Izvor: Novosti | Utorak, 06.02.2018.| 08:56

Parking mesta smanjuju dažbine i do 75% - Nove povlastice za investitore u Novom Pazaru

Ako obezbede dovoljno parking-mesta, investitori stambenih zgrada u Novom Pazaru ubuduće mogu da računaju na smanjenje gradskih dažbina i do 75%.

Kako je objašnjeno iz Gradske uprave, ovakvom odlukom lokalna samouprava želi da pomogne graditeljima, ali i da u prebukiranom Novom Pazaru obezbedi što više podzemnih i drugih garaža, odnosno mesta za parkiranje vozila. Zato će komunalne takse biti prepolovljene ako investitor obezbedi propisani broj parking-mesta, a umanjenje za čak tri četvrtine sleduje onima koji uspeju da premaše taj broj.

Šef Odseka za prostorno planiranje, Pemba Džanković, precizira i to da su investitori oslobođeni svih komunalnih taksi za podzemne garaže, ostave i trafostanice, uz napomenu da grad dozvoljava stoprocentno iskorišćenje parcele pod zemljom...

U Novom Pazaru se trenutno, mahom na lokacijama dobijenim rušenjem starih kuća i drugih objekata, gradi 20 stambenih kompleksa, a još toliko je u planu. Za svaki stan ili poslovni prostor površine do 70 kvadrata, koji nije "pokriven" garažnim ili parking-mestom, investitor je - uz sve ostale dažbine - dužan da plati po 8.000 EUR.

Inače, uprkos izuzetno intenzivnoj gradnji i velikoj ponudi stanova, cena kvadratnog metra u Novom Pazaru već godinama je stabilna i u novogradnji se kreće u rasponu od 800 do 1.100 EUR. Najčešći kupci stanova su roditelji studenata iz čitavog regiona - s obzirom na to da u gradu postoje čak dva univerziteta - i mnogobrojni gastarbajteri koji novac zarađuju širom Evrope.

Garaže

Novi Pazar će po prvi put dobiti javne garaže jer će dva stambeno-poslovna objekta koji se nalaze u centralnoj Ulici Stefana Nemanje - čija je izgradnja upravo počela - imati po dve etaže ispod zemlje, sa velikim brojem javnih parking-mesta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.