NavMenu

Arhitekte iz Srbije osvojile prvo mesto na konkursu za Atletski centar Ljubljana (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 05.07.2017. 11:25
Komentari
Podeli
Prvonagrađeno rešenje (Foto: dab.rs)Prvonagrađeno rešenje
Kako će izgledati novi atletski stadion u Ljubljani, jedna od najvećih investicija koju taj grad planira u narednim godinama, konačno je poznato. Na urbanističko-arhitektonskom konkursu za kompleks Atletski centar Ljubljana pobedio je projekat čiji su autori Borislav Petrović, Ivan Rašković, Milan Đurić (profesori Arhitektonskog fakulteta u Beogradu) i Kristijan Cuk, direktor Fin Ars (Zagorje ob Savi).

Konkurs za najbolje urbanističko-arhitektonsko i pejzažno-arhitektonsko rešenje renoviranja istočnog dela Sportskog parka Ljubljana, u kom se nalazi stadion Žak, opština je najavila krajem prošle godine. Traženo je najbolje rešenje novog atletskog stadiona sa tribinama i pomoćnim prostorijama za 5.000 gledalaca, atletske sale sa kružnom trkačkom stazom (200 metara) i tribinama za 1.500 gledalaca, pomoćnog atletskog stadiona i borilišta, podzemne garaže i drugih površina za parkiranje, i uređenja celokupne oblasti. Dakle, za potpuno nov sportski kompleks, jer se, kako pišu slovenački mediji, prema opštini "u procesu izrade konkursnog zadatka pokazalo da je renoviranje stadiona zbog dotrajalosti (pohabanost, dotrajalost garderobi i drugih prostora) neracionalno i prostorno ograničeno", tako da će biti srušen.

Na konkurs je pristiglo osam radova, a komisijom, koja je donela odluku o najboljima, predsedavao je zamenik gradonačelnika Ljubljane Janez Koželj.

Prvonagrađeno rešenje, kako je navedeno u obrazloženju žirija, najnaprednije je i najinovativnije, iako vrlo jednostavno i logično.

Osnovna karakteristika predloženog rešenja je dizajn objekata i otvorenih prostora koji se prepliću i spajaju u jedinstvenu celinu. Atletski centar je zamišljen kao atletski park u obliku tekućeg reljefa zelenih površina od nasipa i iskopa, u koji je postavljena arhitektura zaobljenih oblika, koji stvara rampe, šetališta, prolaze i stepeništa, dinamičan i fluidan prostor. Delimično ukopane i nasipom okružene, zgrade su bez zatvorenih obodnih zidova, sastoje se od ravnih površina i rampi, staklenih pregrada i lebdećih krovova, navodi žiri u obrazloženju.

Prvonagrađeno rešenje (Foto: dab.rs)Prvonagrađeno rešenje
Dvorana i glavni stadion su dizajnirani kao jedinstven objekat pod zajedničkim krovom. Oni su povezani strukturom u obliku grebena, na koju su sa dve strane oslonjene tribine, tako da se sala otvara prema zapadu, a stadion ka istočnoj strani. Pristup posetilaca je planiran sa severne strane duž pomoćnog stadiona preko platforme centralnog trga i rampom sa javnog parkirališta pod pomoćnim stadionom, dodaje se.

Zahvaljujući kompaktnoj, delimično ukopanoj arhitektonskoj strukturi, biće omogućeno efikasnije grejanje i hlađenje atletske dvorane, kao i povezanog zatvorenog prostora glavnog stadiona. Na krovu su predviđeni solarni paneli.

U timu koji je izradio provanagrađeno rešenje uz autore (Petrović, Rašković, Đurić i Cuk), bili su i saradnici Tijana Atanasijević, Marija Blagojević, Saša Dimitrić, Predrag Živković, Nada Jelić, Boris Petrović i Milica Sekulić.


Očekuje se da Atletski centar Ljubljana, kako pišu slovenački mediji, prema planovima razvoja bude izgrađen do kraja 2020. godine.

Nagrade za još dva tima


Drugu nagradu na konkursu osvojio je tim koji su činili autor Matej Vozlič, kao i saradnici Vesna Vozlič Košir, Mihaela Kastelic, Mija Mikuž, Lena Vozlič i Luka Vozlič.

Treća nagrada dodeljena je timu Ravnikar Potokar arhitekturni biro, sa autorima Robert Potokar, Anja Patekar i
Jernej Borko.

Sve nagrađene radove pogledajte u nastavku!
Fotogalerija
Idejno rešenje za Atletski centar u Ljubljani
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.