Izvor: eKapija | Petak, 31.03.2017.| 17:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Širi se tramvajska mreža u Novom Beogradu - U planu povezivanje pruge Mosta na Adi i Ulice Jurija Gagarina

Tramvajska mreža u Novom Beogradu mogla bi u budućnosti da bude proširena i na Ulice Đorđa Stanojevića i Dr Agostina Neta. Uspostavljanjem tramvajskog saobraćaja u ovom delu grada ostvarila bi se funkcionalna veza tramvajske pruge Mosta na Adi sa prugom u Ulici Jurija Gagarina.

Izradom Plana detaljne regulacije za proširenje tramvajske mreže u Novom Beogradu u zoni depoa očekuje se rasterećenje postojećih saobraćajnica oko planirane pozicije nove autobuske i železničke stanice u Bloku 42, kvalitetniji javni prevoz za Blokove 66, 66a, 67 i 67a i odgovarajuća infrastrukturna opremljenost prostora.

Planom je obuhvaćena površina od oko 7,7 hektara, a u okviru regulacija dela Ulice Jurija Gagarina, Ulice Đorđa Stanojevića i Bulevara crvene armije (Dr Agostina Neta) planirana je tramvajska pruga, površine za kolovoz, parkinge i trotoare, zelene površine i biciklistička staza. Takođe je predviđeno mesto za punjenje elektroautobusa, kao i tramvajska i autobuska stajališta.

Nove tramvajske baštice

Ulica Jurija Gagarina bila bi zadržana u postojećem stanju, osim na delu skretanja iz Jurija Gagarina u Bulevar crvene armije, gde se planira rekonstrukcija trake za desno skretanje i trougaono ostrvo, zbog uklapanja u planirano rešenje dvosmerne tramvajske baštice sa stajalištem u Bulevaru crvene armije.

U Ulici Đorđa Stanojevića planiran je središnji razdelni pojas širine 12 metara sa obostranim kolovozima širine po 10,5 metara. U središnjem delu razdelnog pojasa nalazila bi se tramvajska baštica, a duž spoljne ivice kolovoza planiran je ivični zeleni pojas širine od tri do četiri metra. Između zelenog pojasa i trotoara, na strani prema Bloku 67, planirana je dvosmerna biciklistička staza, a u delu trase između autobuskih prilaza depou uz ivicu kolovoza nalazila bi se koso organizovana parking mesta.

Za Ulicu Dr Agostina Neta, na delu od Ulice Jurija Gagarina do Ulice Đorđa Stanojevića, planirana je dvosmerna tramvajska baštica širine 7,5 metara i obostrani kolovozi širine po 9,5 metara. Duž spoljne ivice kolovoza nalazio bi se ivični zeleni pojas širine dva metra, a između zelenog pojasa i trotoara planirane su obostrano jednosmerne biciklističke staze.

Na delu od Ulice Đorđa Stanojevića do Unutrašnjeg magistralnog poluprstena (UMP) planirana je izgradnja dvosmerne tramvajske baštice širine 7,5 metara i obostranih kolovoza širine po 10,5 metara. Duž spoljne ivice kolovoza planiran je ivični zeleni pojas, a trotoari na ovom delu trase su obostrani i promenljive širine.

Moguća reorganizacija mreže linija

(Foto: Suzana Obradović)
Planom regulacije predviđena su dva podsistema javnog gradskog prevoza - autobuski i tramvajski, a kao potencijalni i Beogradski metro. Planirana je i trasa tehničke veze Beogradskog metroa prema depou u Bloku 66, dok je u Bulevaru crvene armije deo između ulica Đorđa Stanojevića i Jurija Gagarina planiran kao potencijalni pravac širenja metro mreže.

Prema razvojnim planovima Direkcije za javni prevoz, predviđeno je uvođenje dvokolosečne tramvajske pruge u Ulici Đorđa Stanojevića i u Bulevaru crvene armije, a planirane su i saobraćajno-tehničke veze sa postojećom prugom u Ulici Jurija Gagarina, u Bulevaru Milutina Milankovića i sa planiranom tramvajskom prugom na Unutrašnjem magistralnom poluprstenu nakon silaska sa Mosta na Adi. Na ovaj način omogućilo bi se direktno povezivanje tramvajskog saobraćaja iz pravca Banovog brda sa tramvajskim saobraćajem duž Ulice Jurija Gagarina.

Predviđeno je i zadržavanje trasa autobuskih linija koje saobraćaju Ulicom Đorđa Stanojevića, uz mogućnost reorganizacije mreže linija u skladu sa razvojem saobraćajnog sistema. Kako prostorom koji reguliše Plan saobraća i nova linija javnog prevoza - elektroautobus, u Ulici Đorđa Stanojevića planirano je zadržavanje pozicije stajališta za elektroautobus i mesta za punjenje sa neophodnim instalacijama.

Kada je reč o zelenim površinama, umesto drvoreda planirana je sadnja visokog šiblja, kao i nižih formi drveća u žardinjere. Ipak, sve ovo bilo bi predmet dalje projektne razrade, u skladu sa uslovima Zelenila Beograd.

Plan detaljne regulacije ovog područja je na javnom uvidu do 20. aprila 2017. godine u prostorijama Gradske uprave Beograd, a detalje možete pogledati i u PDF fajlu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE