Izvor: Novosti | Ponedeljak, 23.01.2017.| 10:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nova zgrada Opere na mestu Staklenca ili u Beogradu na vodi?

zgrada Narodnog pozorišta (Foto: Suzana Obradović)
Predlogom upućenim gradskim vlastima, da se u sklopu Beograda na vodi izgradi nova Opera koja bi mogla da "udomi" i najzahtevnije moderne baletske i operske produkcije, direktor Baleta Narodnog pozorišta Konstantin Kostjukov ponovo je aktuelizovao staru priču.

Kako Novosti nezvanično saznaju, nadležnima iz vrha gradske vlasti ipak je, trenutno, najbliža ideja, za koju se svojevremeno vatreno zalagala operska legenda Živan Saramandić, da se Opera smesti tik do zdanja nacionalnog teatra, na mestu Staklenca na Trgu republike. Istu ideju zagovara i v. d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, koji je više puta istakao da bi bilo logično da se nova operska scena locira u komšiluku matične kuće, te kreira kao svojevrsna celina u odnosu na zdanje Narodnog pozorišta.

Dok se iznova potežu stari i uvode novi argumenti i predlozi, Beograd ostaje jedina evropska prestonica koja se ne može pohvaliti operskim zdanjem.

Kostjukov, stoga, veruje da je upravo Beograd na vodi projekat i mesto na kom je moguće staviti tačku na više od decenije dugu priču, koja je iznedrila mnoštvo predloga o mogućoj lokaciji i sporenja između zagovornika Opere na mestu Staklenca i onih koji se zalažu za Operu na novobeogradskom Ušću. Kao čovek koji je prvi javno izneo predlog o "Operi na vodi", on naglašava i da je otvoren za susret i razgovore sa svim nadležnima, od gradskog arhitekte do onih iz vrha državne vlasti.

- Ubeđen sam da će i ljudi iz vlasti uvideti značaj ovog predloga, jer je nova zgrada Opere važnija od svih tih hotela i drugih planiranih sadržaja - ističe direktor Baleta.

- Jasno mi je da oni razmišljaju rukovodeći se ekonomskim razlozima, a na nama je da damo predlog koji se tiče kulturne scene. Turistima je svakako važno da imaju prijatno mesto za spavanje, ali će ih u naš grad najpre privući ono što u njemu mogu da vide. A ima li lepšeg mesta za opersku i baletsku kuću nego u susedstvu svih prelepih starih zdanja u Karađorđevoj, kraj same reke?
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.