Izvor: eKapija | Sreda, 21.12.2016.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uspeh u nepredvidivom moru poslovanja u Srbiji - Pionir Petrol iz Stare Pazove širi biznis sa benzinskih stanica na nekretnine

Kompanija Pionir Petrol obeležila je ove godine značajan jubilej - 15 godina poslovanja. Firma iz Stare Pazove prva je na srpskom tržištu naftnih derivata u svoju ponudu uvrstila domaći aditivirani evrodizel - "adidizel", a od 2009. godine bavi se još jednom delatnošću - izgradnjom, iznajmljivanjem i upravljanjem nekretninama.

Direktor Vladimir Vidić kaže u razgovoru za eKapiju da je kompanija prošla kroz sve izazove koji su bili na putu i drugih preduzeća na našem tržištu, a prema njegovim rečima, glavna razlika je u tome što se Pionir Petrol od početka trudi da bude regionalno prepoznatljiv, uz oslanjanje na sopstvena znanja i kapital.

- Kompanija je otelotvorenje ideje vlasnika, porodice Sarić, da i u našoj zemlji može postojati firma kojoj će kvalitet, kvantitet i kontinuitet u pružanju usluga biti osnov poslovanja. Na nama zaposlenima u firmi je samo da održimo nešto što se za Pionir Petrol podrazumeva, a to je držati reč i biti iskren u svakom segmentu poslovanja - ističe Vidić.

On smatra da u ekonomiji nema, niti će ikada biti, linije uspeha koja je pravolinijska ili koja se kreće isključivo naviše. Poslovanje u Srbiji ocenjuje kao "uvek nemirno i nepredvidivo more sa dosta oluja".

- Da bismo uspešno "plivali" na tržištu, 2009. godine smo počeli da se bavimo još jednom delatnošću, pored osnovne - prometa nafte i naftnih derivata, a to su izgradnja, iznajmljivanje i upravljanje nekretninama. U 2016. godini imali smo desetak zakupaca u našim objektima, počev od kompanije Delhaize Srbija, preko IDEA-e i Banke Intesa, sve do lokalnih privrednika.

Sagovornik eKapije smatra da je za svaku kompaniju uspeh uopšte funkcionisati u današnjim uslovima, ali kao značajnu činjenicu navodi to što u Pionir Petrolu većina zaposlenih radi još od osnivanja. Vladimir Vidić ističe da su ponosni na svoje radnike.

Domaći adidizel najprodavaniji u Srbiji

Pionir Petrol već tri godine u svojoj ponudi ima domaći adidizel, koji je prvi u Srbiji ponudio potrošačima.

- Adidizel je derivat u koji je prvenstveno verovao Milovan Gaćina, tada direktor firme Naftachem, čiji je vlasnik Đorđe Čučković. Oni su imali znanja i smelosti da naprave proizvod koji je Pionir Petrol zadržao u ravnopravnoj trci sa svim relevantnim prodavcima goriva na tržištu. Inače, adidizel je najprodavaniji aditivirani evrodizel u Srbiji, a Pionir Petrol je imao sreću da prepozna značaj ovog derivata kao izuzetne mogućnosti.

Vidić najavljuje i otvaranje autoperionice, što je "samo segment kojim Pionir Petrol podiže nivo ponude i usluge". U realizaciji novog poslovnog poduhvata kompanija je uspostavila saradnju sa nemačkim proizvođačem opreme.

- Odabrali smo najkvalitetnijeg proizvođača opreme za autoperionice - Oto Christ Memingem i nemačka kompanija nam je isporučila opremu kojom smo podigli standard u pranju automobila na jedan viši nivo. Saradnju ćemo najverovatnije nastaviti kroz zastupništvo - objašnjava Vidić.

Pionir Petrol od novembra sarađuje i sa firmom Balkan Bet, pa je u ponudu svojih benzinskih stanica uvrstio i kladomat - uređaj za online klađenje.

- Delatnost priređivanja igara na sreću je specifična, ali Balkan Bet je preduzeće koje se tim poslom bavi više od 20 godina i rekao bih da su među retkima koji su taj biznis izvukli iz sivila raznoraznih neproverenih priča. Pošto su samostalno napravili prvi legalan uređaj za onlajn klađenje, mi smo ih podržali i instalirali prvi primerak na našoj benzinskoj stanici. Kladomat je zamišljen kao aparat-bankomat preko koga se igrač može kladiti i koji ne iziskuje radnika, a može da se postavi bilo gde i ispunjava stroge zakonske.propise.

Vladimir Vidić ističe da su planovi kompanije u narednom periodu zasnovani na već zacrtanom pravcu razvoja i želji da se još više unapredi poslovanje.

- U prethodnim godinama počeli smo da se bavimo izgradnjom, ali i izdavanjem nekretnina, kako u našem vlasništvu, tako i trećih lica. Nameravamo da se malo više posvetimo tom segmentu poslovanja. Istakao bih da samo zahvaljujući standardu koji smo imali kao cilj, a sada se podrazumeva i vezuje za Pionir Petrol, ostvarujemo pozitivne rezultate i smatram da u ovoj delatnosti leži šansa za dalji razvoj kompanije - zaključuje sagovornik eKapije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.