Izvor: eKapija | Nedelja, 28.01.2018.| 16:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sve izvesnija rekonstrukcija scene Bojan Stupica - Plan detaljne regulacije stigao na rani javni uvid

Iz Plana detaljne regulacije
Jugoslovensko dramsko pozorište planira rekonstrukciju i dogradnju objekta pozorišta za novu scenu teatra Bojan Stupica, o čemu je, inače, sredinom prošle godine govorio i gradski menadžer Goran Vesić.

Kako je tada naveo Vesić, rekonstrukcija scene Bojan Stupica početi krajem 2018. ili početkom 2019. godine.

Tim povodom Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije za područje između ulica Kralja Milana, Resavske, Nemanjine i Svetozara Markovića, koji je izradio Urbanistički zavod Beograda.

Cilj izrade plana je, navodi se u ovom dokumentu, definisanje kapaciteta izgradnje nove scene Bojan Stupica radi unapređenja postojećih kapaciteta pozorišta.

Novi objekat trebalo bi da bude izgrađen u jugoistočnom delu parcele i biće jednostrano uzidan kao funkcionalna celina u sklopu postojećeg objekta JDP-a.

Njegova maksimalna visina je, prema planu, određena na 18,5 metara.

Kada je saobraćajna infrastruktura u pitanju, za planiranu nadogradnju nisu planirana nova parking mesta, dok će pešački pristup teatru Bojan Stupica biti obezebeđen iz Ulice kralja Milana i sa pešačkog platoa koji je planiran uz protivpožarnu stazu u parku.

Uz to, dodaje se u planu, Ulicom Svetozara Markovića planirana je biciklistička staza kao deo staze od Tašmajdanskog parka do Pasterove ulice pa se, s obzirom na atraktivnost sadržaja, predlaže i planiranje prostora za parkiranje bicikala na prostoru koji ovaj plan obuhvata.

JDP, osnovano 1947. godine, oduvek je bilo jedno od najvažnijih i najreprezentativnijih teatara u bivšoj Jugoslaviji, a ujedno je najveće dramsko pozorište u regionu.

Pored objekta pozorišta, na prostoru koji je obuhvaćen planom nalaze se i park Manjež, kao i objekti Studentskog kulturnog centra Beograda (SKC) i Muzičke akademije.

Upravo je osnovno ograničenje u planiranju obuhvaćenog područja, navodi se u tekstu PDR-a, potreba da se obrati posebna pažnja na zaštitu, očuvanje i unapređenje parka Manjež koji predstavlja evidentirano prirodno dobro i pejzažno–arhitektonski objekat.

Detalje Plana detaljne regulacije za područje između ulica Kralja Milana, Resavske, Nemanjine i Svetozara Markovića pogledajte u nastavku:Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.