Izvor: eKapija | Petak, 01.12.2017.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Aerodrom Ponikve dovodi turiste i investitore u Zapadnu Srbiju - Uređenje užičke vazdušne luke predviđa i gradnju hotela, manjih proizvodnih pogona...

Planirana namena površina, Plan generalne regulacije Aerodroma Ponikve
Aerodrom Ponikve u blizini Užica mogao bi uskoro da postane saobraćajni čvor Zlatiborskog okruga i cele Zapadne Srbije. Aktiviranjem ove vazdušne luke i celog kompleksa oko nje značajno bi se intenzivirao turistički razvoj ovog kraja, ali i olakšao dolazak potencijalnih investitora koji su već zainteresovani za gradnju novih pogona, kao i ugostiteljskih objekata.

- Masterplanom otuđenja vojne imovine Grad Užice je 2010. godine dobio na pravo korišćenja Aerodrom Ponikve i kasarnu Krčagovo. U tom trenutku krenuli smo sa izradom planskih dokumenata, kako bismo uredili taj prostor na najbolji mogući način i opredelili ga kako za javne, tako i za sadržaje koje svaki aerodromski kompleks treba da ima – kaže u razgovoru za eKapiju Ruža Penezić iz Javnog preduzeća Užice razvoj koje je izradilo Plan generalne regulacije Aerodroma Ponikve.

Ona objašnjava da je od vojnog aerodroma, u trenutku kada je grad preuzeo upravljanje, ostala zgrada kontrolnog tornja, poletno-sletna pista i manji broj kaponira koji je mogao da se rekonstruiše. Aerodrom, koji je za vojne potrebe izgrađen još 80-ih godina, tada nije bio u funkciji jer je bombardovan i bilo ga je potrebno pripremiti za neku novu aktivnost.

Planom generalne regulacije ovog područja, koji je bio izložen i na nedavno održanom 26. Međunarodnom salonu urbanizma u Nišu, a koji je usvojen još 2015. godine, definisane su i razrađene moguće namene celog kompleksa na površini od oko 230 hektara.

U međuvremenu je, krajem 2016. godine, izgrađen objekat terminala, odnosno pristanišne zgrade, a tadašnji direktor Aerodroma Ponikve, Saša Savić, objasnio je da je zgrada površine 550 m2, koja je služila kao sklonište aviona, pretvorena u moderan manji terminal za prijem putnika.

Da bi rekonstrukcija bila završena potrebno je kompletno srediti pistu, postaviti svetlosne sisteme i ograditi ceo aerodrom.

- Planom je definisana i nova poletno-sletna staza, a kaponiri će biti pretvoreni u vatrogasnu jedinicu za potrebe funkcionisanja samog aerodroma. Planirane su i komercijalne aktivnosti, jer se očekuje dolazak investitora koji bi bili zainteresovani za otvaranje hotela ili restorana. Predviđeni su čak i proizvodni pogoni u nekom manjem obimu, naravno, industrije koja ne ugrožava životnu sredinu - objašnjava Ruža Penezić.

Inače, za ulaganje u Aerodrom Ponikve bilo je zainteresovano više potencijalnih investitora - govorilo se o kompanijama iz Kine, Saudijske Arabije, jednoj low cost firmi... Jedna od opcija, koja je još uvek aktuelna, je i javno-privatno partnerstvo, a prema najnovijim procenama za potpuno osposobljavanje aerodroma za civilni saobraćaj potrebno je oko 2,3 mil EUR.

Velika očekivanja od aktiviranja aerodromskog kompleksa

Aerodromski kompleks Ponikve nalazi se na 12 km od Užica i relativno je dobro saobraćajno povezan sa gradom. Sagovornica eKapije potvrdila je da je u proteklom periodu bilo interesovanja za sređivanje Ponikva, ali kaže da se još radi na tome da Grad odluči šta je najbolje.

(Foto: YouTube/screenshot)
- Aerodrom koji je u sistemu vazdušnog saobraćaja Srbije ima dozvolu za prihvat manjih letelica. Praktično bi Ponikve trebalo da pokriju ovaj deo Zapadne Srbije, jer smo opredeljeni kao regionalni centar, dok je Kraljevo, odnosno Aerodrom Lađevci u nekom drugom sistemu i ima mešovitu funkciju, civilnu i vojnu. Takođe, u našem kompleksu je planiran i jedan mali sportski aerodrom - navodi Ruža Penezić.

Prema njenim rečima, staza u Ponikvama je jedna od najdužih u Evropi - 3.085 metara. Široka je 45 metara i vrlo je pogodna za letove do 45 minuta. Aktiviranje ovog aerodroma značajno bi doprinelo intenzivnijem razvoju turizma u Zlatiborskom okrugu i celoj Zapadnoj Srbiji, a olakšalo bi i dolazak potencijalnih investitora.

- Bilo je nekih naznaka da bi problem moglo da bude povređivanje vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine, prilikom poletanja aviona, zbog blizine granice, ali ta informacija je netačna - tvrdi naša sagovornica i dodaje da u prvih nekoliko godina ne bi trebalo očekivati komercijalnu dobit od poslovanja aerodroma, ali da bi benefiti za privredu ovog kraja bili znatni.

Što se tiče infrastrukturnog opremanja, predviđeno je vodosnabdevanje preko Ćebić vrela i napajanje strujom preko posebne trafostanice, kao i gradnja nepropusnih jama za kanalizaciju. Takođe je planirana gradnja jednog manjeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

- Zona kontrolisane aktivnosti aerodroma je potpuno definisana i u planu je ograđivanje te zone, tako da neće biti nikakvih problema u tom smislu. Inače, jedna od ideja iznetih u projektnoj dokumentaciji je i gradnja azila za pse na ovoj teritoriji, jer Grad Užice ima problema sa napuštenim životinjama. Svi ti sadržaji su kompatibilni i neće ometati jedni druge, a sve aktivnosti su dobro saobraćajno povezane.

Sagovornica eKapije objašnjava da je ranije postojala generalna koncepcija razvoja Aerodroma Ponikve koju je radila kompanija CEP, na osnovu čega se i došlo do koncepcije celog aerodroma i njegovog kompleksa.

- Velika su očekivanja i Grada i svih nas od realizacije ovog Plana, odnosno aktiviranja Aerodroma Ponikve i okolnih sadržaja. Naša želja je da taj aerodrom zaživi i da doprinese razvoju turizma i privrede u ovom kraju - zaključuje sagovornica eKapije.

Marko Andrejić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.