NavMenu

Placeva za gradnju stanova i kuća u centru Beograda sve manje - Na Vračaru ar 150.000 EUR, na periferiji 2.000

Izvor: Novosti Petak, 21.04.2017. 12:01
Komentari
Podeli
Povoljnih placeva na dobrim lokacijama za gradnju u prestonici je sve manje. Ipak, kao po pravilu, najskuplja "roba" uvek nađe svog kupca, pa tako i zemljišta na Senjaku i Vračaru. Ima i onih jeftinijih, pristupačnijih džepu običnog čoveka, koji bi da van gradskog jezgra izgradi porodičnu kuću.

Investitori, pak, pogodna mesta za gradnju prvo "merkaju", pa sa vlasnicima stupe u kontakt i daju ponudu pre nego što se zemljište nađe u prodaji.

Da je potražnja na tržištu veća od ponude, potvrđuje i Vladimir Obradović, vlasnik agencije za nekretnine Obradović. Naročito kada je reč o manjim placevima, gde je dozvoljena gradnja do 1.500 kvadrata.

- Najčešće se traži zemljište od tri do pet ari, sa dozvoljenom gradnjom do 2.000 kvadrata stambenog prostora. Najtraženiji su placevi u centru Beograda, na lokacijama poput Vračara, Zvezdare, Crvenog krsta. Tu se cene kreću od 60.000 EUR po aru na Zvezdari i Crvenom krstu, do 120.000 EUR na Vračaru. Ipak, u praksi investitori češće kupuju lokacije putem kompenzacija, odnosno kombinacijom određene svote novca i kvadrata koje nude vlasnicima placeva. Tako je cena najskupljeg placa koga trenutno imamo u ponudi 150.000 EUR po aru i nalazi se u strogom centru Vračara, dok se povoljniji nalazi na Zvezdari, blizu gradske bolnice i košta 55.000 EUR po aru - ističe Obradović.

- Najveća zainteresovanost je za Senjak i Dedinje. Na Dedinju se cene kreću oko 80.000 EUR po aru, ali samo zato što je ta lokacija predviđena za porodičnu gradnju, a ne za višespratnice, te su potencijalnim investitorima povratna ulaganja manja. Dobar odnos cene i kvaliteta je na Lekinom brdu, te je ovo isto atraktivna lokacija. Najjeftiniji plac u Beogradu koji imamo u ponudi jeste na Torlaku, a cena za osam ari iznosi 49.000 EUR - kaže Obradović.

Jeftinijih placeva za gradnju najčešće ima na obodima grada, poput Kaluđerice, Kumodraža, Batajnice...

- Tamo je ar do 3.000 EUR. Neretko se dešava da dva prijatelja kupe jedan plac, pa ga podele za gradnju. Traži se i zemljište u Busijama, Ugrinovcima, Sremčici, Železniku. Oni koji tamo kupuju, ipak paze imaju li svu infrastrukturu, koliko su autobuska stajališta daleko, ima li vrtića, škola. Mnogim Beograđanima sve su interesantnija sela oko Sopota, koja imaju dobru infrastrukturu i povezanost sa gradom, pa se do centra stiže za 45 minuta. Velike placeve, sa dobrim pogledom i po povoljnoj ceni tamo je lakše naći. Za 25.000 EUR moguće je kupiti kuću sa čak 10 ari zemlje - ističe Nedeljko Malinović iz agencije Legat.

Slična situacija je i u prigradskim opštinama, samo su cene dosta niže. Placeve u Mladenovcu, Lazarevcu i Obrenovcu najviše traže lokalni investitori koji se bave izgradnjom stambenih zgrada. Na ceni su oni u užem centru grada, do dva kilometra od glavnog gradskog trga.

Prosečne cene placeva u Obrenovcu su 2.500 EUR po aru, a na njih najviše utiče infrastruktura i mogućnost priključka na toplovod, kažu u agenciji za prodaju nekretnina Kvadrat iz Obrenovca. Trenutno najskuplji plac u ponudi nalazi se u neposrednoj blizini glavne ulice i košta 4.000 EUR po aru. Najjeftiniji je na putu za Zabrežje, na dva kilometra od centra Obrenovca i košta 800 EUR po aru.

U Mladenovcu se zemljište za gradnju kuća kreće od 800 do 1.500 EUR po aru, u zavisnosti od lokacije. Za gradnju stambenih zgrada investitori moraju da izdvoje od 5.000 do 10.000 EUR po aru, ali ih je, kako poznavaoci tvrde, sve manje, pošto je kvadrat u ovoj opštini oko 700 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.