Izvor: Beta | Utorak, 05.12.2017.| 15:06

Ministarstvo predložilo ukidanje 7 taksi za investitore u građevinarstvu - Ušteda 6% od vrednosti objekta

(Foto: chaiyapruek youprasert/shutterstock.com)
Predlogom izmena i dopuna Zakona o republičkim administrativnim taksama predviđeno je ukidanje sedam taksi u oblasti građevinarstva, što će doneti uštede od 6% vrednosti objekta, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je i predložilo te izmene.

Najznačajnija promena je da se taksa za izdavanje upotrebne dozvole više neće tretirati kao parafiskalni namet, što će doprineti i da se smanji broj objekata koji se sada koriste bez upotrebne dozvole, navodi se u saopštenju. Ta taksa, prema predlogu Ministarstva, plaćaće se u zavisnosti od vremena potrebnog za obradu prosečnog zahteva, a ne u fiksnom iznosu od 0,2% na predračunsku vrednost objekta.

Kako je objašnjeno, taksa za stovarište, koje posmatra Doing business izveštaj Svetske banke, umesto dosadašnjih 56.000 dinara, iznosiće između 1.800 i 18.000 dinara, u zavisnosti od kompleksnosti objekta.

Istaknuto je da značajnu uštedu predstavlja i ukidanje takse u iznosu od 31.960 dinara na rešenje kojim se utvrđuje da li je idejni projekat usklađen sa izvodom iz urbanističkog plana, odnosno kojim se daje sanitarna saglasnost na idejni projekat.

Predloženo je i ukidanje takse za rešenja kojim se odobrava izgradnja objekta na području graničnog prelaza i u graničnom pojasu, takse za potvrdu republičkog organa o prijemu dokumentacije za izgradnju objekta, kao i za rešenje kojim se odobrava izgradnja telekomunikacionih objekata.

Neće se plaćati ni odobrenje za upotrebu objekta koju donosi institucija nadležna za poslove telekomunikacija, kao ni rešenje kojim se odobrava puštanje objekta u probni rad.

Predloženo je i ukidanje plaćanja dažbine za dobijanje potvrde o kontroli temelja građevinskih objekata koja trenutno iznosi 1.600 dinara.

Tim izmenama sistem administrativnih taksi biće usklađen sa Zakonom o planiranju i izgradnji, navodi se u saopštenju.

To znači da će biti ukinute takse za radnje koje su ukinute poslednjim izmenama ovog zakona, uz uvođenje novih taksi, u ukupnom iznosu od 33.660 dinara, za radnje za koje do sada nije bilo utvrđenih taksi, kao što su potvrda nadležnog organa o prijavi radova i izdavanje informacije o lokaciji i izdavanje lokacijskih uslova.

Iz Ministarstva građevinarstva ocenjuju da će uštede budućim investitorima dovesti do povećanja ulaganja u građevinarstvu i poboljšanja poslovnog ambijenta u Srbiji.

Podsetimo, Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama, koji je sastavilo Ministarstvo finanija, sve takse koje naplaćuju državne institucije i preduzeća od sada trebalo da budu na jednom mestu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.