Izvor: Ekonomist magazin | Nedelja, 16.03.2008.| 19:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

(Ekonomist) Nove investicije u Kragujevcu - Od megamarketa do teniskih terena

Jezero Šumarice

Kroz grinfild investicije Kragujevac se uvrstio među osam gradova u Srbiji koji su privukli najviše stranih investitora, a u gradski budžet se, od iznajmljivanja lokacija stranim i domaćim kompanijama na 99 godina, slilo oko 20 miliona evra

Nova industrijska zona „Servis 2”, pored budućeg autoputa prema Batočini, postala je veoma atraktivna prvenstveno za strane investitore.

Prema rečima glavnog gradskog stručnjaka za gradske resurse Nebojše Vasiljevića u toj zoni su dve slovenačke kompanije, Tuš i Merkur, unajmile lokacije od četiri i 3,6 hektara za gradnju hipermarketa. Za zakup ove dve lokacije plaćeno je 3,4 miliona evra. Ta dva objekta, koja će imati oko 40.000 kvadrata, u fazi su izrade detaljnog plana regulacije.

Jezero Šumarice

U ovoj zoni, nalaze se i proizvodni pogoni zajedničke slovenačko-srpske kompanija TPV Šumadija, koja proizvodi autokomponente za Opel, Audi i Mercedes. U istoj zoni lokaciju za izgradnju salona automobila zakupila je beogradska firma Total Auto za 800.000 evra. Dva placa zakupila je i kragujevačka firma Forma Ideale, koja će na placu od dva hektara, plaćenom takođe 800.000 evra, izgraditi prodajni salon. Ova firma će na drugom placu od pet hektara izgraditi proizvodno-skladišni prostor. Predviđeno je da ova kompanija koja se bavi proizvodnjom nameštaja ovde zaposli 400 radnika.

Stigli i Grci

U novoj industrijskoj zoni Rakalj, takođe pored puta za Batočinu, iznajmljene su prošle godine četiri lokacije, koje su zakupila kragujevačke firme Sanel i Agromarket, beogradski Intergas i grčki Helenik Petroleum. Za ukupno 1,2 hektara ovi investitori platili su 600.000 evra. Agromarket planira gradnju velikog prodajnog prostora, gde se može kupiti sve što je potrebno za uređenje dvorišta i bašta, od alata do sadnica.

Jezero Šumarice

Kompanija Sanel će izgraditi prodajno-servisni salon vozila marke Toyota, dok će Intergas izgraditi stanicu za prodaju gasa, Helenik Petroleum planira izgradnju benzinske pumpe sa pratećim sadržajima.

U zoni između mlekare Mladost i hipermarketa Metro na ulazu u Kragujevac iznajmljene su četiri parcele veličine od 24 do 36 ari. Zakupci su kragujevačka firma Auto Branša, koja se bavi prodajom auto guma, kompanija Sunce, koja se bavi izradom metalne bravarije i postavljanjem prozorskih stakala, proizvođač obuće Stefano, takođe iz Kragujevca, kao i firma Banja Komerc iz Aranđelovca, koja izrađuje materijale za fasade i izolaciju.

Ovi placevi plaćeni su 600.000 evra. U gradsku kasu od naknade za uređenje zemljišta samo od ove četiri transakcije sliće se oko 450.000 evra.

Jezero Šumarice

U ovoj zoni lanac hipermarketa Tempo, koji pripada beogradskoj kompaniji Delta, zakupio je pet hektara zemljišta za 2,2 miliona evra. Na ovom prostoru nići će prodajni prostor od 20.000 kvadrata. Urađen je i detaljni plan i na investitorima je da odluče kada će početi gradnju.

U bloku Sloboda formirano je pet građevinskih celina. Tu su NIS petrol i Velefarm već izgradili objekte. U toj zoni ovih dana počela je izgradnja hotela na placu koji je zakupio jedan ovdašnji investitor.

U zonama Zelenilo 2 i Zelenilo 3 Kragujevac je iznajmio dve lokacije od 70 i 90 ari firmama Forma ideale i AIK banci za gradnju stambenih objekata. Placevi su plaćeni 2,1 milion evra. Urađen je detaljni urbanistički plan, zgrade su u fazi projektovanja i nakon toga sledi gradnja.

Grade i Izraelci

Veliki investitor, izraelska Plaza platila je 4,6 miliona evra za 2,4 hektara u Staroj radničkoj koloniji. Tu će se graditi najsavremeniji šoping mol od 90.000 kvadrata, koji se sastoji od podzemne garaže u dva nivoa za 1.180 vozila i 49.000 kvadrata nadzemnog prostora, za prodajno zabavne sadržaje. Predviđena je izgradnja šest bioskopskih sala i sedam restorana brze hrane raznih nacionalnih kuhinja.

Uporedo sa pripremom terena radi se i detaljni plan i investitor je zakazao početak gradnje za 1. jul ove godine, kaže Nebojša Vasiljević.

Za isti datum početak gradnje zakazala je i nemačka Super nova, koja je prošle godine zakupila dva placa u kragujevačkom prigradskom neselju Stanovo. Prvi od 4,2 hektara, platila je 3,4 miliona evra i drugi površine 1,7 hektara po istoj ceni.

