Izvor: Novosti | Ponedeljak, 06.02.2017.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gazprom odustaje od gradnje hotelskog kompleksa Jelen-Hyatt na Crnom vrhu - Propada investicija od 65 mil USD

Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Tačno dve decenije od početka gradnje luksuznog hotelskog kompleksa na planini Crni vrh kod Bora, zvanog Jelen-Hyatt, više nema nikakve nade da će se to zdanje u koje je utrošeno oko 65 mil USD ikada privesti nameni.

Prema saznanjima Novosti, ruska naftna kompanija Gazprom, kao većinski vlasnik NIS u čijem je vlasništvu oko 60% ovog zdanja, nema nameru da investira u završetak izgradnje crnovrškog Hyatt-a, budući da hotelijerstvo nije osnovni biznis tog naftnog giganta. Bez njih ni ostali akcionari Jelena - RTB Bor, Energoprojekt, PTT Srbija, Srbijašume i opštine Bor i Žagubica, niti imaju para, niti mogućnosti da to zdanje privedu nameni.

Jelen-Hyatt, kako je zvanično nazvan, napušten je posle 1999. godine i NATO bombardovanja. Oko 1.000 radnika napustilo je gradilište još u proleće 2001. godine. Po jednoj proceni uloženo je 50, a po drugoj 65 mil USD, preostalo je još toliko da se investira i da proradi "drugi Kopaonik". Preostalo je bilo samo 10 meseci do konačnog završetka. To se nije desilo, a nije bilo ni ozbiljnijih pomaka, niti će, već je izvesno, ikada biti.

Pored hotela su predsednička palata i ambasadorski apartmani, zatvoreni bazen, otvorena pozornica, tržni centar, niz prodavnica, benzinska pumpa, podzemne garaže, stanovi za osoblje, sportski tereni, heliodrom, trafostanice, pošta, banka, dečji vrtić, ski staze, klizališta, nacionalni restorani...

Kroz centar je trebalo da protiče veštačka reka, a nekoliko kilometara dalje u planini je specijalna fabrika vode. Bio bi to, kako je zamišljeno, najmoderniji planinski centar u istočnoj Evropi. Ali, umesto toga, pre nekoliko dana sa centralne zgrada crnovrškog kompleksa odvalila se betonska ploča, teška nekoliko tona, što je samo po sebi dovoljan dokaz da se 65 mil USD - urušava!

Jedna od ideja da se crnovrški Hyatt privede kakvoj-takvoj nameni bila je i da se on preuredi u - zatvor! Međutim, i ta je solucija ostala tek zapisana na papiru, pa još samo ostaje da se sačeka kada će zub vremena potpuno izbrisati crnovrški kompleks sa zemlje.

Titovu ideju sproveo Milošević

Iako je glavni kreator izgradnje Hyatt-a najčešće bio pominjan Slobodan Milošević, bivši predsednik Srbije i SRJ, ideju o izgradnji hotela na Crnom vrhu dao je, zapravo, još Josip Broz Tito, koji je veoma često posećivao ovaj kraj i uživao u lovu. U planinarskom domu na ovoj planini, gde je odsedao, bivšem predsedniku SFRJ na raspolaganju je bilo čak 105 vrsta vina, ali je on najradije pio hvarski pošip.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.