NavMenu

Sledi li nova, velika akcija u Kragujevcu, izgradnja Industrijsko-tehnološkog parka ?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.09.2008. 12:36
Komentari
Podeli

Dušan PuačaDušan Puača
(Mogući uzor - Tehnološki park Ljubljana)

Grad Kragujevac, do skoro nazivan "dolinom gladi", danas je jedna od najznačajnijih lokacija Srbije na karti stranih investirora. Neki od njih, poput "Mercatora" i "Plaze", već pokreću poslovanje u tom gradu, dok "Fiat" najavljuje velika ulaganja u "Zastavu". Prema rečima čelnih ljudi Kragujevca, priliv direktnih stranih investicija stvorio je atmosferu u kojoj je sve izvesnija realizacija i izuzetno značajnog projekta - Industrijsko-tehnološkog parka.

- Jedan od značajnih pokretača bržeg razvoja Grada je izgradnja industrijsko-tehnološkog parka, koji će pod jednim krovom objediniti kompanije iz različitih sfera poslovanja. Zajedničko delovanje tih kompanija i istraživačkih institucija poput Kragujevačkog univerziteta, doprineće povećanju inovativnosti i konkurentnosti, razvoju preduzetništva, kao i blagostanju čitave zajednice- objašnjava za eKapiju Dušan Puača, predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac.

Puača naglašava da je, u cilju realizacije tog projekta, već formiran tim koji čine predstavnici Grada, Univerziteta u Kragujevcu i Regionalne privredne komore Kragujevac, a u narednih mesec dana biće organizovana i prva konferencija, koja će za temu imati izgradnju Industrijsko-tehnološkog parka.

Tim, predvođen prof. dr Slavkom Arsovskim, redovnim profesorom Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, nedavno je bio u poseti Tehnološkom parku u Ljubljani (www.tp-lj.si), inače najvećem u Sloveniji, kako bi se u praksi upoznao sa radom ovakvog sistema, objašnjava Puača.

Tehnološki park Ljubljana podstiče nastajanje i razvitak tehnoloških društva, obezbeđujući kompanijama odgovarajuću infrastrukturu i olakšice u finansjiskom smislu, odnosno primamljive cene za rentiranja prostora. Prema rečima Puače, dominantnu grupaciju za IT tehnologiju u ovom slovenačkom parku čine informatičari "ComTrade" kojih, sa pripojenom slovenačkom firmom "Hermes SoftLab", ima skoro 2,400.

- Tehnološki park Ljubljana prostire se na 40 ha površine, u stalnom je razvoju i sastoji se od 16 zgrada, od kojih su u funkciji prve 4, (svaka od njih ima oko 10.000 m2). Početna investicja iznosila je oko 8 mil EUR. Gradske vlasti Ljubljane bile su jedan od najznačajnihi aktera u realizaciji ovog projekta, jer su obezbedile zemljište i infrastrukturu za izgradnju tog parka.- objašnjava Puača.

Prema njegovim rečima, isti model bi valjalo primeniti i u izgradnji tehnološkog parka u Kragujevcu, pri čemu bi Kragujevački univerzitet radio na iznalaženju novih tehnologija, dok bi zadatak Komore i Grada bio da privuče i uspostavi dobru saradnju sa budućim poslodavcima i “stanarima” tehnološkog parka.

Dušan PuačaDušan Puača

- U Kragujevcu posluje dosta slovenačkih kompanija koje su kupile nekadašnja državna preduzeća. Te, kao i mnoge druge kompanije, bi u budućem parku optimizovale svoje troškove i podsticale inovativnost, a samim tim i privredni razvoj Grada. Industrijsko-tehnološki park bi bio kompletno infrastrukturno i tehnološki opremljen u skalu sa svim evropskim i svetskim standardima- kaže Puača.

Puača dodaje da značajnu uloga u realizaciji projekta izgradnje industrijsko-tehnološkog parka u Kragujevcu pripada i IPA fondovima Evropske unije, iz kojih bi mogla biti obezbeđena znatna sredstva za njegovu izgradnju i opremanje.

- Takođe, moramo naći i partnere u nekoj od zemalja članica Evropske unije, kako bi se uključili u lanac tehnoloških parkova koji u Zapadnoj Evropi postoje već dugo vremena. Slovenci se nameću kao jedan od najrealnijih partnera - zaključuje Puača.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.