NavMenu

Majstori E-kuće iz Mrčajevaca već 12 godine prave štedljive stambene objekte širom Evrope

Izvor: Politika Sreda, 07.06.2017. 19:27
Komentari
Podeli
(Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
Majstori iz jedne radionice u Mrčajevcima kroje i sklapaju kuće po belom svetu, putujući poslom od Islanda do Dubaija. Pa se vrate u najčuvenije selo Šumadije, da bi pripremili novi krov za novi put.

Preduzeće E-kuća razvilo je delatnost po zamisli svog osnivača, Bogdana Pejića koji se ne žali što kao rođeni Beograđanin, evo 12 godina radi u selu pored Zapadne Morave.

– Spremamo se za put u Švajcarsku, polazak je 3. juna. Kuću tovarimo u četiri kamiona, iza njih u petom vozilu putujemo nas petorica, na montažu – kaže Pejić i opisuje kako su daroviti Srbi sačinili plan od kojeg, na čelu sa vlasnikom preduzeća, živi 15 zaposlenih u iznajmljenoj hali u Mrčajevcima.

Odlučili su se da proizvode montažne kuće od suvo pečenog, KVH drveta (konstrukcijski puno drvo četinara) koje ima najviše 15 do 18 odsto vlage, a zidovi su ispunjeni presovanom ivericom ili drvenim vlaknima, dakle materijalima oslobođenim štetnih sastojaka. Iako debeli tek 35 centimetara, po izolaciji jednaki su zidu načinjenom od čak jednog metra pune cigle pa su zato, u kućama, prodatim kupcima sa Islanda i iz Norveške, bez ikakvih problema projektovane saune.

Sirovine su isključivo iz Evropske unije: od nemačkog proizvođača Lener iz Hajdenhajma kupuju se elementi za zidove a iz Austrije šindra od sibirskog bora uz 40 godina garancije, i materijali ispunjavaju sve uslove za gradnju u EU.

Reč je, tako, o reeksportu, pa se na uvozne sirovine ne plaća carina, a prilikom isporuke gotove kuće u zemlje EU ni tamo nema carine jer je sav materijal poreklom iz Unije. Tako se Evropljanima, od njihovih sirovina, prodaje finalni proizvod iz Mrčajevaca. A čitava računica počiva na tome da se ova kuća prodaje za 400 ili 500 EUR po kvadratu, dok je proizvodna cena u Nemačkoj na primer čak i do 1.500 EUR, iako je sav materijal isti. Ali, tamo su troškovi proizvodnje neuporedivo veći.

– Radimo uglavnom po pojedinačnim porudžbinama, na osnovu naših posrednika koji nam se javljaju iz raznih zemalja, a projekat, konstrukciju i crteže priprema naš biro u Cvijićevoj ulici u Beogradu, gde imamo troje zaposlenih. Ova, najnovija kuća ima 220 kvadrata, namenjena je za stanovanje jedne porodice sa velikim zemljišnim posedom, 10 kilometara od Lozane. Posao je sklopljen zahvaljujući našem čoveku iz Ženeve, koji nam je javio šta kupac zahteva.

E-kuća trenutno završava dve velike građevine u Veneciji kao jednu celinu od ukupno 600 kvadrata, gde će sa porodicom stanovati poslovni čovek koji drži trajekte između Kavalina i Venecije.

(Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
– To je najveća kuća koju smo napravili a dosad ih ima više od stotine, i prestao sam da brojim. Inače, opremljeni smo i obučeni da gradimo objekte čiji zidovi mogu biti dugi i do 13 metara. Imamo i novu porudžbinu od 258 kvadrata za vlasnika iz Udina, takođe u Italiji, i dve kuće za Francusku, dvadesetak kilometara od Pariza. To bi trebalo da skrojimo i spakujemo za 90 dana, pa na montažu. Mi dajemo garanciju od 40 godina na stabilnost kuće, a Lener 100 godina na materijale.

Pejić objašnjava da svaka od ovih građevina mora da ima energetski pasoš, jer su čudo štedljivosti - kuća od 100 kvadrata greje se tokom cele godine sa tek šest litara nafte po metru, pa su kupci izračunali da su samo uštede na grejanju za 20 godina jednake iznosu po kom su je kupili.

– Energetske provere na prijemu kuće izuzetno su stroge. Komisija termovizijskom kamerom snima spojeve, naročito oko prozora koji su najrizičniji, i obavezno rade takozvani "blover test". Ubace u kuću neki plavi dim, zatvore vrata pa tri dana čekaju, a i mi sa njima, da bi videli hoće li negde dim da izlazi, što bi značilo da je kuća sa greškom. To nam se dosad nije dogodilo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.