Izvor: Novosti | Petak, 10.11.2017.| 12:17

Novo naselje za 10.000 ljudi u krugu fabrike IMT - Počinje izrada plana detaljne regulacije za Blok 64

(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Na prostoru gde se nekad nalazila Industrija mašina i traktora (IMT) u Bloku 64 za najmanje dve godine mogla bi da počne izgradnja gigantskog stambeno-poslovnog kompleksa. Preduslov za prenamenu industrijskog u građevinsko zemljište je donošenje plana detaljne regulacije, a na prethodnoj sednici gradskog parlamenta odbornici su dali zeleno svetlo da taj posao uradi Urbanistički zavod Beograda.

Osim 42 hektara, koji je pripadao fabrici, plan će pokriti dodatna 33 hektara koji se nalaze između proizvodnih pogona i Airport City-ja.

Donošenjem planske dokumentacije, krajem 2019. u Novom Beogradu, između Zemunske i Jurija Gagarina, u središnjem delu najurbanizovanije prestoničke opštine, može da se izgradi stambeno naselje za 10.000 ljudi, plus komercijalni sadržaji. Planirani su i proširenje i izgradnja novih ulica, zelenih površina, zgrade javnih službi...

Prenamena zemljišta ne kosi se sa namerom pojedinih indijskih firmi, zainteresovanih da ožive ugašeni industrijski kombinat. Kako Novosti saznaju, ukoliko se sklopi ugovor sa zainteresovanim kompanijama, proizvodnja bi se tako premestila na drugu, pogodniju destinaciju.

Izrada plana, koji će u naredna 24 mesec sa uraditi Urbanistički zavod Beograda, koštaće 21,2 miliona dinara, a troškove će pokriti Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.