NavMenu

Letenka dobija novi izgled do kraja 2020. - Na Fruškoj gori planirana izgradnja paviljona, hotela i sportskih terena

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.06.2017. 17:53
Komentari
Podeli
Fruška gora (Foto: Vedrana Džudža)Fruška gora
Kompleks Letenka, smešten u središnjem delu Nacionalnog parka Fruška gora, trebalo bi da bude obnovljen do 2020. godine. Nekadašnja škola u prirodi postaće novo omladinsko naselje sa savremenim paviljonima, hotelom i sportskim terenima.... Novi kompleks biće proširen i prostiraće se na 8 hektara - Planom detaljne regulacije Letenka deo šumskog zemljišta pretvoren je u građevinsko, a za ovu promenu biće potrebno regulisati značajnu finansijsku nadoknadu prilikom pribavljanja građevinske dozvole, saznaje eKapija. Tako bi se ostvario davnašnji san, da i Fruška gora postane mesto za pripreme vrhunskih sportista.

- Tokom ove godine planirana je izrada projektne dokumentacije i pribavljanje dozvola za gradnju - kažu za eKapiju nadležni u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu.

U planu je da se projekat sprovodi kroz tri faze.

U prvoj fazi, čija će realizacija početi naredne godine, planirana je izgradnja dva smeštajna paviljona, restorana i otvorenih sportskih terena. Kako za eKapiju kažu u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, javni poziv za izvođače u prvoj fazi planiran je tokom drugog kvartala sledeće godine, a u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama sprovodiće se 2 do 3 meseca.

Buduće uređenje LetenkeBuduće uređenje Letenke
Vrednost još nije poznata, dok se ne izradi sva potrebna projektna dokumentacija, kažu iz ovog sekretarijata.

U toku druge faze, biće izgrađen treći paviljon koji će biti namenjen osobama sa invaliditetom, upravna zgrada sa ambulantom i dva istraživačka kabineta koja će biti nalik onim u Petnici. Tokom treće faze biće izgrađen hotel i dodatni sportski tereni - predviđeno je da kompletan projekat bude gotov do kraja 2020, kažu u Pokrajinskom sekretarijatu za sport.

Zamisao o uređenju Letenke postoji još od 2008. godine, kada je izrađen Plan detaljne regulacije Letenka (usvojen 2009. godine) ali je realizacija "ostala na papiru". Iako je ovim planom napravljeno idejno rešenje, u toku je izrada novog, koje će biti savremenije i modernije, kažu za naš portal u Pojkrajinskom sekretrijatu za sport.

Kompanija Pro-ing iz Novog Sada trenutno radio novo idejno rešenje za Letenku. Cilj je da Letenka postane trening centar za pripremu vrhunskih sportista, ali i centar za edukaciju mladih.

Svaki od pomenutih sadržaja ima posebne prostorne zahteve koji moraju ispoštovati urbanistička i prostorna ograničenja važećeg Plana detaljne regulacije, tako da zajedno grade jedinstvenu celinu turističko-sportsko-rekreativnog lokaliteta Letenka. Na izgradnji kompleksa zajedno rade Pokrajinska vlada, Pokrajinski sekretarijat za omladinu i sport, Pokrajinski zavod za sport i sportsku medicinu i Grad Sremska Mitrovica.


Iz lokalne samouprave u Sremskoj Mitrovici, kažu da je ovo veoma značajan projekat za njih, iako su manjinski partneri.

Ranije idejno rešenje za smeštajni paviljonRanije idejno rešenje za smeštajni paviljon
- Mi ćemo tokom 2017. godine izraditi projektno-tehničku dokumentaciju za novi put do Letenke, kako bi se pripremila sva propratna infrastruktura. Pretpostavljamo da će projekat izgradnje finansirati država i Pokrajina - navedeno je u odgovoru koji je naš portal dobio iz kabineta gradonačelnika Sremske Mitrovice.

Povratak starog sjaja

Objekti koji se nalaze u Omladinskom naselju Letenka sagrađeni su 1975. godine. Početkom osamdesetih godina, kompleks Letenka počinje da funkcioniše kao škola u prirodi za smeštaj dece predškolskog i školskog uzrasta. Letenka se nalazi na nadmorskoj visini od 456 metara, a okružena je netaknutom prirodom, šumom, livadama.

Zasad, na celoj površini Nacionalnog parka Fruška gora, kao i u njenom širem okruženju, nema objekata koji bi mogli da ponude uslugu bar približnog kvaliteta.

S.Š.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.