Hektar zemljišta iznajmljen je beogradskoj firmi za stambenu gradnju za 900.000 evra, plac u strogom centru grada iznajmljen je ovdašnjoj firmi Stan Komerc za 360.000 evra, kao i 20 ari zemljišta kragujevačkoj kompaniji 034 za izgradnju salona automobila Škoda.

Formirana je nova industrijska zona na periferiji grada na Deninom brdu. Na površini od 13,5 hektara biće 25 lokacija za zakup. Za sve placeve već ima interesovanja i oni se već računaju kao iznajmljeni, mada će licitacija biti raspisana za desetak dana.

Jezero Šumarice

Firma Family Sport, čiji je vlasnik porodica najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića, odlučila je da u Kragujevcu napravi prvu tenisku akademiju u ovom delu Evrope. Prema prvim procenama ova investicija vredna je najmanje 15 miliona evra, a od dve ponuđene lokacije Đokovići su se odlučili za prostor površine od oko dva i po hektara ispod gradskih bazena. Oni će zajedno sa gradom osnovati privredno društvo sa ograničenom odgovornošću u kojem će grad učestvovati sa pet odsto kapitala. Očekuje se da u najkraćem roku na ovom prostoru budu sagrađena najmanje četiri otvorena teniska igrališta, hotel, apartmani za smeštaj studenata koji će pohađati akademiju, kao i velika zatvorena teniska dvorana.

I pored informacije da su Đokovići kupili zemljište za izgradnju teniskih terena u Beogradu, prema rečima Gorana Đokovića direktora porodične firme Family Sport oni neće odustati od izgradnje teniske akademije i hotela u Kragujevcu.

Jezero Šumarice

Kragujevac je prošle nedelje i zvanično promovisao režisera Emira Kusturicu kao investitora u kompleksu Knežev Arsenal u okviru Miloševog Venca, odnosno u okviru još uvek zatvorenog kruga Zastave.

Kusturica je na obelodanio da će na prostoru Kneževog Arsenala graditi pet manjih bioskopskih dvorana, biblioteku, salu za koncerte sa oko 2.000 mesta i kafanu. To bi trebalo da bude mesto na kome bi se održavale filmske projekcije domaće i nezavisne filmske produkcije, nikako komercijalni film. U ovom trenutku ništa više od ovoga ne može da se sazna o budućim sadržajima tog prostora, jer je, kako je rečeno, u toku izrada idejnog projekta.

Glavni gradski stručnjak za gradske resurse Nebojša Vasiljević kaže da je problem što grad ovoga trenutka nema mogućnosti da obezbedi lokacije stranim proizvodnim firmama koje su tražile zakup zemljišta od osam, 12, pa i 50 hektara.

Prema planovima kupaca zemljišta u Kragujevcu će biti izgrađeno 200.000 kvadrata prodajnog prostora, što će omogućiti zapošljavanje oko 3.500 radnika.

poziv na pretplate na

Jezero Šumarice
Firme:
Grad Kragujevac
Privredna komora Srbije- RPK Kragujevac
TUŠ d.o.o. Beograd
Merkur International d.o.o. Beograd
Tuš Holding Celje
TPV Šumadija d.o.o. Kragujevac
Opel GmbH Rüsselsheim
Total-auto d.o.o. Beograd
Forma Ideale d.o.o. Kragujevac
Sanel d.o.o. Kragujevac
Agromarket Kragujevac
Inter gas d.o.o. Beograd
Hellenic Petroleum Athens
EKO Serbia a.d. Beograd
MEGGLE Srbija d.o.o.Kragujevac
Metro cash and carry d.o.o. Beograd
AUTOBRANŠA KRAGUJEVAC
Sunce Marinković Kragujevac
STEFANO KRAGUJEVAC
Banja Komerc Bekament
TEMPO Hipermarketi
Ahold Delhaize Serbia d.o.o. Beograd
Delta Holding d.o.o. Beograd
NIS a.d. Petrol Novi Sad Petrol
NIS a.d. Petrol Novi Sad Petrol
AIK Banka a.d. Beograd
Super Nova Beograd
STAN KOMERC KRAGUJEVAC
034 Metal Industry d.o.o. Kragujevac
Family Sport d.o.o. Beograd
Velefarm a.d. Beograd
EMG Beograd
Tagovi:
Industrijska zona Servis 2
Servis 2
autoput
Nebojša Vasiljević
auto delovi
autokomponentistika
Audi
Mercedes
salon automobila
Industrijska zona Rakalj
Rakalj
alati
sadnice
hobi
Toyota
stanica za prodaju gasa
prodaja gasa
benzinska pumpa
auto gume
metalna bravarija
bravarija
prozorska stakla
prozori
obuća
fasade
izolacija
hotel
Zona Zelenilo 2
Zona Zelenilo 3
Plaza
Plazza
Stara radnička kolonija
šoping mol
shoppinh mall
bioskop
multiplex
bioskopske sale
Stanovo
stanogradnja
Škoda
Denino brdo
Novak Đoković
Srđan Đoković
tenis
teniska akademija
teniska dvorana
Goran Đoković
Emir Kusturica
Knežev Arsenal
Milošev Venac
biblioteka
sala za koncerte
kafana
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.