Izvor: eKapija | Petak, 16.12.2016.| 14:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd na vodi dobija još jedan neboder - Uskoro počinje i gradnja prvih saobraćajnica (FOTO)

Sa gradilišta (Foto: Miloš Vlahović)
Energoprojekt, Millennium Team, Novkol i PMC Inženjering samo su neke od kompanija čiji zaposleni danonoćno rade na izgradnji Beograda na vodi. Oko 500 trenutno angažovanih radnika mogli bi uskoro da dobiju pojačanje, uporedo sa širenjem radova u kompleksu.

Prvi radovi na izgradnji još jedne stambene zgrade u okviru ovog projekta - BW Vista, već su, naime, u toku. Prostor na kome će se nalaziti dve podzemne etaže budućeg parkinga je iskopan, a radnici postavljaju šipove za soliter koji bi prve stanare trebalo da dočeka početkom 2019. godine.

Ko će ti stanari biti još se ne zna. Za petak, 16. decembar 2016. godine, u zgradi Geozavoda zakazan je prodajni dan za sve zainteresovane za kupovinu nekog od 228 stanova u BW Visti.

Stanovi će biti raspoređeni na 23 sprata zgrade visine 82 metra, a njihova struktura biće veoma šarolika. U ponudi će biti stanovi površina od 30 m2, pa sve do 110 m2. Svaki stan, bez obzira na kvadraturu, imaće i terasu.

Od sigurnosnih ulaznih vrata, preko otvorenih kuhinja i moderno uređenih kupatila - unutrašnjost stanova projektovana je tako da zadovolji ukuse budućih stanara.

Svi stanovi biće opremljeni multi-split sistemom klimatizacije, dok će radijatori biti povezani na centralnu gradsku toplanu, sa ugrađenim kalorimetrima i merenjem potrošnje za svaki stan.

Unutrašnji pregradni zidovi biće napravljeni od giter blokova, a podovi pokriveni višeslojnim parketom i granitnom keramikom.

Kao poseban detalj u kompaniji Beograd na vodi za portal eKapija ističu da će poslednja tri sprata imati prozore od poda do plafona, što će njihovim vlasnicima omogućiti spektakularan pogled.

Fotogalerija
BW Vista - Nova stambena zgrada u kompleksu Beograd na vodi

Pogled neće i biti jedini adut projekta BW Vista, pa će se tako u lobiju zgrade nalaziti recepcija koja će 24 sata dnevno biti na raspolaganju stanarima dok će u unutrašnjem dvorištu biti dečije igralište, kafići, prodavnice... Takođe, u okviru zgrade postojaće i vrtić.

U neposrednoj blizini nalaziće se i Park Beograd, tri hektara velika uređena zelena površina sa igralištima i travnjacima.

Zgrada će se nalaziti na glavnom bulevaru koji će prolaziti kroz čitav kompleks Beograda na vodi, a u istoimenoj kompaniji najavljuju da će sa njegovom gradnjom početi uporedo sa izgradnjom BW Viste.

Taj bulevar, prvi deo buduće saobraćajne infrastrukture kompleksa, trebalo bi da spoji sve objekte koji se grade u okviru prve faze, a čiji se završetak očekuje krajem 2019. godine.

Kako bi sve bilo gotovo u zadatim rokovima, u kompaniji Beograd na vodi naglašavaju da je istovremeno otvoreno nekoliko gradilišta, pa je tako na lokaciji BW Galerije, budućeg tržnog centra od oko 200.000 m2, u toku iskop zemlje i postavljanje probnih šipova.

U neposrednoj blizini priprema se i teren za gradnju najviše građevine u ovom delu Evrope. Kula Beograd imaće 168 metara i 42 sprata. Već sada se zna da će prvih devet spratova zauzeti luksuzni hotel St.Regis, dok je 26 spratova namenjeno za stambeni prostor. Na vrhu nebodera nalaziće se vidikovac otvoren za javnost sa panoramskim pogledom na Savu, Kalemegdan i beogradske mostove.

Kule BW Residences stigle do desetog sprata

Uverenje koje u kompaniji Beograd na vodi imaju u uspeh prodaje stanova u okviru BW Viste temelji se, kažu, i na potražnji koja je vladala za 296 stanova u dve zgrade BW Residences, čija je gradnja već uveliko u toku.

Kula A dostigla je deseti sprat, dok radnici na kuli B završavaju betoniranje ploče osmog sprata. Obe zgrade bi trebalo da budu gotove na proleće 2018, a "rastu" prosečnim tempom od dva sprata mesečno.

Dok kule idu u visinu, na nižim nivoima već traju unutrašnji radovi. U Energoprojekt holdingu, kompaniji čiji radnici poslednjih devet meseci rade na ovom projektu, kažu da se retko u domaćem graditeljstvu gradi na ovaj način koji, iako povećava troškove, omogućava da se posao završi u kraćem roku.

Brzina, kao što smo se i ranije uverili, ne dolazi naušrtb bezbednosti. Tabla na ulazu na gradilište ponosno pokazuje da duže od 300 dana nije bilo nijedne teže povrede, niti incidenta na gradilištu.

Radnicima na ruku ide i lepo vreme. Iako možda i ne stižu da se dive pogledu na Savu i veliki deo Beograda, dani bez padavina i jakog vetra omogućavaju im da ispune planove i zadate rokove.

A oni, podsetimo, kažu da bi najkasnije za tri godine pogled na Savski amfiteatar trebalo da bude prilično drugačiji od današnjeg.

M.V.

Fotogalerija
Otvaraju se nova gradilišta u Beogradu na vodi - Uskoro počinje izgradnja prvih saobraćajnica

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.