NavMenu

Kvadrat od 500 EUR u Beogradu tek pusti san - Jeftina gradnja samo uz besplatno zemljište i niske komunalne takse

Izvor: Novosti Utorak, 11.07.2017. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Priča o kupovini stana za manje od 500 EUR po kvadratnom metru uvek deluje primamljivo, ali je pitanje koliko je realno da se po toj ceni on može izgraditi i prodati u Beogradu. Biznismen Bogoljub Karić tvrdi da je to moguće i, ovih dana, opet aktuelizuje projekat BK grupe, koji je predstavljen u Privrednoj komori Srbije pre godinu dana, kada je najavljena izgradnja socijalnih stanova u beogradskom Makišu.

Međutim, investitori i građevinci smatraju da te cene nisu realne za srpsku prestonicu. Jeftini kvadrat, kako kažu, zahteva ili besplatno zemljište i smanjenje komunalnih taksi ili se u pitanje dovodi kvalitet gradnje.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan tvrdi da u drugoj i trećoj beogradskoj zoni nije moguće napraviti isplativ projekat koji bi banka finansirala po toj ceni. Šurlan je u ponedeljak s ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović posetio gradilište kompleksa Zemunske kapije, gde će prva tri objekta biti završena do septembra 2018. Cena kvadratnog metra je od 1.300 do 1.493 EUR bez PDV-a, a prodaja bi trebalo da počne za oko mesec dana.

- U poslednjih pet godina smo napravili više od pola miliona kvadrata u Beogradu i prodali 5.000 stanova. Na osnovu naše analize, iz iskustva na 15 lokacija u Beogradu, proizvodna cena neto kvadratnog metra ne može da se napravi ispod 1.000 EUR. Mi funkcionišemo na srpskom tržištu, po srpskim propisima, sa domaćim materijalima i izvođačima. Karić verovatno ima nekog keca u rukavu. Očekujemo da vidimo njegove konkretne poteze - rekao je Šurlan.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić smatra da se za manje od 1.000 EUR po kvadratu mogu graditi jedino tipski stambeni objekti na periferiji prestonice, i to na najjeftinijim lokacijama, na zemljištu za koje ne bi bile plaćene takse.

- To su takozvane fabrike stanova, kada se grade veliki kompleksi od nekoliko hiljada objekata. Takva, tipska gradnja na lokacijama van Beograda bi mogla biti dosta jeftinija od obične. Tu investitor može da formira zaradu od 10 EUR po kvadratu, ali sa računicom da će zbog masovne izgradnje opet biti u plusu. Takve ogromne objekte velike spratnosti smo gradili po Rusiji i oni se praktično slažu kao lego kockice. Meni je život u takvim zgradama pomalo nehuman - objašnjava Rodić.

I Zemunske kapije jačaju BDP

Ministarska građevinarstva Zorana Mihajlović je prilikom obilaska radova na izgradnji novog naselja Zemunske kapije izjavila da je to jedno od gradilišta koje pomaže da povećavamo BDP, odnosno da utičemo na razvoj građevinske industrije.

- Udeo građevinarstva je ispod 5%, a mora da bude bar 7% ako želimo da imamo održivu građevinsku industriju i ako hoćemo da se vratimo na svojevremeno zlatne grane građevinarstva. Stvorili smo zakone, napravili smo sistem da razdvojimo kvalitetno od manje kvalitetnog i očekujem da će izvođači da obave ovaj posao u roku. GDS je od 2000. izgradio 10.000 stanova, a vrednost nekretnina koje je napravio je milijardu evra - izjavila je Mihajlovićeva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.