Izvor: Blic | Nedelja, 22.01.2017.| 17:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro počinje gradnja savremenog ski centra na Goliji - Skijališta Srbije ulažu 27 mil EUR

Ilustracija (Foto: gorillaimages/shutterstock.com)
Na Goliji uskoro počinje izgradnja ski centra! Prvo skijalište sa devet staza i svom potrebnom infrastrukturom gradiće se na Odvraćenici, u predelu Vrhova i Radulovca, na području ivanjičke opštine, istaknuto je na javnoj prezentaciji Plana detaljne regulacije ski-centra Golija.

Ovaj izuzetno važan dokument, koji je preduslov buduće gradnje prvih ski staza i žičara, izradio je Plan Urban iz Niške Banje. Nezvanično, za ove namene država je preko Skijališta Srbije planirala 27 mil EUR, a prvi radovi se očekuju tokom ove i naredne godine.

Plan detaljne regulacije ski centra obuhvata 262 hektara površine i predstavlja razradu Plana generalne regulacije Vrhovi – Odvraćenica, koji se nalazi u završnoj fazi usvajanja pred Vladom Srbije. Biće građeno devet ski staza manjeg nagiba i tri ski puta. Od devet planiranih staza, pet su lake, a četiri srednje teške, njihov nagib se kreće od 17 do 25%, a većina staza je duža od 1.000 metara. Visinska razlika koju će postizati su od 50, pa do više od 300 metara.

Ovim planom predviđena je izgradnja i tri žičare: jedna šestosedna, jedna četvorosedna i jedan ski lift, koje će omogućiti da se dođe do vrha svake staze. Prva od njih biće duga 1.450 metara, sa kapacitetom od 1.800 skijaša na sat. Četvorosedna žičara biće duga 1.140 metara, a pored skijaša moći će da je koriste i ostali posetioci.

- Plan je urađen na nivou preciznosti koja omogućava direktno sprovođenje i izdavanje lokacijskih uslova i kasnije građevinskih dozvola, sa ciljem obezbeđenja kako skijaške infrastrukture, tako i svih onih infrastrukturnih sistema koji omogućavaju funkcionisanje skijališta i u godinama kada nema dovoljno snega - rekao je arhitekta Miroljub Stanković, stručni konsultant u preduzeću Plan Urban iz Niške Banje.

Planom detaljne regulacije predviđena je i izgradnja dva rezervoara kapaciteta od po 1.000 kubika, kao i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

U okviru prvog ozbiljnog i modernog skijališta na Goliji, paralelno sa stazama i žičarama gradiće se saobraćajnice, parking površine, pešačke staze i servisni putevi, upravna zgrada skijališta, uslužni objekti, sportski tereni, komercijalno-turistički, ugostiteljsko-turistički i pansionsko-apartmanski sadržaji, rekreacioni centar, ali i uređenje većeg broja zelenih površina.

Plan detaljne regulacije biće na javnom uvidu do 13. februara 2017. godine, a javna sednica Komisije za planove biće održana 24. februara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.