Izvor: Novosti | Četvrtak, 13.07.2017.| 19:13

Zrenjanin traži kupce za višak poslovnog prostora - Šest lokala na prodaju do kraja jula

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
U višegodišnjoj uzaludnoj potrazi za rešenjem problema održavanja poslovnog prostora, u Zrenjaninu su rešili da započnu (ras)prodaju lokala kojima upravlja JP Gradska stambena agencija.

Kako je saopštio Radiša Dupljanović, direktor ove specijalizovane ustanove koja od ove godine više nije direktan budžetski korisnik već orijentisana na tržišno poslovanje i primorana da se pridržava drugih pravila, do kraja jula biće raspisan konkurs za prodaju šest lokala.

- Odlukom Skupštine grada, zbog specifičnih okolnosti, neki su već otuđeni neposrednom pogodbom. Posle sprovedenog konkursa, na licitaciji će se u avgustu naći prvih šest lokala. Nastavićemo sa politikom otuđenja poslovnog fonda, a prvo ćemo ponuditi lokale koji su izvan funkcije ili previše devastirani, pa se ne isplate ulaganja u njih - kaže Dupljanović.

Agencija upravlja sa oko 250 lokala, čija površina je skoro 25.000 m2. Problem je što je čak stotinak lokala u takozvanom pasivnom stanju, odnosno nemaju korisnike. Teško ih je izdati jer se nalaze na neatraktivnim lokacijama, zbog neodržavanja su zapušteni i ruinirani, a mnogi u postupku restitucije.

Sve ovo odražava se na finansijsko poslovanje Agencije, čiji mesečni prihod od izdavanja od 7,5 miliona dinara završava u gradskom budžetu. Odatle se retko, poslednjih godina skoro nikako, vraća samo poneki dinar za adaptaciju ili rekonstrukciju zapuštenih zgrada u kojima se nalaze lokali.

Zbog ovakve situacije, "zvrje" prazni lokali i u glavnoj ulici, pošto je zbog opasnosti od rušenja i bezbednosti, inspekcija zabranila korišćenje nekoliko zgrada. U jednoj, gde se nalazio kafić, nedavno se dogodila nesvakidašnja nesreća, srećom bez žrtava. Tokom proslave rođendana, naime, od skakanja gostiju propao je pod lokala, pa je grupa mladih završila u podrumu.

Zbog dotrajalosti, a kasnije nepromišljenosti nadležnih, iz Ulice Aleksandra Karađorđevića, u centru grada, do temelja je uklonjena poznata Filkovića kuća. Objekat klasicističkog stila bio je jedan od poslednjih svedoka arhitekture grada s početka 19. veka, ali od rušenja nije ga spaslo ni što se nalazio pod zaštitom države. Sada na mestu Filkovića kuće zjapi rupa, a iz Agencije poručuju da intenzivno tragaju za investitorom koji bi podigao repliku zgrade i centru Zrenjanina vratio stari sjaj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.