Izvor: eKapija | Subota, 18.11.2017.| 16:49

Kikinda dobija još jedan trg u pešačkoj zoni - Do leta 2018. dogradnja foajea Narodnog pozorišta (FOTO)

Planirani izgled trga ispred foajea Narodnog pozorišta Kikinda
Kikinđani će sredinom naredne godine dobiti mini-trg, koji će još više ulepšati sam centar grada, a ljubitelji umetnosti uživaće u reprezentativnom foajeu - ulazu u zgradu jednog od najstarijih teatara u Srbiji. Do kraja novembra očekuje se dobijanje građevinske dozvole, kako za novi foaje kikindskog Narodnog pozorišta, tako i za parterno uređenje, a završetak radova planiran je najkasnije do leta 2018.

Urbanističkim projektom uređenja prostora ispred budućeg foajea Narodnog pozorišta Kikinda, koji je predstavljen na nedavno održanom 26. Međunarodnom salonu urbanizma u Nišu, predviđeno je da se oživi i očuva dugogodišnja tradicija trga, kao mesta društvenih i kulturnih zbivanja u Kikindi.

Pozorišna zgrada, sa živopisnom, nedavno obnovljenom salom, predstavlja važan deo arhitektonskog nasleđa grada. Projektom je predviđeno da otvoreni dvorišni prostor, nakon probijanja bočne fasade zgrade i dogradnje foajea, postane gradski trg u pešačkoj zoni.

Kako u razgovoru za eKapiju objašnjava Vladimir Vujović iz Javnog preduzeća za komunalnu infrastrukturu i usluge Kikinda, objekat u kome svoje predstave izvodi Narodno pozorište Kikinda, ranije je bio ugostiteljski, odnosno hotelski kompleks. Na mestu sadašnje pozorišne sale, nalazila se balska dvorana, a upravo na mestu njenog dvorišta osmišljen je budući foaje.

- Nakon privatizacije dela kompleksa zgrada je ostala bez zvaničnog, reprezentativnog ulaza, kakav priliči ovakvim kulturnim institucijama, pa su Grad i direktor Narodnog pozorišta pokrenuli inicijativu za sređivanje prostora. Prošle godine je pokrenuta analiza u vezi sa dogradnjom aneksa - foajea, a zatim smo se odlučili i za uređenje prostora ispred zgrade – navodi naš sagovornik.

Vujović najavljuje da je urbanističkim projektom najpre planirana izgradnja samog foajea, dok je sređivanje parternog dela ispred objekta predviđeno pred sam završetak radova. Ideja je da se ove dve celine povežu i nakon realizacije, spoje u jednu. Radovi će, tako, praktično biti izvođeni paralelno, kako bi ceo prostor što pre dobio svoj pravi izgled.

- Površina dela katastarske parcele na kojoj je predviđena izgradnja foajea Narodnog pozorišta u Kikindi je 432 m2. Bruto izgrađena površina samog objekta foajea je 168 m2, dok planirani plato ispred zauzima oko 264 m2 – precizira sagovornik eKapije i dodaje da se do kraja novembra očekuje dobijanje građevinske dozvole i za objekat i za plato.

Planirano uređenje celine biće realizovano u dogovoru sa upravom pozorišta, kako se ne bi remetila pozorišna sezona.

- Realizacija projekta, kako parternog uređenja tako i sređivanje samog foajea, biće izazov, jer objekat Narodnog pozorišta predstavlja kulturno nasleđe Grada Kikinde i veoma je bitno da se ono i održi. Zgrada je pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturnih dobara Subotica - kaže Vujović.

- Cilj projekta bilo je stvaranje dobro izbalansirane suprotnosti različitih tekstura materijala, onih koji asociraju na staru gradnju, pripadaju prošlosti, i savremenih koje naglašavaju dinamičnu sadašnjost. Arhitektama je bio cilj da ovu grupu materijala zadrže, tretiraju je kao osnovu za rad, i da istovremeno implementiraju savremene materijale, prefabrikovane, ali i da ublaže hladnoću prostora time što će uneti prirodne materijale u prostor – objašnjava planirani izgled budućeg foajea i trga naš sagovornik.

U foajeu će biti smeštena biletarnica, lobi prostor, galerija. On je osmišljen kao open-space, a svi sadržaji biće mobilni, kako bi prostor mogao da se koristi za različite namene - izložbe, simpozijume, kulturno-društvene događaje.

- Kada je reč o trgu, jedan od prioriteta poslednjih godina je obezbeđivanje prostora bez barijera, sa mogućnošću slobodnog kretanja. Predviđena su i "zelena polja" i parterno osvetljenje.

- Urbani mobilijar je pažljivo osmišljen, od klupa do rasvete. Uglavnom će se koristiti prirodni materijali, kao što su kamen i drvo, u kombinaciji sa modernim materijalima, poput gotovih prefabrikovanih betonskih elemenata – kaže sagovornik eKapije.

Završetak projekta uređenja trga i izgradnje foajea Narodnog pozorišta u Kikindi planiran je za proleće-leto 2018.

Marko Andrejić

Fotogalerija
Novi foaje Narodnog pozorišta u Kikindi

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.