Izvor: eKapija | Četvrtak, 04.09.2008.| 14:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Vizium Air" će u Zrenjaninu proizvoditi avione, ali i napraviti servisni centar, avio-školu, ponuditi privredi uslugu taxi avijacije .

Austrijska kompanija "Vizium Air", generalni zastupnik "Diamond Aircrafta", najvećeg proizvođača sportskih letelica u Evropi, potpisala je nedavno ugovor sa predstavnicima grada Zrenjanina o izgradnji pogona za proizvodnju i servisiranje sportskih aviona u koji će se investirati 30 mil EUR.

- U pogonima nove fabrike, čija završetak izgradnje očekujemo sredinom 2009. godine , u prvom periodu će se proizvoditi samo trup i krila, a kasnije će iz Zrenjanina u "Diamond Aircraft", "odlaziti" kompletni avioni – kaže u razgovoru za eKapiju Steva Popov, direktor fabrike "Vizium Air" u Zrenjaninu, dodajući da će "Vizium Air" u narednom periodu otvoriti i servisni centar, avio-školu, a u planu je i formiranje taksi avijacije.

- U Zrenjanin bi do Nove godine trebalo da stignu dva aviona - "Gulfstream" i "Cesna" , koji bi, nakon dobijanja potrebnih dozvola, počeli da komercijalno lete već u februaru 2009. godine. To su mlazni avioni koji bi radili po principu avio taxi saobraćaja. Grad Zrenjanin, odnosno aerodrom Ečka, bi ustupili prostor za njihovo smeštanje - kaže naš sagovornik.

Popov naglašava da bi početkom novembra trebalo da počne i osnovna obuka za fizička lica u "Vizium Air" avio-školi , dok će početkom 2009. godine početi redovan upis na pilotsku akademiju.


- Trenutno pregovaramo sa dva fakuteta, jednim iz Novog Sada i drugim iz Beograda, pošto imamo ideju da, u saradnji sa ovim fakultetima, budućim studentima ponudimo obrazovni profil "menadžer u avijaciji". Očekujemo da uskoro iz "Diamond Aircrafta" stignu četiri aviona, koji će nakon preregistracije I dobijanja AOC sertifikata biti u funkciji, I koji bi služili pilotskoj akademiji - naglašava Popov.

Proizvodni pogoni "Vizium Aira" biće podignuti na 5 ha zakupljene površine, u neposrednoj blizini Aerodroma Ečka, odonosno na oko 6 km od centra Zrenjanina, a prema rečima Popova, planirano je proširenje na 15 ha.

- U prvoj fazi biće izgrađeno oko 9.000 m2 proizvodnog prostora, gde će biti smešten I servisni centar u kome će za početak posao naći oko 300 radnika, čiji će se broj, shodno potrebama fabrike, povećavati– istakao je naš sagovornik.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.