Izvor: eKapija | Ponedeljak, 02.10.2017.| 13:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako će izgledati saobraćaj u Beogradu 2033. godine - Predstavljene izmene i dopune Regionalnog prostornog plana

(Foto: Johnson76/shutterstock.com)
Beograd bi, barem prema planovima gradskih urbanista, 2033. mogao da na polju saobraćaja izgleda značajno drugačije u odnosu na trenutno stanje. Već hronične gužve, dodatno uvećane infrastrukturnim radovima širom prestonice, trebalo bi da budu drastično manje, ukoliko svi projekti koji su navedeni u Izmenama i dopunama Regionalnog prostornog plana administrativnog područja grada Beograda budu i ostvareni.

Urbanistički zavod Beograda izradio je, na zahtev Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda, ovaj dokument koji se trenutno nalazi na ranom javnom uvidu.

Povod za izmene i dopune Regionalnog prostornog plana je, kako se navodi, implementacija rezultata Saobraćajnog master plana (SMART plana), kao i stvaranje mogućnosti da se korišćenjem SMART plana i Transportnog modela Beograda kao baznog "alata" vrše provere stanja saobraćajnog sistema grada.

Prema prognozama urađenim u SMART planu, naime, očekuje se da broj stanovnika u Beogradu do 2033. godine poraste na oko 1,9 miliona, a broj zaposlenih na oko 720 hiljada i taj će porast broja stanovnika i radnih mesta generisati veći broj zahteva za putovanjem i uticati na stanje u saobraćajnoj infrastrukturi Grada. Procenjuje se da bi u 2033. u Beogradu trebalo da bude 429 putničkih vozila na 1.000 stanovnika.

Zbog toga, navodi se u izmenama, osnovni zadaci do 2033. godine su promovisanje koncepta održive mobilnosti, uklanjanje postojeće železničke infrastrukture iz delova Dorćola, Kalemegdana, Kosančićevog i Savskog venca i povećanje dostupnosti priobalja grada, "spuštanjem" Beograda na reke, kao i razvoj svih podsistema javnog prevoza putnika, a posebno šinskog.

Kada je javni prevoz u pitanju, navodi se da je potrebno širiti sistem BG:voza i prigradske železnice, ali i intenzivirati aktivnosti na uvođenju metroa u sistem javnog prevoza putnika.

- Proširenje sistema BG:voza će u velikoj meri povećati dostupnost i kvalitet života u naseljima na pojedinim delovima gradske teritorije koji se nalaze na pravcima širenja železnice ili u njenoj gravitacionoj zoni - navodi se u obrazloženju izmena i dopuna plana.

U skladu sa tim, odeljak koji se odnosi na prioritete i mere implementacije do 2033. godine doživeo je najveće promene. Tako je deo Saobraćaj u potpunosti zamenjen novim u kom su izlistani prioriteti do 2021, 2027, odnosno, 2033. godine.

Budući izgled novog mosta preko Save (Foto: beograd.rs)
Tako bi do 2021. godine trebalo izraditi tunelsku vezu Savske i Dunavske padine sa novim (rekonstruisanim) mostom preko Save, IV i V sektor Unutrašnjeg magistralnog poluprstena na delu od Ustaničke ulice do Pančevačkog mosta, Obilaznicu oko Beograda na deonicama Batajnica-Dobanovci i od Ibarske magistrale do Bubanj potoka, ali i početi rekonstrukciju Mosta na Savi u Obrenovcu.

U planu je, navodi se, i proširenje sistema BG: voza uvođenjem novih stanica voza, kao i linija ka Resniku i Aerodromu Nikola Tesla.

- Mogućnosti i razvojni kapaciteti koje ima Aerodrom Nikola Tesla biće značajno unapređeni povezivanjem na kapacitetni šinski sistem BG:voz i metro. To takođe otvara mogućnosti za intenzivniji razvoj prostora na pravcu Surčin, Dobanovci, Ugrinovci, ali i za prostor u okruženju van granice Plana - navodi se.

Do 2021. trebalo bi pripremiti i dokumentaciju za koridor autoputa Beograd-Južni Jadran na području Beograda i izvršiti koverziju starog železničkog mosta u pešačko–biciklistički most.

Izmene i dopune regionalnog prostornog plana obećavaju velike radove i do 2027. godine.

Do tada bi, naime, konačno trebalo da bude završena izgradnja prve faze prve linije metroa na delu od Makiškog polja do Pančevačkog mosta ili Ada Huje.

Takođe, biće nastavljeno i proširenje sistema BG:voza. Gradska železnica dobiće još jednu liniju, od Makiša do Karaburme, a trebalo bi da bude otvorena i nova stanica - Makenzijeva - na liniji od Batajnice do Ovče.

(Foto: ambrozinio/shutterstock.com)
Na red će u tom periodu doći i izgradnja sektora II i III Unutrašnjeg magistralnog poluprstena na delu od Careve ćuprije do Ustaničke ulice, kao i izgradnja Spoljne magistralne tangente na delu od Petlje Lasta do Ada Huje.

Na kraju, 2033. godinu Beograd bi trebalo da dočeka sa izgrađenom i drugom fazom prve linije Beogradskog metroa (deo od Pančevačkog mosta do Mirijeva), ali i započetom gradnjom druge linije na pravcu Ustanička – Zemun.

Konačno bi trebalo da bude i kompletiran Unutrašnji magistralni poluprsten na delu od saobraćajnice T-6 do Pančevačkog mosta i čitav taj saobraćajni pravac trebalo bi da bude stavljen u funkciju.

Planira se, takođe, i nastavak izgradnje Beogradskog železničkog čvora u skladu sa, navodi se, "novonastalim prostornim i urbanističkim promenama, prevoznim zahtevima i potrebama železnice Srbije".

Ovi, kao i drugi planovi koji nisu obuhvaćeni ovim izmenama, trebalo bi da, nadaju se gradski urbanisti, doprinesu razvoju sada nerazvijenih delova Beograda, ali i ubrzaju saobraćaj u gradu, smanje broj automobila i poboljšaju ekološku situaciju u prestonici.

M.V.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.