Izvor: eKapija | Sreda, 06.12.2017.| 13:26

Srpske arhitekte osmislile novi terminal aerodroma Sheremetyevo u Rusiji (FOTO)

Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji sledeće godine privući će na hiljade ljudi, a za mnoge od njih prvi utisak o ovoj zemlji biće aerodrom Sheremetyevo (Šeremetjevo) na čijoj rekonstrukciji su radile arhitekte iz Srbije. Smešten severno od Moskve, aerodrom je najprometniji u zemlji i kroz njega prođe više putnika i tereta nego bilo gde drugde.

Kompanija TPS Nedvizhimost odabrala je rešenje RMJM Srbija za projekat unutrašnjeg uređenja novog Terminala B u okviru Northern Terminal Complex of Sheremetyevo aerodroma.

Proširenjem u ukupnom iznosu od 114.000 metara kvadratnih, novi Terminal B svečano će biti otvoren 2018. godine, uoči početka Svetskog prvenstva u fudbalu - taman da dočeka mnoštvo posetilaca.

Kako bi preneli tradiciju, snagu i progresivnost koji karakterišu savremenu Rusiju, tim RMJM Srbije, koji su vodili Goran Nikolić i Jelena Krstović Nikolić, inspiraciju je pronašao u ruskom konstruktivizmu i umetnosti sa početka 20. veka.

- Postor, forma i dekor Terminala B su inspirisani poznatim umetnicima iz tog perioda, kao što su Vladimir Tatlin, Naum Gabo, Aleksandar Vesnin, Aleksander Rodchenko, El Lissitzky i Libov Popova. Umetnost je integrisana sa vrhunskom tehnologijom širom Terminala B kako bi se oblikovao prostor kojim se kreću putnici, dok se principi ruskog konstruktivizma ogledaju u geometriji podova, zidova i plafona - objašnjavaju za naš portal u RMJM Srbija.

Novi enterijer osmislili su za tri nivoa aerodroma i obuhvatiće javni hol, odeljenje za prtljag, odlazni hodnik, prlatformu za pristup i deo za šoping.

Osim ovoga, tim iz Srbije je radio i na drugim delovima aerodroma, uključujući dve stanice između terminala, fasadu Terminala B i zgrade terminala C1 i C2.

RMJM (Robert Matthew Johnson Marshall) je jedna od najvećih internacionalnih arhitektonskih kompanija. Osnovana je 1956. godine u Britaniji, a u Srbiji posluju od 2015. godine. U sklopu RMJM Srbija radi oko 30 arhitekata.

Planovi rukovodstva Aerodroma Sheremetievo za razvoj su da do 2030. godine, u skladu sa Strategijom transporta Ruske Federacije, povećaju kapacitete do 64 miliona ljudi i za 25% tranzitni tok.


Fotogalerija
Srpske arhitekte osmislile novi terminal aerodroma Sheremetyevo u Rusiji

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.