NavMenu

Projekat : Most preko reke Save u Beogradu

Izvor: Grad Beograd Subota, 05.07.2008. 18:52
Komentari
Podeli

Jako puno detalja o ovom projektu pronaćićete na sajtu www.savabridge.com, a sada ćemo izdvojiti neke detalje.

Novi most preko reke Save na špicu Ade Ciganlije, predviđa izgradnju konstrukcije sa kosim kablovima i jednim pilonom. Kao najznačajniji element beogradskog unutrašnjeg magistralnog poluprstena (UMP-a), nova konstrukcija će obezbediti povećan kapacitet mreže, kako lokalnog, tako i tranzitnog saobraćaja. Sa pilonom visokim 200 m i rasponom od 376 m, ovaj će most postati najvažnije obeležje Grada Beograda i gradske saobraćajne infrastrukture.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda (Investitor) započela je izgradnju prve faze nove saobraćajnice oko centra Beograda, pod nazivom unutrašnji magistralni poluprsten (UMP), sa trećim glavnim drumskim mostom preko Save i njegovim pristupnim putevima, koji će povezivati ulicu Tošin bunar sa raskrsnicom sa Radničkom ulicom

Projekat sufinansiraju Grad Beograd, Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD i drugi kreditori.

Na međunarodnom javnom tenderu, kompaniji Louis Berger Group Inc. (www.LouisBerger.com ), sa sedištima u Vašingtonu (Amerika) i Parizu (Francuska), i predstavništvima u Beogradu i Bukureštu, dodeljen je ugovor za pružanje usluga Rukovodioca projekta i Inženjera (RPI).

Ovo je kratak pregled učesnika projekta koji su u posao uvedeni do polovine 2008.godince:

1. Grad Beograd - Jedinica za upravljanje projektom - JUP

2. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju - Jedinica za implementaciju projekta (JIP)

3. EBRD

4. Stručni savet Grada

5. The Louis Berger Group Vašington, SAD i Pariz, Francuska - Rukovodilac projekta i Inženjer (RPI)

6. Konzorcijum: PORR Technobau und Umwelt AG; SCT dd.; DSD Bruckenbau GmbH

7. "Hidroprojekt - saobraćaj", Beograd, Srbija - Glavni projektant severnih pristupnih puteva

8. "Centar za puteve Vojvodine" (CPV), Novi Sad, Srbija - Glavni projektant južnih pristupnih puteva

9. "IM Projekt", Beograd, Srbija - Glavni projektant Paštrovićeve ulice

O Rukovodiocu projekta i inženjera (RPI)

Uloga Rukovodioca projekta i Inženjera za most preko reke Save u Beogradu je dodeljena Luis Berger Grupi iz Vašingtona, SAD. Njihov rad podržava lokalni partner, Euro Gardi Grupa iz Novog Sada, Srbija.

Luis Berger Grupa, samostalna privatna konsultantska firma je osnovana 1953.god, i specijalizovana je u pružanju podrške u oblastima istraživanja, projektovanja i implementacije infrastrukturnih projekata u industrijskim zemljama i zemljama u tranziciji.

Luis Berger Grupa (www.louisberger.com) ima preko 5000 stalno zaposlenih i nekoliko hiljada stručnjaka koji preko ugovora trenutno rade u preko 100 država i međunarodnih organizacija, u nekoliko stotina kancelarija koje se nalaze širom sveta.

Evropsko sedište firme Luis Berger se nalazi u Parizu, Francuska. Firma poseduje predstavništva u Beogradu i Bukureštu, kao i mnoge lokalne projektne kancelarije širom regiona, uključujući i susedne zemlje kao što su Bugarska, Makedonija, Crna Gora i Rumunija.

