercator prodaje 17 objekata u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH

Slovenački trgovinski lanac Mercator planira da proda 17 velikih trgovačkih centara, od čega osam u Sloveniji, četiri u Hrvatskoj i pet u Bosni i Hercegovini. Na sastanku predstavnika ove kompanije sa bankarima i kreditorima u Sloveniji, objekti u Srbiji nisu bili predmet nove odluke o prodaji.

Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić pojašnjava za Tanjug da što se Srbije tiče, nema novih odluka, osim stare vesti da je TC Mercator na Novom Beogradu prodat za 46 mil EUR, kao i ranije poznata informacija da se prodaje objekat Mercator centra u Novom Sadu.

Slovenački mediji su ranije danas preneli vest da je trgovinski lanac Mercator započeo prodaju 16 trgovačkih centara, navodeći dase to dogodilo na sastanku sa bankarima i kreditorima gde su prezentovani planovi za restrukturiranje Mercatora.

Na sastanku je, objašnjava Ljajić predstavljen plan da se proda 17 objekata, a ne 16 kako je rečeno, i to osam u Sloveniji, četiri u Hrvatskoj i pet u Bosni i Hercegovini. Namera je da ti objekti budu prodati velikom trgovinskom lancu u paketu, dok se objekti u Srbiji ne pominju.

Ministar objašnjava da je na sastanku, na kojem je trebalo da se nađe način da se obezbede obrtna sredstva, rečeno da Mercatorova preduzeća u Srbiji imaju najveći tržišni potencijal u odnosu na ostale zemlje.

Prodajom objekata u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, uprava ovog međunarodnog lanca želi da dođe do obrtnih sredstava kako bi, po oceni ministra, uložili u razvoj trgovinske mreže ove kompanije.

Ljajić dodaje da je plan srpskog Mercatora da se od novca od prodaje dva objekta u Srbiji, jednog koji je prošle godine prodat na Novom Beogradu i drugog u Novom Sadu, čija se prodaja očekuje, namire banke i dobavljači u našoj zemlji.

Objekat na Novom Beogradu je prodat za 46 mil EUR, od toga će 31 milion ići bankama, a 15 miliona dobavljačima - navodi Ljajić.

Kao ilustraciju da nema bojazni od eventualnog otpuštanja radnika u ovom trgovinskom lancu u Srbiji, Ljajić kaže da Mercator trenutno ima potrebu da zaposli 244 nova radnika u Srbiji.

Za procenu vrednosti nekretnina i zemljišta koje nije u funkciji i organizovanje tendera za njihovu prodaju, Mercator grupa je po pisanju Bete, angažovala konsultanske kuće JLL i Colliers.

Inače, prema do sada objavljenim podacima, Mercato" namerava da do 2021. godine od prodaje nekretnina prihoduje oko 320 mil EUR, kako bi smanjio dug koji iznosi oko 850 mil EUR prenosi Jutarnji list.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.