NavMenu

Na državni krov čeka 100.000 beskućnika - prvi stanovi za siromašne biće gotovi do kraja 2009.

Izvor: Glas javnosti Subota, 19.07.2008. 13:24
Komentari
Podeli

U Srbiji bi do kraja 2009. godine trebalo da bude izgrađeno između 3.000 i 5.000 stanova za socijalno ugrožene. Osobe koje su bez stana ili žive u neadekvatnim uslovima mogu se nadati svom krovu nad glavom na osnovu zakona o socijalnom stanovanju, koji je vlada podnela Skupštini na usvajanje.

- Zakon će omogućiti da i siromašni građani dođu do stana, pod uslovima koje ne diktiraju zakoni tržišta - istakao je Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine. Prema njegovim rečima, cena kvadratnog metra za izgardnju tih stanova biće približno 325 EUR, a stanari će plaćati mesečnu zakupninu od 50 do 70 EUR za, recimo, stan od 60 m2.

Stanovi za socijalno ugrožene gradiće se sredstvima budžeta Srbije, i stanari neće moći da ih otkupljuju, već samo da ih koriste, i to sve dok ne reše trajno svoje stambeno pitanje. Sredstva za njihovu gradnju u iznosu od 30 do 40 mil EUR država će obezbediti uz pomoć kredita banaka za razvoj Saveta Evrope.

Tim planom biće, kako se očekuje, zbrinuto oko 100.000 izbeglih i interno raseljenih lica, kao i siromašnih građana i drugih kategorija socijalno ugroženih.

Građevincima olakšice

Država planira da svake godine na ovaj način izgradi po nekoliko hiljada socijalnih stanova kako bi na organizovan način rešavala problem siromašnog stanovništva, što se do sada odvijalo stihijski i pojedinačnim akcijama. U Ministarstvu za prostorno planiranje najavljuju izradu i nacionalne strategije za socijalno stanovanje. Uslove i merila za utvrđivanje stambenog statusa i visine primanja kao osnove za ostvarivanje prava vlada će bliže propisati po usvajanju zakona.

Ponuda stanova u Srbiji je neadekvatna, pri čemu porast broja domaćinstava nije bio usklađen sa porastom broja novih stanova, dok su subvencije u stambenom sektoru retko bile usmerene na ugrožene socijalne grupe i domaćinstva sa niskim primanjima. U Ministarstvu kažu da je izgradnja socijalnih stanova izuzetno važan faktor za postizanje socijalne ravnoteže.

- Tokom izrade Nacionalne strategija stanovanja, koja se predviđa na osnovu Predloga zakona o socijalnom stanovanju, vodiće se računa da ona bude primenjena na teritoriji cele Srbije - rekli su u Ministarstvu.

Predviđene su različite stimulacije onima koji budu gradili pomenute stanove, poput poreskih olakšica, kako bi bili jeftiniji, pa će u čitav posao morati da se uključi i Ministarstvo finansija.

Solidarnost kao uzor

Predloženim zakonom predviđa se i osnivanje republičke agencije za socijalno stanovanje, koja će zameniti nekadašnji Fond solidarnosti, osnovan daleke 1972. godine, sa zadatkom da gradi i dodeljuje socijalne stanove. Planira se i osnivanje manjih opštinskih agencije, gde god za to bude bilo potrebe, a neke od takvih već postoje u Kraljevu, Valjevu, Nišu i Kragujevcu.

- Čim smo čuli za nameru da se grade stanovi za socijalno ugrožene, kontaktirali smo sa Ministarstvom, gde nam je rečeno da će bliži uslovi gradnje biti poznati već tokom sledeće nedelje, kada će u Beogradu biti sastanak na ovu temu - kaže za Glas Živko Stanković iz Gradske stambene agencije Kragujevac.

Stanković ističe da je Kragujevac veoma zainteresovan da učestvuje u ovakvom projektu, jer je veoma dobar.

- Mislimo da je najavljena cena gradnje oko 350 evra prilično realna, ali iz prethodnih iskustava mogu da kažem da u taj iznos nije ulazio zakup gradskog zemljišta i troškovi oko priključaka, ulica i svega ostalog što se podrazumeva pod infrastrukturom, a o čemu brine grad - rekao je Stanković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.