Rad na brojnim velikim infrastrukturnim projektima u svim bivšim državama SFRJ koji je počeo još 80-ih godina ukazuje da su dobro upoznati sa mnogim inženjerskim, institucionalnim, rukovodilačkim, i lokalnim temama kao i pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine a koje su u vezi sa razvojnim infrastrukturnim projektima širom centralne i istočne Evrope, uključujući i Srbiju. Dole su navedeni neki od aktuelnijih projekata firme u regionu:

  • Rukovođenje i nadzor nad rekonstrukcijom mosta Slobode u Novom Sadu;
  • Studija opravdanosti i procena uticaja na životnu sredinu za obilaznicu oko Sarajeva; Rukovođenje rehabilitacijom auto puteva, magistralnih puteva, mostova i drugih gradnji u Bosni i Hercegovini;
  • Studija opravdanosti i izvodljivosti za dva auto puta u Crnoj Gori (u toku);
  • Savetnik u upravljanju glavnim projektom izgradnje magistrale - nacionalni putevi: Gradiška- Banja Luka, Republika Srpska;
  • Usluge nadzora za renoviranje postojeće obilaznice oko Tetova, i Faza 3 magistralnog puta Negotino - Demir Kapija, Makedonija.

Luis Berger je više puta od strane nezavisnog i prestižnog "Engineering News Record-a" (http://enr.construction.com) naveden kao jedna od petnaest vodećih međunarodnih projektantskih kompanija.

O kompaniji Euro Gardi Grupa iz Novog Sada

Lokalni partner, Euro Gardi Grupa je vodeća konsultantska inženjerska firma u Srbiji sa bogatim nacionalnim i internacionalnim iskustvom u izradi studija izvodljivosti, idejnih i glavnih projekata, pripremi ugovorne dokumentacije i tehničkih specifikacija za Ugovore o radovima, kao i u upravljanju izgradnjom velikih građevinskih projekata u zemlji i u inostranstvu.

U poslednjih pet godina, firma je uspešno završila nekoliko velikih mostovskih projekata u Vojvodini, uključujući i dva mosta sa kosim kablovima preko reke Dunav i preko reke Tise.

Za više informacija posetite veb-stranicu www.eurogardigroup.co.yu.

OPIS PROJEKTA

Projekat je podeljen na tri posebna segmenta:

Celokupan projekat obuhvata deonice od Tošinog bunara (severno od reke Save) do raskrsnice sa Radničkom (južno od reke Save), uključujući novi most preko Save koji predstavlja dodatnu tačku prelaza za saobraćaj između Novog Beograda i centralnih delova grada. Most i pristupni putevi činiće prvu fazu prve deonice Unutrašnjeg magistralnog poluprstena.

Most

Novi most sa kosim kablovima prelaziće preko špica Ade Ciganlije i imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze. Most je ukupne dužine 929 m, a širine 45.04 m, sa kontinualnim gornjim strojem preko 6 raspona. Osnovni statički sistem čini jedan pilon sa asimetričnim sistemom kosih kablova. Pilon je visok 200 m.

"Ponting", Maribor, "DDC", Ljubljana i "CPV", Novi Sad uradili su Idejni projekat u 2006, na osnovu Idejnog rešenja koje je dobilo prvu nagradu na međunarodnom takmičenju održanom 2004. Most će biti izgrađen po principu "projektovanje- izgradnja", pri čemu Glavni projekat treba da završi Izvođač "Porr technobau und Umwelt AG". Ugovor će biti sproveden pod FIDIK-ovim Uslovima Ugovora za projektovanje i izgradnju (prvo izdanje, 1999).

Severni pristupni putevi

Ukupna dužina severnih pristupnih puteva je 6812 m, od čega je 2460m na nivou tla, a 4352m izdignuto. Radovi će biti ugovoreni na bazi ugovora po jediničnim cenama, a Investitor će Izvođaču radova obezbediti Glavni projekat. Nabavka radova obaviće se putem otvorenog međunarodnog tendera u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Republike Srbije. Osnova za zaključenje ovog ugovora biće FIDIK-ovi Uslovi Ugovora o izgradnji (prvo izdanje, 1999).

Južni pristupni putevi

Ukupna dužina južnih pristupnih puteva je 9950 m, od čega je 2980 m na nivou tla, a 6970 m izdignuto. Javna nabavka i ugovaranje obaviće se na isti način kao i za severne pristupne puteve.

U zavisnosti od razvoja projekta, pristupni putevi bi mogli biti podeljeni na više od dva ugovora o radovima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.