Izvor: Biznis | Petak, 04.04.2008.| 20:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

(Biznis) Dejan Racić, Generalni direktor "Delta real estate" : Delta ulaže u region tri milijarde evra

(Dejan Racić)

Kompanija „Delta holding" kupila je imovinu „Geneksa" u Beogradu na javnom nadmetanju za oko 149 miliona evra i postala vlasnik hotela „Kontinental", nekadašnjeg „Interkontinentala", apartmana i poslovnog prostora poznatog kao „Geneks apartmani", teniske hale i energane, ukupne površine 72.225 kvadrata. Ovu transakciju „Delta" je obavila u partnerstvu sa američkim „Interkontinentalom" koji upravlja mnogim hotelskim lancima, između ostalih i brendovima „Interkontinental", „Kraun Plaza" i „Holidej in". „Delta" će u rekonstrukciju kupljenog kompleksa uložiti 40 miliona evra, dok će od te sume više od 80 odsto biti namenjeno renoviranju hotela „Kontinental" koji će postati „Kraun Plaza", kaže u razgovoru za Biznis Dejan Racić, generalni direktor „Delta ril estejt". On ističe da je neophodno „Kontinental" prilagoditi standardima „Kraun Plaze", ali i evropskim hotelima ranga između četiri i pet zvezdica. Racić kaže da će deo sredstava biti uložen i u „Geneks apartmane" i „Malu kulu", kako bi se „ponudili bolji uslovi njihovim zakupcima", ali dodaje i da prema postojećim urbanističkim uslovima postoji mogućnost da se na jednom delu lokacije, sadašnjim teniskim terenima, gradi još jedan objekat, o čemu će se naknadno doneti odluka. Racić naglašava da će „Delta" u narednih pet godina u izgradnju objekata u regionu investirati između dve i po i tri milijarde evra.

Nakon kupovine imovine „Geneksa" za 149 milijardi evra čuli su se komentari kako ste te nekretnine dobili jeftino, po ceni od 2.000 evra po kvadratu, koliko u tom delu grada košta i kvadrat stambenog prostora.

- Cena je na gornjoj granici i ne bismo išli preko tog iznosa. Neki se bave analizama na potpuno pogrešan način. Prvo, odnos u ceni nije isti kao kada se kupuje stan, jer smo mi kupili i sve prateće sadržaje po istoj ceni - i hodnike, i podrum, i energanu. Takođe, imamo obaveze prema radnicima, a prihvatili smo i investicioni program. Međutim, uložićemo mnogo više od ugovorenih obaveza. S obzirom na sve ove činjenice, cena je daleko viša od 2.000 evra. Sam hotel iziskuje mnogo ulaganja, jer je neophodno promeniti sve instalacije koje su potpuno dotrajale. Postojeće ne ispunjavaju protivpožarne propise. To je ogroman zahvat, zbog čega će hotel morati da bude potpuno zatvoren jedno vreme.

Da li ste zainteresovani za kupovinu i preostale imovine „Geneksa" na Kopaoniku i kule na Novom Beogradu?

- Kada se za prodaju tih celina raspiše novi tender razmotrićemo uslove, jer nam oni koji su važili na nedavno propalom tenderu nisu odgovarali. Planinski turizam je prilično težak zbog svog sezonskog karaktera. Postoji ograničen broj svetskih kompanija koje se time bave, a mi bismo morali da ih privučemo da zajednički uđemo u takav projekat. Po našoj proceni, investicija na celini Kopaonik bila bi još značajnija nego za „Kontinental". Takođe, zainteresovani smo i za kulu „Geneks", ali ćemo čekati da vidimo uslove tendera.

U novobeogradskom bloku 20, gde se nalazi „Kontinental", ali i sedište vaše kompanije, najavljujete još neke ambiciozne projekte. O čemu je reč?

- Pored naše postojeće zgrade posedujemo 1,1 hektar zemljišta i tu ćemo graditi naše novo sedište, poslovnu kulu „Delta holdinga" od 36 spratova. Gornji deo kule zauzimaće „Delta", dok će ostali nivoi biti namenjeni tržištu za izdavanje. Tada ćemo našu sadašnju zgradu iznajmiti. Prošlog maja smo sa grupacijom „Interkontinental" potpisali ugovor o gradnji hotela „Interkontinental" sa više od 300 soba, koji će u svakom smislu biti poslednja reč hotelijerstva. Između hotela i naše nove zgrade biće šoping centar, sa kafeima, restoranima, ekskluzivnim prodavnicama... Ukupna vrednost investicije u Bloku 20 je oko 180 miliona evra.

Kažete da ćete u izgradnju objekata u regionu investirati između dve i po i tri milijarde evra. Koliko će od te sume biti uloženo u objekte u Srbiji?

- Skoro polovina. Vrlo smo aktivni u regionu, ali se o tome malo govori kod nas. Trenutno gradimo šoping mol poput „Delta sitija" u Podgorici, koji ćemo otvoriti u septembru. Već smo za istu namenu obezbedili nekoliko lokacija u BiH, ispitali tržište Hrvatske, jer smo zainteresovani da gradimo u hrvatskim većim gradovima. Takođe imamo planove za Makedoniju i Albaniju. Namera nam je da postanemo veliki regionalni igrač u tom segmentu, kao što smo već u maloprodaji. Pola od planiranih ulaganja biće u Srbiji, koja pojedinačno nosi najveći deo ulaganja, ali naš plan je da u svakom velikom gradu u regiji imamo šoping mol i ritejl park.

Kakva je razlika između šoping mola i ritejl parka?

- „Delta siti" je koncept zatvorenih tržnih centara, sa modnim brendovima i zabavnim sadržajima, dok su ritejl parkovi otvorenog tipa, nalaze se na glavnim saobraćajnicama, izlazima iz gradova i u svom sadržaju imaju hipermarkete i prodavnice i tu nema zabavnih sadržaja. „Delta siti" je kombinacija trgovine i zabave, dok je kod ritejla naglasak na trgovini. To smo počeli da gradimo u Beogradu, Novom Sadu, ali i u svim većim gradovima u regionu. U Nišu i Novom Sadu planiramo izgradnju „Delta sitija", dok će u Beogradu početi gradnja „Delta planeta" na Autokomandi.

Na Autokomandi ćete graditi i stambeni kompleks?

- Pored stadiona Crvene zvezde na Autokomandi planiramo izgradnju jednog stambeno-poslovnog kompleksa, zatvorenog tipa sa raznim sadržajima za stanare, bazenom, teretanom... Trenutno radimo i na završavanju urbanističko-tehničke dokumentacije za blok 53 u Novom Beogradu. Pored postojećeg „Tempa", imamo još 16 hektara i tu ćemo graditi ritejl park, kao i na obrenovačkom putu. U Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu takođe gradimo ritejl park i takvim objektima nameravamo da pokrijemo sve veće gradove u Srbiji.

poziv na pretplatu na BIZNIS - www.biznisnovine.com

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.