Izvor: Tanjug | Petak, 21.03.2008.| 10:22

Ključevi stanova u Kamendinu uručeni korisnicima - najavljena gradnja još 1.000 "gradskih" stanova

Vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić predao je juče (20. mart 2008. godine) ključeve socijalno ugroženim Beograđanima, koji su na korišćenje dobili 174 stana na pet godina u zemunskom naselju Kamendin i najavio gradnju još 1.000 "gradskih" stanova.

Porodice koje su stekle pravo da se usele u ove stanove, gradu će plaćati mesečni zakup s mogućnošću da ugovor o zakupu produže na još pet godina, a stanovi različitih struktura, od jednosobnih do troiposobnih, ostaju u vlasništvu Grada.

Među prvim porodicama koje će se u zgradu u Ulici akrobate Aleksića useliti je i familija Mitrović, u čije ime je ključeve preuzela šestogodišnja Anđela. Ova petočlana porodica do skoro je živela u izuzetno lošim uslovima, u prostoru od 15 m2.

Na konkurs, raspisan početkom septembra 2007. godine, prijavilo se 1.296 građana.

Grad Beograd je prvi u Srbiji pokrenuo program socijalnog stanovanja za privremeno zbrinjavanje najugroženijih.

Program socijalnog stanovanja primenjuje se u većini zemalja EU i poznat je pod nazivom "opštinski stanovi", a gradske vlasti rade na tome da on postane trajan način rešavanja problema stanovanja i najsiromašnijih stanovnika Beograda.

Procenjeno je da u prestonici ima između 7.000 i 10.000 potencijalnih korisnika socijalnih stanova.

Grad planira da nastavi gradnju socijalnih stanova, tako da će u naredne dve do tri godine na osam lokacija u Novom Beogradu, Zemunu i Velikom Mokrom Lugu biti izgrađeno 1.735 socijalno neprofitnih stanova, koje će građani moći da kupe sa rokom otplate od 20 godina, uz učešće od 20% i kamatu od 0,5%.

U naselju Kamendin biće izgrađeno još oko 190 stanova. Prvi od ovih stanova biće završeni 2009. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.