NavMenu

Luksuzni odmor u srcu starog grada - Predstavljamo vam projekat vile TB02 u Perastu (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 21.06.2017. 15:59
Komentari
Podeli
(Foto: Studio Fluid)
Moderna vila unutar srednjovekovnog Perasta. Sve pogodnosti savremenog života, uz duh prohujalih vremena. Tako bismo, u najkraćem, mogli da opišemo jedan od najnovijih projekata beogradskog Studia Fluid, arhitektonskog tima koji čine četiri dame - Nevena Pivić, Vanja Otašević, Zorana Vasić i Tijana Vitomir.

Studio Fluid osnovale su 2015. godine, a nakon dugogodišnjeg rada sa Đorđem Gecom, u okviru Fluid Arhitekture. Zbog toga, kako kažu, iako je njihov kolektiv "na papiru mlad", zapravo su dobro uigran tim, iza kojeg je niz uspešnih projekata. Među "najsvežijima" su projekti Qode office, Moritz Eis Chile, Disko splav Sloboda...

Sa timom Studia Fluid razgovarali smo o vili TB02 u okviru starog gradskog jezgra u Perastu, u Crnoj Gori, projektu (idejnom rešenju) koji je izrađen tokom 2017. godine. Reč je o "spajanju" dve stare, dotrajale kuće, u moderan objekat - koji treba da održi autentičnost grada, ali da istovremeno bude prilagođen savremenim potrebama i načinu života. U pitanju je investitor sa kojim je Studio Fluid već sarađivao, a sada rade na izvođačkom projektu ove vile, koji će biti gotov u narednih mesec dana. Objekat bi trebalo da bude izgrađen do početka letnje sezone sledeće godine.

U pitanju su dve kuće u nizu, naslonjene jedna na drugu i podeljene kamenim zidom (sa pripadajućim dvorištima). Objekti unutar jezgra u Perastu su, inače, pod zaštitom UNESCO-a (u pitanju su kuće mahom izgrađene tokom 17. i 18. veka).

Sadašnje stanje

Kuće, od kojih će nastati vila, imaju prizemlje i sprat, a podeljene su tako da su u prizemlju dnevni sadržaji dok se na spratu nalaze sobe i kupatilo.

Obe su zapuštene i oronule, sa dotrajalom stolarijom, bez uslova za život. Na manjoj, ne postoji krov, samo kameni zidovi na kojima mogu da se naslute otvori u obliku prozora i vrata. Pristup kućama je preko stepeništa koje vodi od morske obale, uz kameni zid na kom se nalaze prolazi za bočni ulazak u dvorišta. Glavni ulazi u kuće su smešteni sa donje strane, iz prednjeg dvorišta, a zadnjem dvorištu se pristupa sa prvog sprata.

Takođe, postoji i sporedni ulaz sa glavnih stepenica, koji vodi do gornjeg (glavnog) dvorišta. Velika visinska razlika između prednjeg i zadnjeg dvorišta, podelila je dvorište u više terasastih celina, kojima se pristupa preko kamenog stepeništa utisnutog u postojeći teren i omeđenog podzidima.

Prednost zadnjeg dvorišta je i u privatnosti, s obzirom na to da je sa tri strane zaštićeno starim kamenim zidinama, a sa četvrte strane nalazi se kuća.

U dvorištu iza kuće, zaklonjenom pod pogleda, osmišljeni su platoi za sedenje, bazen, zelene zone... (Foto: Studio Fluid)U dvorištu iza kuće, zaklonjenom pod pogleda, osmišljeni su platoi za sedenje, bazen, zelene zone...


Moderna vila, bazen, plato za sedenje...


- Naš koncept je zasnovan na zadržavanju opne, koja treba da održi autentičnost grada, prilagođenu modernom dobu - kažu naše sagovornice.

Vila, koju je osmislio Stuido Fluid, opasana je kamenim zidovima. Takođe, kameni zidovi nalaze se i unutar objekta, kako bi se zadržala autentičnost.

- Duh vremena se jasno oseća, bilo da ste u kući ili ispred nje - dodaju autorke projekta.

Sve dnevne funkcije prebačene su na gornji nivo i omogućena je prirodna komunikacija između dvorišta i dnevne zone kuće. S obzirom na veliki pad terena i postojeće otvore za vrata, ne postoji direktan pogled na dvorište iz kuće, što daje dodatnu mistiku spoljašnjeg prostora i veće iznenađenje kada se korisnik nađe u njemu. Pored dnevnih sadržaja, na gornjem nivou, formirana je i glavna spavaća soba – master soba, koja, takođe, ima zaseban izlaz u dvorište. Na taj način, korisniku je omogućeno da se život unutar kuće odvija u jednom nivou, što je bitno zbog neminovnog penjanja i spuštanja u dvorištu, uslovljenog postojećim padom terena.


Na donjem, prizemnom nivou, nalazi se glavni ulaz u kuću, sa vinskim podrumom i dve gostinske sobe. Na taj način, ređe korišćene gostinske sobe, dobijaju izlaze na malo dvorište ispred kuće i korisnici ne moraju da prolaze kroz sve dnevne sadržaje na putu.

Kada je o uređenju dvorišta reč, predviđene su zelene zone, koje će ušuškati novoprojektovane sadržaje i stvoriti atmosferu privatnosti. Svi sadržaji prate konfiguraciju terena, a planirano je nekoliko kutaka za sedenje, bazenski plato sa ležaljkama...

Kako će izgledatu ova vila, koja bi trebalo da bude gotova do letnje sezone 2018, pogledajte u galeriji:

Fotogalerija
Vila TB02 na Perastu - projekat Studio Fluid
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.