Izvor: Novosti | Nedelja, 30.07.2017.| 09:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Privatizacija dela Budvanske rivijere?

Budvanska rivijera biće najverovatnije podeljena na dva dela. Grad-hotel Sveti Stefan i Vila Miločer ostaju državno vlasništvo, a možda i stari budvanski gradski hotel. Dok bi turističko naselje Slovenska plaža i hoteli u Petrovcu, sa izuzetno vrednim okolnim zemljištem, mogli postati vlasništvo biznismena Nila Emilfarba i Miodraga Kostića.

Deoba će biti "uvod" u planiranu i najavljenu privatizaciju najveće hotelske kompanije u Crnoj Gori, koja je u većinskom vlasništvu - države. Mada zvanično nije potvrđeno, gotovo je izvesno da će biti privatizovani Slovenska plaža i hotel Aleksandar u Budvi, kao i Palas i Castellastva u Petrovcu. Zasada se spekuliše da bi stari gradski hotel Mogren, koji se nalazi naspram drevne Budve, mogao ostati u vlasništvu države, kao i elitni grad-hotel Sveti Stefan i Vila Miločer, nekadašnji letnjikovac dinastije Karađorđević.

U HG Budvanska rivijera država sada ima 58,7% akcija. Druga po veličini akcija je Stratex grupa, čiji je vlasnik američki državljanin uzbekistanskog porekla Nil Emilfarb, koji je i jedan od vlasnika dela turističko-stambenog naselja na rtu Zavala kod Budve. U javnosti se uveliko spekuliše o tome da će Emilfarb i Miodrag Kostić, koji sada imaju 30% kapitala u HG Budvanska rivijera, u novoj privatizovanoj firmi postati većinski vlasnici. I da će sa 17 mil EUR ulaganja postati vlasnici hotela i atraktivnih poseda uz pomenute hotele u Budvi i Petrovcu, ogromne vrednosti. Iz Stratex, kao i iz Budvanske rivijere, ovim povodom se ne izjašnjavaju, iako se u javnosti više puta čulo (a nije demantovano) da Vlada namerava da budvanskog hotelijera, koji raspolaže sa oko 4.000 hotelskih kreveta, privatizuje na specifičan način još ove godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.