Izvor: eKapija | Petak, 10.03.2017.| 16:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bačka Topola postaje rasadnik fudbalskih talenata - Izgradnja Fudbalske akademije vredne 9,5 mil EUR počinje krajem aprila 2017. (FOTO)

Autor idejnog rešenja je arhitekta Beck Zoltan
Iz kluba TSC Bačka Topola potekli su mnogi uspešni fudbaleri, kao što su Laslo Lerinc, Zvezdan Terzić, Zlatko Krmpotić, Nikola Žigić, Andrija Kaluđerović, Dušan Tadić... Kako bi se ova tradicija nastavila, uprava kluba je odlučila da sagradi Fudbalsku akademiju. Njena izgradnja trebalo bi da počne krajem aprila, a finansiraće je Fudbalski savez Mađarske, sa 9,5 mil EUR.

- Pretpostavljamo da ćemo se uklopiti u donaciju Fudbalskog saveza Mađarske. Ipak, ako ne uspemo, pomoć možemo da očekujemo od našeg generalnog sponzora, kompanije SAT-TRAKT - kažu u klubu TSC Bačka Topola za eKapiju.

Kako dodaju naši sagovornici, u toku je pribavljanje ponuda za izvođače radova.

- Verujemo da će celokupna procedura biti završena u predviđenom roku i da ćemo uskoro, već krajem aprila, moći da se pohvalimo podatkom da smo počeli izgradnju.

Fudbalska akademija biće smeštena na Subotičkom putu, na izlazu iz Bačke Topole, a u toku je i kupovina planiranih parcela.

Ideja za izgradnju Fudbalske akademije predstavljena je javnosti prošle godine, ali se, kako kažu inicijatori, o njoj već dugo razmišljalo.

Centralni objekat Akademije biće zgrada od 2.500 m2, u kojoj će se nalaziti sobe za smeštaj mladih fudbalera na Akademiji, kao i trpezarija, kuhinja i ostali prateći sadržaji, poput kancelarije i sale za sastanke, soba za učenje i rekreaciju, kao i za odmor. U toj zgradi nalaziće se i svlačionica, lekarske sobe, sobe za merenje opterećenje igrača, sobe za psihologa, teretana, sauna, bazen sa hladnom vodom za regeneraciju.

U sklopu Fudbalske akademije biće izgrađen novi centralni teren, na mestu starog stadiona TSC, koji će imati 4.500 sedišta, po standardima UEFA. Uz njih, tu će biti četiri pomoćna terena, od kojih su tri po standardima UEFA (dva sa veštačkom i jedan sa prirodnom travom). Četvrti, manji teren (takođe sa veštačkom travom), biće pokriven tokom zime.

Centralni objekat imaće oko 2.500 kvadrata
- Mi želimo da obezbedimo vrhunske uslove za mlade fudbalere, da im pružimo priliku da maksimalno napreduju u svom okruženju. Želimo da budemo "rasadnik talenata" i da stvaramo igrače koji će ostaviti trag u evropskom fudbalu - dodaju u TSC Bačka Topola.

Autor idejnog rešenja Fudbalske akademije je arhitekta iz Bačke Topole Beck Zoltan, koji je prethodno posetio više fudbalskih akademija u Mađarskoj i Slovačkoj, kako bi primenio praksu koja se pokazala kao najbolja.

Projekat izgradnje Fudbalske akademije u Bačkoj Topoli realizovaće se u dve faze, a pretviđeno je da bude završen u roku od dve do dve i po godine. Prva faza bi trebalo da bude gotova za oko godinu i po.

- Uvereni smo da je izgradnja Fudbalske akademije veoma značajna za Bačku Topolu, ne samo u sportskom kontekstu. Očekujemo da će Akademija doprineti razvoju lokalne sredine i u društvenom i u ekonomskom smislu. Sportski turizam je svakako pravac u kome razmišljamo, jer verujemo da na taj način možemo da radimo, ne samo na razvoju Akademije, već i na unapređenju sredine u kojoj živimo - kažu u TSC Bačka Topola.

Podsetimo, TSC Bačka Topola tradicionalno sarađuje sa više mađarskih klubova. Tako je, na primer, FK Segedin za proslavu 100. rođendana na revijalnu utakmicu pozvao baš TSC. Takođe, sa Ferencvarošem bačkotopolski TSC sarađuje već 90 godina, a više godina neguju i dobre odnose sa Puškaš Akademijom i FK Debrecenom.

Dobra saradnja sa mađarskim fudbalom dovela je i do toga da Omladinski memorijalni međunarodni turnir "Stevan Ćele Vilotić", koji se održava u Subotici, uvek bude prilika da reprezentacija Mađarske za igrače do 19 godina gostuje u Bačkoj Topoli, najmanje za jedan meč.

Budući izgled Fudbalske akademije možete pogledati u našoj galeriji!

S.Š.

Fotogalerija
Fudbalska akademija Bačka Topola

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.