Izvor: Novosti | Nedelja, 18.06.2017.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prodaja stanova u ekspanziji - Pozitivan trend u trgovini nekretninama tokom prve polovine 2017.

(Foto: STUDIO GRAND OUEST/shutterstock.com)
Ponovo je oživelo tržište nekretnina. Na odluku da se kupuju kvadrati uticali su povoljni bankarski krediti, rekordno niske cene stanova i kuća, kao i sve veći broj zgrada koji se zida.

Posle pet godina konstantnog pada, ova 2017, a na osnovu prvih šeset meseci, biće prelomna godina za one koji zidaju i trguju kvadratnim metrima. Ako bi se nastavilo tempom od januara do maja, ove godine na nivou Srbije biće prometovano oko 140.000 nekretnina, što je za oko 25.000 više nego lani.

Za razliku od 2010. godine, kada je cvetala sitna stanogradnja (bili su motivisani oslobađanjem PDV), sada su kupci više zainteresovani za stanove koji su već korišćeni. Oni su znatno povoljniji.

Građani Srbije se, prema registrovanim podacima Republičkog geodetskog zavoda, samo u 7% slučajeva odlučuju na kupovinu stanova od investitora. Jasno je i zašto - na Novom Beogradu i Paliluli potrebno je izdvojiti od 55 do 60% više novca za kupovinu stana u novogradnji u odnosu na prosečnu cenu korišćenog stana. Na Vračaru je ta razlika 30% viša, a u Starom gradu i Savskom vencu oko deset do 15%.

I dalje je kupovna moć mala, pa se u najvećem broju slučajeva prodaju stanovi od 40.000 do 50.000 EUR - priča Miloš Simić iz agencije Evroinvest.

- Uglavnom se kupci za novac snalaze tako što uzimaju kredite. Kamate su tu oko 3%.

Budućim gazdama stanova i država pomaže. I dalje su aktuelne poreske olakšice za PDV u slučaju da se kupuje prvi stan u novogradnji ili se kupac oslobađa poreza na prenos apsolutnih prava ako je reč o stanu koji je korišćen.

Prema Simićevim rečima, tržište ove godine postalo je aktivnije. Tradicionalno, očekuje se veliki promet od maja do jeseni. Manje stanove kupuju roditelji deci koja studiraju, a preko leta glavni kupci nekretnina su gastarbajteri, koji za vreme godišnjih odmora dolaze u Srbiju.

Skyline u Kneza Miloša (Foto: Ami Mur, SkyLine)
Luks kvartovi
Na pozitivan trend u prometu nekretnina uticala je izgradnja nekoliko luksuznijih stambenih kompleksa. Pored Beograda na vodi, na tržištu vlada veliko interesovanje za kvadrate u Central gardenu, Voždovim kapijama, Bloku A, Skyline u Kneza Miloša, za Dunavske terase...

Rastu i cene kvadrata

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u beogradskim opštinama Zvezdara i Voždovac kvadratni metar stana 2016. godine bio je 1.150 EUR, dok je 2014. ta cena bila 1.200 EUR. Ove godine prosečna cena kvadrata je 1.250 EUR. Na Novom Beogradu u 2016. godini kvadrat je koštao 1.150 EUR, a u 2014. trebalo je izdvojiti 1.200 EUR po metru kvadratnom. Ako se u 2017. godini nastavi trend, koji je bio u prvih pet meseci, cena će biti oko 1.250.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.