NavMenu

Srpske arhitekte osmislile novi terminal aerodroma Sheremetyevo u Rusiji (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 06.12.2017. 13:26
Komentari
Podeli
(Foto: RMJM Srbija)
Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji sledeće godine privući će na hiljade ljudi, a za mnoge od njih prvi utisak o ovoj zemlji biće aerodrom Sheremetyevo (Šeremetjevo) na čijoj rekonstrukciji su radile arhitekte iz Srbije. Smešten severno od Moskve, aerodrom je najprometniji u zemlji i kroz njega prođe više putnika i tereta nego bilo gde drugde.

Kompanija TPS Nedvizhimost odabrala je rešenje RMJM Srbija za projekat unutrašnjeg uređenja novog Terminala B u okviru Northern Terminal Complex of Sheremetyevo aerodroma.

Proširenjem u ukupnom iznosu od 114.000 metara kvadratnih, novi Terminal B svečano će biti otvoren 2018. godine, uoči početka Svetskog prvenstva u fudbalu - taman da dočeka mnoštvo posetilaca.

Kako bi preneli tradiciju, snagu i progresivnost koji karakterišu savremenu Rusiju, tim RMJM Srbije, koji su vodili Goran Nikolić i Jelena Krstović Nikolić, inspiraciju je pronašao u ruskom konstruktivizmu i umetnosti sa početka 20. veka.

- Postor, forma i dekor Terminala B su inspirisani poznatim umetnicima iz tog perioda, kao što su Vladimir Tatlin, Naum Gabo, Aleksandar Vesnin, Aleksander Rodchenko, El Lissitzky i Libov Popova. Umetnost je integrisana sa vrhunskom tehnologijom širom Terminala B kako bi se oblikovao prostor kojim se kreću putnici, dok se principi ruskog konstruktivizma ogledaju u geometriji podova, zidova i plafona - objašnjavaju za naš portal u RMJM Srbija.

Novi enterijer osmislili su za tri nivoa aerodroma i obuhvatiće javni hol, odeljenje za prtljag, odlazni hodnik, prlatformu za pristup i deo za šoping.

(Foto: RMJM Srbija)
Osim ovoga, tim iz Srbije je radio i na drugim delovima aerodroma, uključujući dve stanice između terminala, fasadu Terminala B i zgrade terminala C1 i C2.

RMJM (Robert Matthew Johnson Marshall) je jedna od najvećih internacionalnih arhitektonskih kompanija. Osnovana je 1956. godine u Britaniji, a u Srbiji posluju od 2015. godine. U sklopu RMJM Srbija radi oko 30 arhitekata.


Planovi rukovodstva Aerodroma Sheremetievo za razvoj su da do 2030. godine, u skladu sa Strategijom transporta Ruske Federacije, povećaju kapacitete do 64 miliona ljudi i za 25% tranzitni tok.


Fotogalerija
Srpske arhitekte osmislile novi terminal aerodroma Sheremetyevo u Rusiji
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.