Izvor: eKapija | Utorak, 07.02.2017.| 13:45

Pogledajte kako bi mogla da izgleda Gradska galerija na Kosančićevom vencu u Beogradu (FOTO)

Prvonagrađeno rešenje (Foto: dab.rs)
Gradska galerija na Kosančićevom vencu u Beogradu povezaće Ulicu kralja Petra i Topličin venac i omogućiti kulturni silazak na reku. Plan je da izgradnja tog objekta od 2.800 m2 počne 2018. godine.

Kako je nedavno najavljeno, izgradnja će koštati 1,8 mil EUR, koje će pokušati da obezbedi Grad Beograd.

Na konkursu za idejno rešenje galerije najviše glasova dobilo je rešenje kojim je objekat kaskadno ukopan u padinu, čime je otklonjena bojazan da će buduće zdanje zatvoriti pogled iz centra grada na reku, Zemun i ravnicu. Autorski tim ARCVS-a sa arhitektom Branislavom Redžićem na čelu, dobitnik prve nagrade na konkursu, je predvideo i nadzemni objekat od 140 m2, visine osam metara. U njemu će biti smeštena administracija gradske galerije.

Sa budućeg trga – vidikovca, stepeništem i rampama posetioci će se spuštati do prvog od ukupno tri nivoa buduće galerije, na kojem će biti info pult, radionica, prostor za decu, sala za predavanja i kafić. Tu je predviđen i glavni ulaz, odakle će liftom i stepeništem publika silaziti u dve podzemne etaže predviđene za izložbe.

Prvonagrađeno rešenje (Foto: dab.rs)
Druga nagrada nije dodeljena, a treća je pripala autorskom timu KANA s Ljljanom Brajković na čelu. Osim nagrađenih, otkupljena su još četiri idejna rešenja. Autorski timovi četiri jednakovredna povišena otkupa su: 1- Jelena Mitrović, Marija Miković, Branislav Mitrović; 2- Ivana Banović Đorđević, Janja Franeta, Veljko Ćirić; 3 - Zoran Radojičić, Žarko Ćajić; 4 - Pavle Stamenović, Dušan Stojanović.

Društvo arhitekata Beograda pre nekoliko dana objavilo je katalog nagrađenih i otkupljenih kokursnih radova.

Kako su pobednički timovi zamislili prostor Gradske galerije i okoline možete pogledati u foto galeriji eKapije!

Fotogalerija
Idejno rešenje Gradske galerije Kosančićev venac

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.