NavMenu

Zakon o stanovanju do kraja novembra u Skupštini Srbije - Nema više "blokade" odluka skupštine stanara

Izvor: eKapija Nedelja, 20.11.2016. 09:39
Komentari
Podeli
Zakon o stanovanju, čije je donošenje inicirao Grad Beograd, ove nedelje usvojila je Vlada Srbije i očekujemo da će se naći u skupštinskoj proceduri do kraja meseca, najavio je gradski menadžer Goran Vesić u nedelju (20. novembra 2016. godine), a prenosi Beoinfo.

On je gostujući na Radiju Studija B precizirao da će ovaj zakon uvesti red u održavanje stambenih zgrada.

- Uvodi se javni interes u uređenje fasada, liftova i javnih krovova, što će nama kao Gradu omogućiti da kreiramo čitav niz programa zajedno sa građanima. Osim toga, više neće postojati zgrade u kojima nema skupštine stanara. Tamo gde ona nije formirana, lokalna samouprava će postavljati privremenog upravnika, koji obavlja poslove u ime skupštine stanara - rekao je Vesić.

On je pojasnio da su promenjena i pravila u radu skupštine stanara i sada će većinska odluka važiti apsolutno za sve, pa neće moći, kao što je do sada bio slučaj, jedan stanar da je blokira.

- Uvođenjem javnog interesa kada su u pitanju hitne intervencije omogućiće se ulazak u stan u kojem je problem koji utiče i na druge stanove poput curenja vode, pa će se kvar lakše popravljati. Osim toga više neće postojati predsednik skupštine stanara, već upravnik zgrade koji će biti jedan od stanara. Stanari, međutim, imaju i mogućnost da izaberu i profesionalnog upravitelja, neko stručno lice, da se bavi održavanjem zgrade. Uvodi se i komora profesionalnih upravitelja, koja će biti pri privrednoj komori i ti ljudi će proći posebne obuke. Verujem da će stanari novih zgrada želeti da imaju stručne ljude, poput domara, koji će se brinuti o njihovom održavanju – rekao je Vesić i dodao da zgrade koje imaju manje od pet stanova neće morati da formiraju skupštine stanara,već će samo jedan od njih biti postavljen za upravitelja, prenosi Beoinfo.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.