NavMenu

Stari savski most biće izmešten - Gradnja novog vrednog 30 mil EUR počinje do kraja septembra 2018. (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.06.2017. 15:24
Komentari
Podeli
Novi izgled mosta na Savi - prvonagrađeno rešenje (Foto: beograd.rs)Novi izgled mosta na Savi - prvonagrađeno rešenje
Stari savski most u Beogradu će biti izmešten, a gradnja novog na tom mestu počeće do kraja septembra 2018. godine, najavio je danas gradonačlenik Siniša Mali.

U Beogradu su danas predstavljeni rezultati urbanističko-arhitektonskog konkursa za rekonstrukciju Starog savskog mosta, koji je trajao pet meseci. Prvu nagradu na ovom konkursu dobio je Saobraćajni instutut CIP, druga nagrada nije dodeljena, dok je treća pripala radu DB Inženjeringa iz Beograda, a dodeljen je i jedan otkup.

Arhitekte su na konkursu imale zadatak da se postojeća konstrukcija očuva i uklopi u novo rešenje ili da se projektuje novi most, koji će svojom lučnom konstrukcijom ponoviti prepoznatljivi element siluete, čuvati sećanje na stari most, a svojom funkcionalnošću omogućiti veći protok. Nakon rezultata konkursa, izvesno je da će Beograđani dobiti novi most. Nagrađena rešenja, biće implementirana u izradi konačnog projekta, koji bi trebalo da bude gotov do kraja godine, rečeno je na današnjem predstavljanju rezultata.

Kako je gradonačelnik najavio, novi most bi trebalo i da predstavlja novi simbol Beograda. Procenjena vrednost izgradnje je 30 mil EUR, a kako je Mali istakao, on će biti podignut iz tri razloga - saobraćajnog, bezbednosnog i estetskog.

- Najpre, Stari savski most svojim kapacitetom ne može da zadovolji postojeće saobraćajne potrebe. Novim mostom, kapacitet će biti mnogostruko povećan. Drugi razlog zbog koga se stručna komisija opredelila za izgradnju novog mosta je bezbednosni, s obzirom na to da je Stari savski most rađen u toku Drugog svetskog rata, postavljen je na drvenim šipovima, što ga čini nesigurnim za saobraćaj. Za 70 godina postojanja, dorađivan je više puta – podsetio je Mali.

(Foto: beograd.rs)
- Konačno ćemo rešiti problem saobraćajne gužve u ovom delu grada, povezivanjem novog savskog mosta sa tunelom od Ekonomskog fakulteta do Pančevačkog mosta, čiji se projekat očekuje do kraja godine - objasnio je Mali.

Novi most će se odlično uklapati u plan spuštanje grada na reke i izgled Beograda na vodi, dodao je.

Na značaj gradnje novog mosta, osvrnuo se i Rade Mrlješ, član žirija i inženjer arhitekture Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

– Čuvanjem mosta ne možemo čuvati sliku grada. Novi most će čuvati sećanje na Stari savski most, ali će imati funkcionalnost koja sadašnjem nedostaje – rekao je Mrlješ.

Inženjer građevine i član žirija Aleksandar Bojović istakao je da je sadašnji most širok oko 16 metara, dok je predviđena širina novog mosta 32 i 35 metara, te da će na taj način zadovoljiti saobraćajne kapacitete.

– Novim mostom dobijamo savremenu konstrukciju, koja ispunjava sve tehničke zahteve i biće projektovan onako kako se radi u čitavoj Evropi – istakao je Bojović.

Novi most će biti pešački, biciklistički i drumski.


Šta će biti sa Starim savskim mostom, čije je izmeštanje predviđeno, još se ne zna. Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da će o tome gde će on biti premešten odučivati građani, ali da bi voleo da to bude na mestu od hotela Jugoslavija do Velikog ratnog ostrva.

Zamenio Most kralja Aleksandra Prvog


Podsetimo, Stari savski most postavili su Nemci u toku Drugog svetskog rata, nakon što je tadašnji most preko Save – Most kralja Aleksandra Prvog stradao u aprilskom bombardovanju 1941. godine. Tokom rata je nosio naziv Princ Eugen, a Beograđani su ga posle rata zvali Nemački most. Most je projektovala i izgradila nemačka firma iz Dortmunda. Tokom rata most je pretrpeo oštećenja usled bombardovanja, a u kasnijim godinama na njemu su vršene brojne popravke zbog promene vrste i veličine opterećenja.

Prvonagrađeno rešenje Saobraćajnog instituta CIP pogledajte u galeriji:


Fotogalerija
Novi savski most u Beogradu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.