NavMenu

Lex specialis za jeftine stanove - Državna stanogradnja biće proglašena javnim interesom?

Izvor: Politika Utorak, 19.12.2017. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LoloStock/shutterstock.com)Ilustracija
Da bi projekat jeftinih stanova, koji je najavio predsednik Aleksandar Vučić, mogao da se sprovede, biće skrojen lex specialis, kako bi izgradnja kvadrata za vojsku, policiju i ljude u službama bezbednosti bila pod okriljem zakona, nezvanično je rečeno Politici u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Donošenje zakona specijalno za ovaj projekat moglo bi da znači da će vlada podizanje stanova, u kojima će kvadrat koštati u proseku oko 500 EUR, da proglasi javnim interesom, jer te kategorije ljudi na državnim jaslama ne mogu da reše stambeno pitanje po tržišnim uslovima.

Kako je najavljeno, gradnja tipskih stanova u šest gradova u Srbiji trebalo bi da počne na proleće 2018. godine, a učešće države u podizanju oko dva miliona kvadrata biće 250 mil EUR.


Sličan scenario imali smo pre sedam godina. Tada je kabinet Mirka Cvetkovića predložio Zakon o podsticanju građevinske industrije Republike Srbije u uslovima ekonomske krize sa ograničenim rokom trajanja, koji je usvojen početkom jula 2010. godine.

Odobreno je više od 300 projekata, među kojima i izgradnja kompleksa od 4.616 subvencionisanih stanova na mestu bivše beogradske kasarne 4. jul na Voždovcu, koji su postali naselje Stepa Stepanović. Zidanje u Stepi počelo je u avgustu 2010, a Građevinska direkcija Srbije prodavala je kvadratni metar stana za 1.290 EUR sa PDV-om.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.