NavMenu

Izgradnja mostova, trgova, tunela, garaža - eKapija istražuje koje sve projekte očekuje Beograd u narednom periodu?

Izvor: eKapija Petak, 04.11.2016. 19:50
Komentari
Podeli
(Foto: beoland.rs)
Čuvena prestonička sastajališta - Slavija i Vukov spomenik, uskoro će dobiti nov izgled. Iako Beograđane možda najviše zanimaju upravo ove lokacije, one su tek jedan manji deo gradskih projekata planiranih za naredni period.

Direkcija za izgradnju i građevinsko zemljište predstavila je pre nešto više od mesec dana najveće projekate koji su u toku ili u planu. Među njima su, uz pomenute, postavljanje tramvajskih šina na Mostu na Adi, izgradnja trolejbusko-autobuske okretnice u Dunavskoj, sređivanje Terazijske terase, Most kod Ade Huje, uređenje Trga republike, kompletna rekonstrukcija Starog savskog mosta...

Šta sve i kada očekuje Beograđane?

Projekti Direkcije za izgradnju i građevinsko zemljište grada Beograda definisani su po celinama, pa vam ih eKapija tako i predstavlja.

Tramvaji će ići preko Mosta na Adi (Foto: beoland.rs)Tramvaji će ići preko Mosta na Adi

"Lokacija Beograd na vodi"

U planu je rekonstrukcija Starog savskog mosta, izgradnja pristupnih saobraćajnica za Beograd na vodi, postavljanje tramvajskih šina preko Mosta na Adi (kako navode u planu Direkcije - ugovor sa izvođačima trebalo bi da bude zaključen polovinom decembra), i gradnja tunela Savska-dunavska padina.

Budući tunel, koji će povezivati Savski amfiteatar i dunavsko priobalje, prve obrise dobiće na proleće 2017. Tada će biti poznata dva idejna rešenja (sa elementima idejnog projekta), čija je izrada krenula početkom oktobra. Taj posao je na tenderu poveren firmi CeS COWI Beograd, sa članicama zajedničke ponude Geo-dita Beograd i Makspro Beograd. Ideja Direkcije za izgradnju je da radovi počnu na proleće 2018, a da tunel bude završen u 2021. godini. Projekat je vredan 110 mil EUR (bez PDV-a).

"Spoljna magistralna tangenta"

Ovaj celina obuhvata već dobro poznatu priču o mostu preko Dunava - od Ade Huje do Pančevačkog puta, uređenje Ulice patrijarha Pavla (za šta je završeno projektovanje), uređenje Borske (sa idejom da se, između ostalog, reši problem gužvi oko naselja Stepa Stepanović) i Ulice Pere Velimirovića, kao i SMT od autoputa do Bulevara kralja Aleksandra.

"Identitet-mobilnost-ekologija" - Uskoro odluka o uređenju Trga Republike

Novi sjaj za Obilićev venac (Foto: beograd.rs)Novi sjaj za Obilićev venac
Projekat "Identitet-mobilnost-ekologija" obuhvata niz aktivnosti u centru prestonice.

Završen je prvi deo uređenja Kosančićevog i Obilićevog venca, a ovih dana očekuje se i početak druge faze.

Nadalje, projekat obuhvata i uređenje Karađorđeve ulice (od Brankovog mosta i Pariske), uređenje pristanišnog platoa uz Karađorđevu, izgradnju pešačke pasarele do Savskog keja, uređenje Maršala Birjuzova i Sremske.

Takođe, tu je i velika ideja za pretvaranje Trga republike u pešačku zonu, sa izuzetkom vozila javnog gradskog saobraćaja i biciklista, uz širenje Makedonske i Kolarčeve ulice. Konkurs za biro koji će izraditi tehničku dokumentaciju za uređenje Trga Republike upravo je završen (ponude su se mogle dostavljati do 2. novembra), a kome je posao dodeljen trebalo bi da saznamo do kraja ovog meseca.

U sklopu projekta Identitet-mobilnost-ekologija je i uređenje Terazijske terase i Nušićeve.

"Slavija i Vračar"

Izgradnja dugoočekivane fontane na Trgu Slavija, prema poslednjoj odluci gradskih vlasti dodeljena je beogradskom PMC inženjeringu (posle žalbe i privremene obustave tendera), a gradski menadžer Goran Vesić je najavio da bi radovi trebalo da počnu već ovog tokom novembra!

Planirani poteza na Slaviji (Foto: beoland.rs)Planirani poteza na Slaviji
U ovoj celini projekata, predviđeno je i uređenje od Trga Slavija do Katanićeve, kao i uređenje Ulice Bore Stankovića.

"Parkovi i trgovi" - Građevinci kod Vuka na leto 2017.

U okviru planiranih velikih projekata Direkcije za izgradnju su rekonstrukcija podzemnih prolaza (tender za uređenje objavljen pre nekoliko dana), rekonstrukcija Bezistana (u toku konkurs za idejno rešenje), uređenje platoa kod Vukovog spomenika i parka kod hotela Jugoslavija.

Plato kod Vukovog spomenika trebalo bi da bude objedinjen sa postojećim parkom, da drvoredi i zelene površine budu sačuvani, a žardinjere i ostatak platoa obogaćeni dodatnim zelenilom. U toku je javni poziv za izradu tehničke dokumentacije, a otvaranje ponuda zakazano je za 30. novembar 2016. Radovi bi, ako sve faze do tada budu pratile rokove, trebalo da počnu u julu 2017.

Kako će izgledati park kod hotela Jugoslavija u Novom Beogradu znaće se dogodine, a u toku je konkurs za izradu tehničke dokumentacije. Ugovor sa projektantima biće zaključen u decembru ove godine.

(Brankov most)

"Rekonstrukcija saobraćajnica"

Ova celina obuhvata četiri velika posla - rekonstrukciju Brankovog mosta, rekonstrukciju Ulice kneza Miloša (od Bulevara kralja Aleksandra do Nemanjine), rekonstrukciju Francuske ulice i preseljenje otvorenog tržnog centra (popularnog "Buvljaka") iz novobeogradskog bloka 42. Inače, "Buvljak" će ostati sa "ove strane reke", ali se nova tačna lokacija još ne zna.

"Blok 42"

U planovima Direkcije za izgradnju je i Blok 42, odnosno autobuska stanica i terminusi, a prema najavama gradonačelnika Siniše Malog, izgradnja nas očekuje već na proleće.

"Prokop", "Dunavska"

Deo planiranih projekata je i uređenje pristupa stanici Prokop, kao i izgradnja autobuskog terminusa Dunavska, koji će omogućiti selidbu trola sa Studentskog trga.

"Kanalizacija"

U planu je završetak projekta kolektora Interceptora (gradnja preostalih deonica), izgradnja kanalizacione crpne stanice na prostoru Velikog Sela, kao i još jednog kolektora (Hitna pomoć-Vanizelosova).

M.M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.