NavMenu

Uskoro na Kraljevim vodama na Zlatiboru zabavni park - ski staze, pokretne trake, bob na šinama, sankalište, klizalište, adrenalin zona "Avantura"...

Izvor: eKapija Sreda, 10.09.2008. 13:38
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Bogata turistička ponuda Zlatibora, prema zamisli investitora, turističkih radnika Zlatibora i planera opštine Čajetina, krajem 2011. godine biće upotpunjena još jednim novim sadržajem za zabavu i rekreaciju - zimsko-letnjim zabavnim parkom "Obudojevica", na lokaciji Kraljeve vode.

Budući park će zauzimati 75.500 m2 površine, a korisnicima će na raspolaganju biti objekti za skijanje (ski staze i pokretne trake), staze za bob na šinama, staza za spust sankama ili gomonima, otvoreno klizalište, kao i zona "Avantura" u šumskom delu ovog kompleksa. Investitor će uložiti sredstva i u opremu za pravljenje veštačkog snega, kako korišćenje kompleksa ne bi zavisilo od ćudi prirode i globalnog zagrevanja.

Staze za skijanje će, kako je planirano, imati posebnu zonu namenjenu deci mlađeg uzrasta i najmanje jednu stazu za početnike, ali i stazu za napredne skijaše. U izgradnji ovih staza biće ispoštovani svi domaći i evropski standardi. Do vrha skijališta dolaziće se pomoću dve pokretne trake, od kojih će jedna biti oko 45 metara dužine, a druga 95, dok će širina traka iznositi 3m. Prva žičara imaće kapacitet od najmanje 600 osoba na sat, dok će druga za isto vreme prevoziti 1500 skijaša. Brzina traka biće najmanje 0,5 m/sekundi.

Instalacija za pravljenje veštačkog snega omogućavaće pokrivanje svih staza, dok kapacitet snežnih topova neće biti manji od 150 m3/sat, čime će snežni prekrivač tokom cele sezone biti najmanje 25 cm debljine. Staza za bob na šinama radiće se po uzoru na poznatu "Soasteg" tehnologiju. Garantovće pravilan i bezbedan rad čak i u uslovima vlage, snežnih padavina, i što je najznačajnije, staza će biti upotrebljiva tokom cele godine !

Radi sisgurnosti korisnika-amatera, brzina kretanja boba, koji će prevoziti jednu ili dve osobe, neće prelaziti 40 kilometara/sat, a kapacitet će biti - 400 korisnika na sat.

Staza za spust sankama ili gomonima imaće nagib između 15% i 35%, a predviđene dimenzije otvorenog klizalište su 50x25 m, uz moguće dodatne sadržaje (svlačionice, kupatila...)

U Zoni "Avantura", koja će biti smeštena u šumskom predelu u okviru kompleksa, za ljubitelje adrenalina, nalaziće se mostovi, stepenice od užadi, skrivena iznenađenja ...

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.