NavMenu

Niče stambeno-poslovni kompleks nadomak YUBC? - Nacrt PDR dela Bloka 12 predviđa gradnju oko 900 stanova

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.08.2017. 15:45
Komentari
Podeli
(Ilustracija) U delu novobeogradskog Bloka 12, u blizini YUBC, uskoro bi mogao da nikne nov stambeno-poslovni kompleks. Za područje od oko 7,95 hektara nedavno je izrađen Nacrt plana detaljne regulacije, prema kome se, uz park koji će biti očuvan, dozvoljava i gradnja oko 900 stanova, te poslovnog prostora gde bi posao moglo da nađe oko 1.270 ljudi.

Komisija za planove Skupštine grada Beograda utvrdila je Nacrt plana detaljne regulacije dela Bloka 12 koji obuhvata deo teritorije na Novom Beogradu i Zemunu između planiranih ulica Nova 1, Nova 2, ulice Trešnjinog cveta i Bulevara Nikole Tesle (deo Bloka 12), kao i manju površinu u susednom Bloku 10. Površina obuhvaćena Planom iznosi oko 7,95 hektara.

Plan, koji je izradio Urbanistički centar iz Beograda, naručilo je privredno društvo Razvoj Blok 12 iz Beograda.

Povod za izradu Plana detaljne regulacije je, navodi se, "potreba za uređenjem predmetnog bloka kroz opremanje i izgradnju stambeno‐poslovnog kompleksa, a cilj izrade Plana je da se nađe optimalno rešenje za realan i ekonomski opravdan okvir za izgradnju objekata na toj lokaciji".

Inače, prema Planu generalne regulacije, ova lokacija se nalazi u prostoru namenjenom za površine javnih namena, kao i za gradnju objekata (na prostoru koji je sada neizgrađeno zemljište, zelena površina i mani sportski i komercijalni sadržaji).

Ukupna površina zemljišta iznosi 79.484 m2 od čega je za javne namene predviđeno oko 46 hiljada kvadrata, dok bi na preostale 33 hiljade trebalo da bude omogućena gradnja budućeg stambeno‐poslovnog kompleksa.

Sama površina je fizički podeljena na dve celine pri čemu se celina "10" nalazi sa severoistočne strane Bulevara Nikole Tesle, u bloku 10, okružena zelenim površinama gradskog parka uz obalu Dunava između hotela Jugoslavija i Brankovog mosta, dok se celina "12" nalazi na neizgrađenom delu bloka 12, sa jugozapadne strane Bulevara Nikole Tesle.

Iz Nacrta planaIz Nacrta plana
Dok se u celini 10 zadržava zelena površina, koja je deo postojećeg gradskog parka, i na kojoj nije dozvoljena izgradnja, u celini 12 predviđena je gradnja komercijalnih, stambenih i poslovnih objekata.

U okviru ove zone definisan je maksimalni indeks zauzetosti parcele od 50%, kao i maksimalna visina slemena objekata od 37 metara.


U okviru plana, razlikuju se dve zone mešovitih gradskih centara - M‐P zona u kojoj su komercijalni sadržaji zastupljeni 100% i M‐S zona u kojoj je predviđena i gradnja stanova.

Površina parcele na kojoj se nalazi M-P zona je oko 11 hiljada kvadrata, dok planirana bruto razvijena građevinska površina iznosi 55,4 hiljade kvadrata. Dvostruko veća je površina parcele M-S zone, kod koje planirana bruto razvijena građevinska površina iznosi oko 79 hiljada kvadrata.

Ukupno, dakle, predviđena je gradnja oko 135.000 metara kvadratnih (BRGP).

Planirana je gradnja 892 stana u kojima se očekuje da bude oko 2.600, stanovnika, dok bi u poslovnom delu posao trebalo da nađe 1.267 ljudi.

Planom su, takođe, predviđene i dve nove ulice - Nova 2 išla bi od ulice Trešnjinog cveta, duž YU biznis centra, do ivice zelenila u pravcu Palate Srbija, dok bi Nova 1 predstavljala priključak između Bulevara Nikole Tesle i Nove 1.

Inače, o ovom projektu pisalo se još 2009. kada je kompanija Razvoj Blok 12 kupila ovo zemljište i najavila gradnju.

Nacrt plana detaljne regulacije je na javnom uvidu do 19. septembra, a više detalja pogledajte u pdf fajlu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.