NavMenu

Prođe veliki svetski sajam nekretnina EXPO REAL 2008 – Srbija se pokazala u dobrom svetlu !

Izvor: eKapija Petak, 10.10.2008. 11:15
Komentari
Podeli

Sa upravo završenog, (8. oktobar 2008) jedanaestog po redu EXPO REAL događaja, organizatori su objavili finalni izveštaj. Brojke su impresivne, bilo je ukupno 24.500 registrovanih posetilaca iz 77 zemalja sveta i 42.000 izlagača ispred 1856 kompanija koji su predstavljali svoje projekte iz 45 zemalja sveta. To je prosečan porast od 7,7% u odnosu na postignute rezultate od prošle godine kada se održao jubilarni, deseti po redu EXPO Real.

Bilo je zakupljeno 74.000m2 izlagačkog prostora u 7 hala minhenskog trgovačkog sajma, što u odnosu na prethodnu godinu čini porast od 11.000m2 odnosno skok od 17%.

Što se tiče nastupa i prezentacija na kojima su prikazani projekti i potencijalne mogućnosti razvoja tržišta nekretnina na teritoriji Srbije, ove godine je on bio do sada najkompletniji. Kako smo i ranije objavili, sem nacionalnog štanda na kome je domaćin bila SIEPA, upriličena je prezentacija grandioznog projekta Šoping grada „Brdo“ domaćeg developera „YU Kapital“, u posebnoj konferencijskoj Sali. Zakođe, kao izuzteno važno, na jednom od 4 paraleno organizovana foruma tokom sva tri dana trajanja sajma – Investment Location Forum-u, bila je održana diskusija na temu „Investment Guide – Srbia“.

EXPO REAl 2008. je trajao od 6-8. oktobra, a 7. oktobra su održani svi događaji bitni za promociju investicionih mogućnosti Srbije i daljeg razvoja tržišta nekretnina.

Na promociji projekta Šoping grad „Brdo“, pred pedesetak izuzetno značajnih a potencijalnih investitora, predstavljen je jugo-zapadni izlaz Beograda na ukrštanju Ibarske magistrale sa Orlovačkom petljom, gde je konceptualno predviđen maloprodajni i trgovački sadržaj za „konzumnu“ populaciju od oko 400.000 stanovnika Beograda.

U udarnom terminu 7.oktobra, Jasna Matić, ministar za telekominikacije u Vladi Republike Srbije predstavila je na nacionalnom štandu investicione mogućnosti tržišta nekretnina u Srbiji. U nastavku, tokom svečanog koktela, iskorišćena je prilika da oko 250 prisutnih zvanica i predstavnika svih naših izlagača i gostiju, povede diskusiju i upozna se sa aktuelnom situacijom i predviđanjima u svetlu tekuće hipotekarne krize u Americi i svetu. Tada su posebno predstavljene neke od naših najagilnijih opštinskih uprava i, posebno, njihove industrijske zone. Ovaj koktel je bio uvod u naredni događaj vezan za Srbiju!

Na Investment Location Forum-u održan je panel o investicionim mogućnostima Srbije, pred oko stotinak profesionalaca iz cele Evrope. Moderator panela je bio Aleksandar Opsenica, glavni i odgvorni urednik AG Nekretnina, našeg prvog specijalizovanog periodičnog trojezičnog časopisa koji je ujedno i direktor REBEC manifestacije koja je ove godine u juna mesecu pokrenuta baš po ugledu na ovaj i slične sajmove i konferencije.

Učenici panela su bili Dejan Racić, direktor Delta Rela Estate-a, Goran Kuridža direktor EFG Property Servisa, Joanis Ganos, direktor Blue House Capital Investmentsa iz Atine i Nenad Stanković, partner iz advokatske kancelarije Joksović, Stojanović i partneri.

Posle četrdesetominutne prezentacije investicionih mogućnosti tržišta nekretnina Srbije povedena je kvalitetna diskusija sa prisutnim auditorijumom. Opšti zaključak je potvrdio evidentno pozitivna tekuća kretanja na domaćem tržištu nekretnina, kao i tvrdnje da će u narednih 5 godina rast na našem tržištu biti stabilan, pozitivan i privlačan za strane i domaće ulagače.

Treba napomenuti da su ove godine o Srbiji objavljena dva izveštaja o stanju razvoja nekretnina u dva prestižna almanaha. Prvi je specijalizovani godišnjak - „Retail Space Eurpa 2009“ i periodično izdanje „Investment Guide“ značajnog evropskog portala i časopisa „Europa Property.com“

Imajući u vodu da je na centralnom mestu pri ulasku u aulu sajma bio efektan plakat koji je pozivao posetioce da posete nacionalni štand Srbije, baš pored banera koji je obeštavao o nagradi „The Green Thinker Awards“ (koja je ove godine prvi put organizovana i realizovana), sa sigurnošću se može reći da je time nastup Srbije po kvalitetu bio - potpuno zaokružen.

Primećen je veliki broj profesionalca na našem štandu koji su „ciljano“ došli, da se iz prve ruke i direktno upoznaju za svim gore navedenim, a što je vrlo zanimljivo – njima poznatim tvrdnjama.

Prema nezvaničnim informacija za sledeću godinu je već sada najavljeno da će u terminu od 5-7. oktobra 2009. nastupiti još veći broj naših izlagača i to na svojim štandovima, što apsolutno dodatno potvrđuje sve tvrdnje o pozitnvnim kretanjim na domaćem tržištu nekretnina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.