Izvor: Tanjug | Sreda, 02.04.2008.| 18:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potpisan ugovor o izgradnji golf terena u Surčinu - počela realizacija projekta "Oaza" vrednog oko 800 mil EUR

(Foto: b)

Ugovor o izgradnji terena za golf u Surčinu potpisan je 2. aprila, a investitorima je u zakup na 99 godina dato zemljište površine 300 hektara koje se nalazi u naselju Bečmen na oko 25 kilometara od centra Beograda, po ceni od 26 mil EUR.

Ugovor su potpisali predsednik opštine Surčin Vojislav Janošević, direktor Javnog preduzeća "Surčin" Živko Stevanović i predstavnik konzorcijuma "El golf" Omri Dudaš.

- "El golf je u obavezi da tri nedelje po potpisivanju ugovora uplatiti 1,8 mil EUR za deset godina unapred, jer je od opštine dobio popust od 30% - rekao je Janošević.

Prema njegovim rečima, "El golf" - konzorcijum investitora iz SAD, Austrije i Izraela - u prve četiri godine izgradiće infrastrukturu, heliodrom i puteve, a za šest godina veliki golf teren sa 18 rupa, zgradu golf kluba, ambulantu i obdanište u prirodi, kao i druge sportske terene.

- Naše idejno rešenje i finansijska ponuda je izabrana od opštine Surčin kao najpovoljnija i pred nama je jedan od najatraktivnijih budućih projekata u regionu - rekao je Dudaš.

Ceo projekat biće realizovan u fazama, a završetak svih radova planiran je za najviše 11 godina, a celokupna investicija je procenjena na 700 do 800 mil EUR.

U pitanju je ekskluzivno novo naselje u ovoj opštini, mirno, tiho, okruženo šumom, čiji je trenutni naziv "Oaza", rekao je on, dodajući da će se golf tereni prostirati na 110 hektara, rezidencijalni deo će obuhvatiti 190 hektara i na njima će biti izgrađeno milion kvadratnih metara prostora.

Sportsko- rekreativni i turistički deo kompleksa, osim profesionalnog golf terena za svetske turnire, činiće i hotel visoke kategorije, sportski centar sa kantri klubom, bazenom i teniskim terenima.

U "srcu" projekta je planirano veštačko jezero oko koga će se nalaziti drugi deo projekta, stambeno komercijalni deo sa školom, obdaništima, zdravstevnim i šoping centrom.

Opština Surčin se obavezala da za mesec dana započne izgradnju jedne trećine puta od 20 kilometara Sremske gazele, odnosno puta od Obrenovačkog mosta do Dobanovaca, koji prolazi pored golf terena.

Cilj opštinske vlasti bio je da ovim zakupom zemljišta i izgradnjom kompleksa zaposli 1.000 ljudi, a naplaćivanjem nadoknade za uređenje i korišćenje zemljišta dobije sredstva u iznosu od 10 do 15 mil EUR za gradnju infrastrukturu koja će privući nove investitore.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.