NavMenu

Šabac dobija svoj "Central park" - Izgradnja Savaparka počinje do kraja 2017, za prve radove izdvojeno 5 mil EUR (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.02.2017. 13:29
Komentari
Podeli
Budući izgled SavaparkaBudući izgled Savaparka
Uz obalu Save, dugu četiri kilometra, od Novog mosta do Kočinog kanala u Šapcu, tokom 2017. godine trebalo bi da počne izgradnja Savaparka, za šta je iz ovogodišnjeg gradskog budžeta opredeljeno 5 mil EUR, saznaje eKapija.

Na području od 300 hektara, na kome se sada nalaze park, tvrđava Stari grad, industrijsko područje, prostor čuvenog šabačkog vašara, mnogobrojni kafići, motel, ali i neuređen prostor pod rastinjem, kao i nekadašnja deponija, Šabac bi trebalo da dobije svoj "Central park".

- U pitanju je prostor koji je grad video kao potencijal za izlazak na reku, za njeno korišćenje, a to je bila i ideja vodilja za izradu projekta - kaže za eKapiju Milena Zindović, direktorka JUP Plan i predsednica odbora za Savapark.

Nacrt plana detaljne regulacije Savaparka, budućeg parkovskog kompleksa uz Savu, predstavljen je u februaru 2016. godine, a budžetom za 2017. predviđeno je oko 5 mil EUR za prve radove, kaže naša sagovornica. Prema njenim rečima, ideja je da se projekat u budućnosti realizuje kroz javno-privatno partnerstvo i u fazama. Sada je u toku je usvajanje Plana detaljne regulacije.

Savapark će biti multifunkcionalna gradska oaza, sa mnogobrojnim sadržajima, te akcentom na zelenilu, sportu i rekreaciji. No, kako je u pitanju područje veće od 300 hektara, u budućnosti je u planu razvoj i drugih sadržaja, kao i saradnja sa investitorima.

Neuređeni prostor pod rastinjem postaće mesto za koncerte i druge manifestacijeNeuređeni prostor pod rastinjem postaće mesto za koncerte i druge manifestacije
- Na ovom području nalaziće se javni park, sportsko-rekreativni tereni, veliki broj kulturnih sadržaja i novih lokacija za kulturu, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru. Određeni deo bio bi kasnije ponuđen investitorima za hotele, odmarališta, otvorene bazene, poslovne prostorije, trgovinske radnje, a predviđeno je i putničko pristanište - kaže naša sagovornica, dodajući da su objekti za stanovanje isključeni.

- Strateško je opredeljenja grada da postane javni zeleni prostor, da se okrenemo ka održivosti, energetskoj efikasnosti i klimatskoj otpornosti, primenom savremenih tehnologija. Da bi se to ostvarilo, neophodno je mnogo više zelenih površina nego što ih je sada - kaže Zindović.

Marina će doneti profit

U prvoj fazi radova, treba aktivirati centralni deo parka, koji obuhvata ambijent Starog grada, bivše kasarne, Vašarišta, kao i starog dela Dudare. To područje je, inače, već aktivno i koristi se, a zemljište je već nasipano. Prva faza obuhvata i lokaciju putničkog pristaništa, čija bi aktivacija brzo doprinela profitu grada i parka.

Stari deo Dudare, uz prethodne analize stanja zemljišta i voda, mogao bi da bude ozelenjen i iskorišćen za formiranje sportskih sadržaja. U prvoj fazi, takođe, biće razvijen Rasadnik (Botanička bašta), kako bi se pristupilo rekonstrukciji crpne stanice na Kočinom kanalu.

Drugu fazu, kada je reč o samom parku, treba razvijati postepeno. Ona obuhvata revitalizaciju spleta kanala, čija funkcionalnost zavisi od revitalizacije Kočinog kanala i obnove postojeće crpne stanice. Uz kanale, planirano je formiranje ekološkog koridora kroz Šabac. Tu su predviđeni značajni zemljani radovi - kopanje kanala, kao i delimično nasipanje, zarad pejzažnog uređenja. Područje treba postepeno pošumljavati, iz rasadanika formiranog u prvoj fazi.

U ovom delu grada na Savi, nalazila se Hemijska industrija Zorka, koja je bila veliki zagađivač, objašnjava Zindović. S obzirom na to da je reč o niskom području, na kome veliki problem stvaraju i podzemne vode, urađena je Studija za dreniranje sistemom kanala. Ovaj kanalski sistem, osim savske, regulisaće i problematične podzemne i atmosferske vode, a prema rečima naše sagovornice, sistem će biti izgrađen tako da bude turistička atrakcija.

Trećom fazom radova obuhvaćeno je područje nekadašnje gradske deponije, a sanacija otpada uslovljava realizaciju te faze, koja je i najzahtevnija. Naša sagovornica kaže da bi prva faza trebalo da bude završena za nekoliko godina, dok bi čitav projekat mogao da se realizuje i nekoliko decenija.


Celine

Planirana površina od oko 350 hektara, podeljena je u tri celine - Sava, Gradski poluprsten i Sever. Svaka celina podeljena je dalje na podceline u okviru kojih se definišu mogućnosti za gradnju

Prva prostorna celina Sava obuhvata 142 hektara i sastoji se od sedam podcelina. U njoj će se, između ostalog, naći park recikliranih skulptura, edukativni centar, ekološki paviljon, centar alternativne kulture, sportski tereni, promenada i tvrđava, preuređeno vašarište, ugostiteljski objekti, gradska plaža... Na drugoj prostornoj celini, Gradskom poluprstenu, koji se prostire na 15 hektara, planiran je naseljski park Trijangla i šuma. Sever, treća, i najveća celina, od 193 hektara, u svojih sedam podcelina obuhvata vikend naselje, Rasadnik i Botaničku baštu, radnu zonu, nasip, šetalište...

Izmeštanja

- Planom detaljne regulacije Sava parka, predviđeno je izmeštanje autopijace, kvantaške, buvlje i stočne pijace.
- Takođe, izmešta se kompleks Železničke stanice
- Planirana je lokacija putničkog pristaništa - marine

U planu je da se kvantaška pijaca izmesti u deo uz Severozapadnu radnu zonu, te da se na ovom prostoru formira Agrobiznis centar, o čemu je eKapija nedavno pisala.

Savapark - po ugledu na Central park

Kako bi trebalo da izgleda Savapark, i koje bi sve celine trebalo da obuhvata, pogledajte u našoj galeriji!

K.S.

Fotogalerija
Budući izgled Sava Parka na oko 300 hektara
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.